BOBLE: - Jeg tenker at det er mange som har sett på Russland og tenkt at her er det en boble som kommer til å sprekke, sier Leif-Ove Hansen i HivNorge. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB Scanpix
BOBLE: - Jeg tenker at det er mange som har sett på Russland og tenkt at her er det en boble som kommer til å sprekke, sier Leif-Ove Hansen i HivNorge. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB ScanpixVis mer

Rystende sykdomstall fra Russland: - En boble som kommer til å sprekke

Det er mangel på både informasjon og medisiner for å få stanset epidemien.

Aidsdagen markeres hvert år den 1. desember for å rette oppmerksomheten mot aidspandemien og hivepidemiens spredning.

På verdensbasis ser man en nedgang i nye personer som blir smittet, men i ett land er trenden det stikk motsatte.

The Guardian skriver at man i Russland fikk 104 000 nye hiv-diagnoser i 2017, og at totalen dermed er på mer enn 1,2 millioner smittede. Avisa skriver også at det høyst sannsynlig er store mørketall.

Avert er en veldedig organisasjon som driver informasjonsarbeid om hiv og aids. På sine hjemmesider skriver de at antallet nye infeksjoner øker med mellom 10 og 15 prosent hvert år, og at om lag 250 personer blir smittet av HIV hver dag.

- Ikke nok medisin

Nikolaj Luntsjenkov arbeider som lege ved Aidssenteret i Moskva. Han forteller at de rett og slett ikke har medisiner til å behandle alle.

- Vi øker antallet mennesker som får antiretroviral terapi, men det er ikke nok. Vi har ikke nok medisin, sier han.

Luntsjenkov, som er åpen om at han er homofil, forteller at de også mangler kunnskapen som må til for å stoppe spredningen.

- Vi har ikke nok data om menn som har sex med andre menn. Det er fordi de blir stigmatisert, sier han.

Boble

Leif-Ove Hansen er leder for HivNorge. Han sier til Dagbladet at tallene fra Russland er skremmende, men ikke nødvendigvis overraskende.

- Jeg tenker at det er mange som har sett på Russland og tenkt at her er det en boble som kommer til å sprekke. Det er ikke tilgang på testing og det er ikke tilgang på behandling slik vi kjenner det i Norge.

Han peker også på at diskrimineringa av både rusmisbrukere og homofile er en faktor i den voldsomme spredningen.

- De blir ikke møtt av helsetjenesten på en skikkelig måte. Det er heller ingen form for sprøytebytte eller tilgang på reint brukerutstyr i samme omfang som vi ser i Norge, sier Hansen.

- Det er ganske enkelt ikke noe det fokuseres på, og dermed øker risikoen for smitte enda mer. Det er noe det internasjonale samfunnet alltid har snakka til Russland om. Det er noe de må ta tak i.

- Hva skal til for at man får stoppet spredningen?

- Man må anerkjenne at det faktisk finnes menn som har sex med menn - at det finnes homofile. Man må angripe dette som et helseproblem og ikke et kriminelt problem.

Kina

Også i Kina er hiv og aids et stadig økende helseproblem. Antallet mennesker som lever med hiv eller aids i Kina har økt med 14 prosent det siste året. De fleste har fått viruset gjennom seksuell kontakt. Det melder NTB.

Totalt var det i juni registrert 820 000 tilfeller av smitten, noe som er en økning på 100 000 fra samme tid året før. Mer enn 40 000 av årets registrerte tilfeller ble registrert i andre kvartal av 2018.

At de fleste tilfeller skjer gjennom seksuell kontakt, ikke blodoverføring, skaper ifølge BBC debatt i Kina, som avkriminaliserte homofili i 1997.

Til tross for at det ikke lenger er ulovlig å være homofil, er diskriminering av LHBT-personer utbredt i landet. I en studie BBC viser til, kommer det fram at mellom 70 og 90 prosent av menn som tidligere har hatt seksuelle forhold med andre menn, ender opp med å gifte seg med en kvinne.