OPPRØRT: KrF-leder Knut Arild Hareide mener Frp-nestleder Sylvi Listhaugs opptreden på Politisk kvarter torsdag var rystende.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
OPPRØRT: KrF-leder Knut Arild Hareide mener Frp-nestleder Sylvi Listhaugs opptreden på Politisk kvarter torsdag var rystende. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Hareide knaller til mot Listhaug:

- Rystende

Foran det som beskrives som en skjebnehelg i KrF går partileder Knut Arild Hareide knallhardt ut mot Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

- Rystende Politisk kvarter!

Det er inngangen til en Facebook-post som Hareide la ut fredag. I innlegget tar han sterk avstand fra Listhaugs opptreden i NRK-programmet torsdag. Det er særlig uttalelsene om den famøse Facebook-posten hennes om Ap og terrorister som opprører ham.

- Sylvi Listhaug bekreftet både her og i sin bok at hun ikke beklager at hun stemplet landets største opposisjonsparti som svikere. Det kan være farlig. Og det bygger ned tilliten mellom oss, skriver Hareide.

NESTLEDER: Sentralstyret i Frp har konstituert Sylvi Listhaug som 1. nestleder. Dette sier hun selv. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Han har anbefalt partiet sitt å søke regjeringsmakt med Ap og Sp framfor å gå inn i dagens regjering. Hovedbegrunnelsen er den politiske avstanden som Hareide mener finnes mellom KrF og Frp.

KrF-lederen anklager henne for å konstruere konflikter mellom grupper i samfunnet.

- Listhaugs splittende retorikk og mistenkeliggjøring er ikke veien å gå for et bedre samfunn bygd på kristne verdier, framholder Hareide.

Han reagerer også på boka som Per Sandberg gir ut til uka og kaller de to bøkene «høyrepopulisme på norsk».

- Karakteristikkene er grovt overdrevne og uanstendige. Per Sandberg skriver blant annet: «Jonas Gahr Støre har politisk blod på hendene». Sylvi Listhaugs pressekonferanse, intervjuer og opptreden på NRKs politiske kvarter underbygger dette. Slike ord endrer Norge i feil retning, skriver han.

Hareide har også uttalt seg til NRK om Listhaugs opptreden. Frp-nestlederen har til nå avslått å kommentere utfallet hans.

Både i Politisk kvarter i NRK og i sin bok forsvarer Listhaug at hun la ut et bilde av al-Shabaab-militsen ledsaget av teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», skriver NTB.

I programmet hevdet Frp-nestlederen at Arbeiderpartiet bevisst bruker terrorangrepet 22. juli for å slippe å ta tøffe debatter, og at de setter meningsmotstandere i «en bås sammen med Norges verste massemorder».

SPLITTET: KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde fredag ettermiddag for partiets mye omtalte veivalg i norsk politikk. Det har fått delte reaksjoner. Reporter: Mats Rønning. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer