Rystende UD-kultur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Opplysningene i rapporten om arbeidsmiljøet i Utenriksdepartementet er rystende lesning. Blant annet skal departementet i flere tiår hatt et hemmelig personalarkiv med følsomme opplysninger om de ansatte. Arkivet, som bare et fåtall toppembetsmenn skal ha kjent til, ble først avviklet i fjor. Av rapporten framgår det at arkivet skal ha inneholdt opplysninger om ansattes alkoholproblemer.

Opprinnelsen til arkivet har trolig sin bakgrunn i den kalde krigen på 1950-tallet. Det er snakk om politisk og personlig overvåking innenfor et av Norges tyngste og viktigste departementer. At arkivet først ble fjernet i fjor, 10 år etter Lund-kommisjonens avsløringer om ulovlig overvåking og den påfølgende politiske oppvask, er nærmest ubegripelig. Ryktene om arkivet har skapt uro og angst blant de ansatte. Rapporten bør etter vår mening følges opp både politisk og juridisk. Lovligheten av arkivet skal ha blitt undersøkt i 1984. Den gang konkluderte man med at arkivet ikke var i strid med eksisterende lovgivning. Det var for øvrig samme år som Arne Treholt ble arrestert for spionasje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.