Enorm videolekkasje:

Ryster Putins nærmeste: «Tortur»

Et enormt videomateriale skal vise systematisk tortur i russiske fengsler. Lekkasjen har rystet selv Vladimir Putins nærmeste. - En ring av vold og undertrykkelse, sier organisasjonen til Dagbladet.

BRUTALT: En menneskerettsgruppe i Russland som heter gulagu.net har delt masse videoer med flere medier som viser hvordan innsatte i russiske fengsler systematisk skal ha blitt torturert av fengselsbetjenter i en årrekke. Dagbladet har kun valgt å publisere sensurerte bilder fra videoen. Vi advarer mot sterke bilder. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen og Magnus Paus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sammen med en rekke russiske og internasjonale medier har Dagbladet fått tilgang til deler av en enorm videolekkasje som skal vise hvordan innsatte i russiske fengsler er blitt systematisk torturert i en årrekke.

Materialet har rystet selv president Vladimir Putins innerste krets i Kreml, som har satt i gang en gransking av forholdene.

I alt hevder menneskerettsgruppa Gulagu.net å sitte på over 40 gigabyte med liknende videoer, som skal vise alt fra fysisk og psykisk fornedring, grov vold og voldtekt av russiske innsatte.

- Disse hemmelige og umenneskelige torturmetodene må stanses umiddelbart, sier Vladimir Osetsjkin, grunnleggeren av Gulagu.net, til Dagbladet.

Skal vise voldtekt

Videoen, som har skapt størst oppstandelse i Russland, skal stamme fra et fengselssykehus i byen Saratov, som ligger langs elva Volga, om lag 730 kilometer sørøst for Moskva.

Videoen, tatt i 2020, skal vise hvordan en naken mann, fastbundet til en seng, hyler av smerte mens han blir voldtatt med det som ser ut til å være et langt rødt kosteskaft.

På senga er det lagt ned tjukk plast, og det som skal være fangevoktere som dekker til den innsattes ansikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer