Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rystende skildringer i rapport om massakren i Newtown

Gjerningsmannen Adam Lanza (20) brukte ørepropper som dempet ofrenes skrik under massakren på barneskolen Sandy Hook i USA for ett år siden.

VÅPENFUNN: I den flere tusen sider lange rapporten omtales både familieforholdene til den psykisk syke gjerningsmannen og rystende funn på åstedet. Én kilde hever at Lanza hatet moren sin og trodde hun elsket barna på Sandy Hook høyere enn ham selv. Her er greværet som ble funnet på skolen. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX
VÅPENFUNN: I den flere tusen sider lange rapporten omtales både familieforholdene til den psykisk syke gjerningsmannen og rystende funn på åstedet. Én kilde hever at Lanza hatet moren sin og trodde hun elsket barna på Sandy Hook høyere enn ham selv. Her er greværet som ble funnet på skolen. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av en omfattende rapport fra etterforskningen som amerikansk politi offentliggjorde fredag.

I den flere tusen sider lange rapporten omtales både familieforholdene til den psykisk syke gjerningsmannen og rystende funn på åstedet. Én kilde hever at Lanza hatet moren sin og trodde hun elsket barna på Sandy Hook høyere enn ham selv.

Moren hadde selv jobbet på skolen i Newtown i delstaten Connecticut, og hun var den første som ble drept. Om arbeidsforholdet hennes faktisk hadde sammenheng med drapene, er imidlertid usikkert. En rapport som påtalemyndigheten la fram forrige måned, konkluderte med at det ikke er mulig å fastslå hva som var Lanzas motiv.

Prøvde å gjemme seg En av gjerningsmannens tidligere lærere har fortalt at han kunne skrive forstyrrede tekster fulle av voldelige skildringer, ifølge den nye rapporten. Han leste bøker både om pistolskyting og sin egen sykdom, Aspergers syndrom, melder TV-stasjonen CNN.

Mens massakren pågikk, brukte han ørepropper som dempet skrikene fra ofrene. Mange av de døde barna ble funnet på et toalett tilknyttet et av klasserommene, hvor de hadde søkt tilflukt da skytingen begynte.

Nærmere 15 barn lå oppå hverandre i det vesle rommet, ifølge den første politimannen som kom til stedet. Utenfor lå to døde voksne. I panikken som oppsto, hadde ingen husket å låse døra inn til selve klasserommet.

Morens våpen Til sammen ble 20 førsteklassinger og seks voksne drept i skolebygningen før Lanza tok sitt eget liv. Før han dro til barneskolen, drepte han moren sin mens hun lå hjemme i sin egen seng.

Våpnene Lanza brukte, var kjøpt av moren på lovlig vis. Hun var våpeninteressert og tok ofte med seg sønnen til skytebanen for å trene.

Lovforslag nedstemt Lanza er blitt beskrevet som intelligent, men han hadde alvorlige psykiske problemer og få venner. Han var ekstremt opptatt av massemordere, og brukte epost til å kommunisere med moren, selv om de to bodde i samme hus.

Etter massakren på Sandy Hook forsøkte USAs president Barack Obama å få vedtatt innstramminger i de amerikanske våpenlovene. Forslaget fikk ikke flertall i Kongressen, og Obama var omkranset av foreldrene til noen av barna som ble drept på Sandy Hook da han erkjente nederlaget i april i år.

- Dette er en skammens dag for Washington, sa presidenten da forslaget om strengere våpenlover var nedstemt. (NTB)

BRUKTE ØREPROPPER: Mens massakren pågikk, brukte Adam Lanza ørepropper som dempet skrikene fra ofrene. Mange av de døde barna ble funnet på et toalett tilknyttet et av klasserommene, hvor de hadde søkt tilflukt da skytingen begynte. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX
BRUKTE ØREPROPPER: Mens massakren pågikk, brukte Adam Lanza ørepropper som dempet skrikene fra ofrene. Mange av de døde barna ble funnet på et toalett tilknyttet et av klasserommene, hvor de hadde søkt tilflukt da skytingen begynte. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media