Rystende video: Skutt, mishandlet og drept fordi israelske vaktstyrker trodde han var en annen

Den israelske ambassaden fordømmer angrepet på den drepte eritreeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hendelsen skjedde i byen Beersheba, sør i Israel, melder blant annet The Telegraph, og knyttes til kaoset som fulgte etter at en bevæpnet mann med kniv og skytevåpen drepte en israelsk soldat, samt skadde flere personer ved byens busstasjon søndag.

Ifølge The Telegraph åpnet israelske sikkerhetspersonell ild mot eritreeren fordi de trodde han var en av angriperne. Han skal derimot ha reist til Beersheba fordi han trengte nytt pass, melder Reuters.

I en svært graverende amatørvideo nyhetsbyrået har fått tilgang til ser vi hvordan mannen, etter først å ha blitt skutt av sikkerhetspersonell, ligger hardt skadd på gulvet. På et tidspunkt sparkes han også i hodet.

Omkom
Mannen, senere identifisert som jordbruksarbeideren Mila Abtum, døde søndag kveld av skadene han ble påført, opplyser Soroka Hospital i en uttalelse.       

Den siste måneden har spenningen mellom israelere og palestinere tilspisset seg betraktelig som følge av en rekke angrep mellom sivilbefolkning på begge sider, som Dagbladet tidligere har omtalt.

Farlig utvikling
Professor i historie ved Universitetet i Oslo, og seniorforsker ved Peace Research Institute Oslo (PRIO), Hilde Henriksen Waage, mener angrepene og spenningen man ser blant innbyggerne er skummel.

- Det er ikke bare at spenningen stiger, men vi ser i økende grad sinne og hatreaksjoner fra begge sider. Det underliggende grumset mellom de to befolkningene kommer til overflaten nå som gruppene settes under press, og det kan bli farlig, sier Waage til Dagbladet.

- Ikke legitimt for Israel
Selv har hun i en periode bodd i Jerusalem, og har også i det siste sett angripsvideoene som lastes opp via sosiale medier.

- Vi vet fra 1987 og 2000 at intifadaene startet av lignende hendelser. Da Ariel Sharon gikk på tempelplassen utløste det raseri og reaksjoner som endte i en voldsspiral. Det vi ser nå ligner på dette, men jeg tror vi er langt unna en tredje intifada, mener professoren som reager på manglende internasjonal debatt rundt den anspente situasjonen.

- Mennesker blir skutt og drept uten lov og dom. Det er ikke legitimt for Israel som en rettsstat. De skal arrestere og stille vedkommende for domstolen. Det er også verdt å merke seg at dette ikke skaper en internasjonal debatt.

Ambassaden: - Grusomt angrep
Førstesekretær ved Den Israelske ambassade i Oslo, Dan Poraz, sier i en uttalelse til Dagbladet at de fordømmer hendelsen.

- Dette grusomme angrepet på en uskyldig tilskuer ved gårsdagens terrorangrep på busstasjonen i Beersheba fordømmer vi på det sterkeste. Israel er en fungerende rettsstat, og vil ikke la de skyldige slippe unna. Etterforskningen er godt i gang, og overgriperne vil bli stilt for retten, skriver Poraz i en e-post.
 
Han forteller videre at hendelsen vil få konsekvenser for de involverte.

OMKOM: Den siste måneden har spenningen mellom isreaelere og palestinere tilspisset seg betraktelig som følge av en rekke angrep mellom sivilbefolkning på begge sider. Søndagens hendelse er den siste av flere alvorlige episoder. Foto: Reuters
OMKOM: Den siste måneden har spenningen mellom isreaelere og palestinere tilspisset seg betraktelig som følge av en rekke angrep mellom sivilbefolkning på begge sider. Søndagens hendelse er den siste av flere alvorlige episoder. Foto: Reuters Vis mer

- Den har ført til sterke reaksjoner, blant annet i sosiale medier, der israelere er sjokkert og skuffet over at dette kunne skje. Det kollektive angstnivået i Israel er for tiden meget høyt, etter flere uker med barbariske kniv- bil- og skyteangrep, opptil flere ganger om dagen, av palestinske gjerningsmenn.

USAs utenriksminister John Kerry er på vei til en FN-samling i Tyskland denne uken. Der skal han møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Senere drar han til Midøsten for samtaler med presidenten for Den palestinske selvstyremyndigheten, Mahmoud Abbas, i håp om roe ned den svært anspente situasjonen.

I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev Dagbladet at det var israelske politistyrker som skjøt Mila Abtum. Dagbladet presiserer at det er snakk om vaktpersonell, og beklager feilen.

- SKUMMELT:  Professor i historie ved Universitetet i Oslo, og seniorforsker ved Peace Research Institute Oslo (PRIO), Hilde Henriksen Waage, mener presset nå er stort mellom israelere og palestinere.
 Foto: © Birger Areklett / NN / Samfoto
- SKUMMELT: Professor i historie ved Universitetet i Oslo, og seniorforsker ved Peace Research Institute Oslo (PRIO), Hilde Henriksen Waage, mener presset nå er stort mellom israelere og palestinere. Foto: © Birger Areklett / NN / Samfoto Vis mer
FORDØMMER: Førstesekretær ved Den Israelske ambassade i Oslo, Dan Poraz, sier de skyldige vil bli stilt for retten. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FORDØMMER: Førstesekretær ved Den Israelske ambassade i Oslo, Dan Poraz, sier de skyldige vil bli stilt for retten. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer