Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ryster Finland: - Sju menn pågrepet for voldtekt av jente

Politiet i finske Uleåborg etterforsker tre saker der innvandrere er siktet for overgrep mot mindreårige.

ALVOR: Politiet i Nord-Finlands største by, Uleåborg, har gått så langt som å advare barn og foreldre mot potensielle overgripere. Overgrepssakene med til sammen ni mistenkte ryster hele Finland. Her en statue av en politimann i byen. Foto: NTB Scanpix
ALVOR: Politiet i Nord-Finlands største by, Uleåborg, har gått så langt som å advare barn og foreldre mot potensielle overgripere. Overgrepssakene med til sammen ni mistenkte ryster hele Finland. Her en statue av en politimann i byen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere alvorlige overgrepssaker, alle med innvandrermenn som siktede, ryster nå den finske byen Uleåborg (Oulu på finsk).

Saken har fått både statsministeren og landets innenriksminister til å uttale seg i skarpe ordelag, samtidig som politiet har gått ut med en advarsel til foreldre.

Politiet i byen nordvest i Finland etterforsker nå tre saker der innvandrermenn er mistenkt for å ha begått overgrep og seksuelt mishandlet mindreårige jenter.

Sju pågrepet for voldtekt

I den ene saken er til sammen sju menn pågrepet for gjentatte overgrep mot ei jente mellom 10-14 år over flere måneder. Overgrepene skal ha funnet sted på en privat adresse i byen, og de sju er blitt pågrepet for både overfall, seksuelt misbruk av barn og voldtekt, skriver den finske kringkasteren Yle.

Politiet skal først ha begynt å rulle opp saken i sommer, og politiet har ikke utelukket flere pågripelser.

Det er ennå ikke utferdiget siktelser på de sju pågrepne, som etter hvert vil bli framstilt for tingretten i byen.

To andre mindreårige

I de to andre sakene skal det også dreie seg om ofre under 15 år, der hendelsene ha skjedd utendørs. Politiet etterforsker den ene saken som seksuelt misbruk av en mindreårig, mens den andre saken etterforskes som voldtekt mot barn.

I en av sakene er den siktede løslatt, skriver kringkasteren.

Ifølge politiet i Uleåborg er alle de ni siktede av utenlandsk opprinnelse fra fire forskjellige land, og alle skal ha kommet som flyktninger eller asylsøkere til landet. Enkelte skal ha statsborgerskap, og andre ikke. En av de siktede er i 30-åra, mens resten er i 20-åra.

Advarer mot nettovergripere

Saken har ført til at det lokale politiet nå har sendt ut en advarsel til barn og foreldre om å utvise spesiell varsomhet på nettet. De ber unge jenter og foreldre om å være på vakt for seksualforbrytere på sosiale medier.

Ifølge politiinspektør Markus Kiiskinen har fremmedkulturelle menn med dårlige finskkunnskaper forsøkt å komme i kontakt med betydelig yngre jenter i byen, med sine omkring 200 000 innbyggere.

En del av kontakten har ført til mistanker om ytterligere overgrep. Politiet er kjent med en håndfull saker der voksne menn forsøker å lure unge kvinner på nettet.

Politiinspektør Kiiskinen sier samtidig at dette dreier seg om en gruppe mulige nettovergripere og at de ikke håper det vil gå utover ryktet til andre innvandrere.

- Jeg håper ikke dette vil føre til mer rasisme. Politiet vil bare understreke at ikke alle med fremmedkulturell bakgrunn er uærlige eller kriminelle, sier politiinspektøren.

Sterke reaksjoner

Innenriksminister Kai Mykkänen er en av politikerne som har engasjert seg i saken. Han sier til avisa Iltalehti at det bør bli strengere kriterier for å få finsk statsborgerskap.

- Det er en skandale at noen tror man kan oppføre seg slik i Finland.

Han mener samtidig mer integrering må til.

- Våre nåværende integreringsprogrammer gir utdanning om landet, men vi må se hvordan innvandrere i større grad kan leve etter våre verdier, sier han til avisa.

Statsminister Juha Sipilä har selv kommet med en offisiell uttalelse i dag.

- Disse hendelsene har med rette ført til sterke reaksjoner. Alle har rett på integritet, og vi skal forsvare denne rett i alle situasjoner og gripe inn i alle mulige krenkelser. Seksuallovbrudd mot et barn er en umenneskelig handling utover all forstand, sier han.

- I en rettsstat dømmes skyldige til straff uavhengig av etnisitet. Å etterforske og informere om saken i Uleåborg er politiets jobb, og det er domstolen som dømmer, sier statsministeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!