Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rystende

Tidligere toppbyråkrat i Fornyingsdepartementet om at Knut Storbergets folk la kritisk sikkerhetsrapport rett i skuffen.

GIKK RETT I ARKIVET: Da Justisdepartementet ledet av tidligere Ap-statsråd Knut Storberget fikk politiets status over manglende sikkerhetstiltak i regjeringskvartalet, ble rapporten ved en feil lagt rett i en skuff. Her er Storberget utenfor tinghuset i Oslo i forbindelse med rettsaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GIKK RETT I ARKIVET: Da Justisdepartementet ledet av tidligere Ap-statsråd Knut Storberget fikk politiets status over manglende sikkerhetstiltak i regjeringskvartalet, ble rapporten ved en feil lagt rett i en skuff. Her er Storberget utenfor tinghuset i Oslo i forbindelse med rettsaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Som Dagbladet har omtalt tidligere, mottok Justisdepartementet i mai 2010 en alvorlig rapport om manglende sikkerhetstiltak i regjeringskvartalet.

Ved en feil ble rapporten fra Politidirektoratet (POD) lagt rett i en skuff.  

Storberget fulgte ikke opp I 22. juli-kommisjonens rapport får tidligere justisministeren Knut Storberget og hans ledelse ansvaret. Da politirapporten kom i hus,  skrev nemlig assisterende departementsråd i Justisdepartementet (JD) i en påtegning til rapporten at den skulle sendes til Statsministerens kontor og Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud.

I tillegg skulle departementets politiavdeling ha møte med Aasruds folk.

- Ved en feil nådde aldri påtegningen fram til politiavdelingen, men ble sendt direkte til arkiv, skriver kommisjonen.

Overfor kommisjonen har tidligere justisminister Storberget fortalt at saken også ble diskutert på et morgenmøte, og at det der ble informert om at Fornyings- og administrasjondepartementet (FAD) skulle følges opp. Men ingen i den administrative ledelsen i departementet husker det samme, ifølge kommisjonen.

- Så langt kommisjonen har brakt på det rene etterspurte heller ikke departementsråden eller politisk ledelse en oppfølging av statusrapporten ovenfor FAD. Statusrapporten ble av denne grunn aldri oversendt til FAD, ei heller til SMK, og JD fulgte ikke opp med møte eller andre tiltak overfor FAD,  skriver kommisjonen i sin rapport.

Statsministerens kontor (SMK) fikk likevel noe: De fikk rapportens tilhørende oversendelsesbrev, og den delen av statsurrapporten som omhandlet SMK. FAD, som hadde det overordnende ansvaret for prosjektet, fikk ingenting.    

- Rystende Det kom fram da kommisjonen intervjuet tidligere departetmentsråd Karin Moe Røisland i Fornyings- og administrasjonsdepartementet om tabben. 

Referatet fra intervjuet med Røisland, som satt som departementsråd fram til juni 2011, var tidligere hemmeligstemplet, men ble i dag offentliggjort.

I intervjuet ble hun spurt om oversendelsesbrevet til POD-rapporten av mai 2010 fra Politidirektøren til JD, med kopi til Statsministerens kontor, hvor det blant annet står:

«Direktoratet vil påpeke at flere av tiltakene under FADs ansvarsområde fortsatt ikke er gjennomført. Det har vært vanskelig å fremskaffe eksakte tidspunkter for ferdigstillelse av en rekke viktige tiltak. Direktoratet anser dette som bekymringsfullt, da flere tiltak av vesentlig betydning for sikkerheten, ikke ennå er implementert». 

Røisland svarte at hun aldri har sett brevet.

- Heller har ikke noen tatt det opp med henne. Hun betegner det som «rystende» dersom det sendes et slikt brev uten at noen tar det opp med eller sender kopi til FAD, heter det referatet.
  
Fikk konsekvenser Svikten fra fikk ifølge kommisjonen konsekvenser for sikkerhetsarbeidet i regjeringskvartalet.

- Da statsråden i FAD (Fornyings- og administrasjonsdepartementet) ikke ble satt bedre inn i sikkerhetsprosjektet, var dette kritisk, heter det i 22. juli-kommisjonens rapport.