Ryster NATOs grunnvoller

Stillingskrigen inne i NATO-hovedkvarteret i Brussel kan snu opp ned på den verdensordenen vi har hatt etter 2. verdenskrig. I går gikk NATO-ambassadørene igjen fra møte uten enighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): I dag skal ambassadørene for fjerde dag på rad møtes i et forsøk på å løse krisa i NATO. Krangelen mellom Tyskland, Frankrike og Belgia på den ene sida og de øvrige NATO-landene på den andre, ryster nå grunnvollene i alliansen. Det mener britiske regjeringstalsmenn og uavhengige observatører.

Men de øyner også et håp om at NATO-landene vil enes om å gi støtte til Tyrkia, etter at Hans Blix har gitt sin rapport til Sikkerhetsrådet i morgen.

I Storbritannia har statsminister Tony Blair satset hele sin politiske framtid på å få USA til å satse på FN og NATO. Derfor er Tysklands og Frankrikes enegang et sjokk. Men offisielt er britiske regjeringstalsmenn tilbakeholdne i sin kritikk av det fransk-tyske vetoet mot NATO-hjelp til Tyrkia.

- Vi er skuffet, men det viktigste er at diskusjonene i NATO fortsetter, sa en av Blairs talsmenn i går. En av utenriksdepartementets talsmenn la til:

- Vi tror på en løsning. Frankrike og Tyskland vil ikke sette hele NATOs framtid på spill.

Nytt slag for Blair

I går kveld fikk Blair et nytt slag i ansiktet av det britiske folk: Under ti prosent støtter en krig uten FNs godkjennelse, ifølge en fersk meningsmåling for BBC. Nesten halvparten mener Storbritannia ikke skal delta i en krig, uansett hva FN bestemmer, og 60 prosent mener USA og Storbritannia ikke har klart å overbevise om at Irak har masseødeleggelsesvåpen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer