Enorm videolekkasje:

Ryster Putins nærmeste: «Tortur»

Et enormt videomateriale skal vise systematisk tortur i russiske fengsler. Lekkasjen har rystet selv Vladimir Putins nærmeste. - En ring av vold og undertrykkelse, sier organisasjonen til Dagbladet.

BRUTALT: En menneskerettsgruppe i Russland som heter gulagu.net har delt masse videoer med flere medier som viser hvordan innsatte i russiske fengsler systematisk skal ha blitt torturert av fengselsbetjenter i en årrekke. Dagbladet har kun valgt å publisere sensurerte bilder fra videoen. Vi advarer mot sterke bilder. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen og Magnus Paus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sammen med en rekke russiske og internasjonale medier har Dagbladet fått tilgang til deler av en enorm videolekkasje som skal vise hvordan innsatte i russiske fengsler er blitt systematisk torturert i en årrekke.

Materialet har rystet selv president Vladimir Putins innerste krets i Kreml, som har satt i gang en gransking av forholdene.

I alt hevder menneskerettsgruppa Gulagu.net å sitte på over 40 gigabyte med liknende videoer, som skal vise alt fra fysisk og psykisk fornedring, grov vold og voldtekt av russiske innsatte.

- Disse hemmelige og umenneskelige torturmetodene må stanses umiddelbart, sier Vladimir Osetsjkin, grunnleggeren av Gulagu.net, til Dagbladet.

BLIR SLÅTT: Video av en russisk fange som blir torturert i fengsel har vekket sterke reaksjoner i Russland. Video: Novaya Gazeta Vis mer

Skal vise voldtekt

Videoen, som har skapt størst oppstandelse i Russland, skal stamme fra et fengselssykehus i byen Saratov, som ligger langs elva Volga, om lag 730 kilometer sørøst for Moskva.

Videoen, tatt i 2020, skal vise hvordan en naken mann, fastbundet til en seng, hyler av smerte mens han blir voldtatt med det som ser ut til å være et langt rødt kosteskaft.

På senga er det lagt ned tjukk plast, og det som skal være fangevoktere som dekker til den innsattes ansikt.

Dagbladet har fått tilgang til blant andre denne videoen, men har ikke klart å verifisere hvorvidt innholdet i dem, er reelt. Det har heller ikke russiske myndigheter.

- Hvis det blir bevist at materialet er ekte, er det selvfølgelig grunnlag for en omfattende etterforskning, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov, ifølge Moscow Times.

Samtidig har russiske myndigheter sendt et kobbel av høytstående tjenestepersoner til Saratov for å etterforske saken.

- Alt materiell er ekte og det stammer fra et videoarkiv. Reaksjonen fra de russiske myndighetene snakker for seg selv. Vi har gode og detaljerte rutiner på å verifisere vår informasjon og aldri spredt noe som er falsk, sier Gulagu.net-grunnleggeren Osetsjkin til Dagbladet.

Europa-direktør i Human Rights Watch (HRW), Tanja Loksjina, forteller til BBC at HRW ikke har klart å verifisere videoene. Hun mener likevel at materialet gir grunn til bekymring.

- Tortur som problem i russiske fengsler er veldig akutt og myndighetene gjør ikke nok for å sørge for effektive etterforskninger av det, sier Loksjina.

PUTIN I SKOGEN: Vladimir Putin viser seg igjen, med nye bilder. - Dette er machokultur sier seniorforsker på NUPI, Julie Wilhelmsen til Dagbladet. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet TV / AP / NTB Vis mer

- Kommer til å fortsette

Samtlige videoer skal stamme fra en tidligere innsatt som sonet i nettopp Saratov-fengselet. Den tidligere innsatte skal være en IT-ekspert, som under soning fikk tilgang til fengselets IT-systemer.

I et digital arkiv skal videoene ha ligget lagret.

Overfor Dagbladet ønsker ikke Osetsjkin å gå nærmere inn på hvem varsleren er.

Fra før er det kjent at mannen skal være hviterussisk og at han nå ikke lenger befinner seg i Russland. Osetsjkin kaller ham «den hviterussiske Snowden».

Så langt er det bare en liten del av den totale lekkasjen som er blitt delt. I tida framover vil Gulagu.net dele flere og flere videoer, ifølge Osetsjkin.

Uavhengig av hva som kommer til å skje.

- Det er viktig å forstå at vi ikke kommer til å gi opp. Vi kommer til å fortsette å publisere dette materialet, som gjenspeiler den faktiske situasjonen, og avdekker torturmaskineriet, i russiske fengsler, sier Osetsjkin.

USA: Tre innsatte i Gwinnett County fengsel blir nå kalt helter etter at de klarte å redde livet til en fengselsbetjent. Video: KameraOne, Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

Sammenliknes med Gulag

Gulagu.net-grunnleggeren bor selv i Frankrike, og har gjort det siden 2015. Fire år tidligere, i 2011, stiftet han organisasjonen, som blant annet jobber for å forbedre forholdene i russiske fengsler.

Gulagu-navnet er i seg selv en henvisning til de beryktede straffe- og arbeidskoloniene i Sovjetunionen under Josef Stalins regjeringstid. Minst 7,6 millioner fanger skal ha passert gjennom Gulag-systemet mellom 1921 og 1953, men tallet er omstridt og kan være langt, langt høyere.

Til sammen antas det at mellom 1,5 til 1,7 millioner mennesker døde under eller som følge av opphold i Gulag-leirene, ifølge Store norske leksikon.

De umenneskelige forholdene i mange av leirene er blant annet blitt skildret av den nobelprisvinnende russiske forfatteren Aleksandr Solzjenitsyn, som selv var Gulag-fange fra 1945 til 1950.

- Disse Gulag-tilstandene har aldri forsvunnet fra de russiske fengslene. Man bare byttet ut navnet SSSR (Sovjetunionen, journ.anm.) med Russland, men hele systemet, med sine svake punkter og totalitære tilbøyeligheter, ble bevart, sier Osetsjkin.

- Ring av vold og undertrykkelse

Derfor er han også skeptisk til hvor stor konsekvenser den enorme videolekkasjen han har lagt til rette for, kommer til å få i Russland.

Riktignok har lederen og flere ansatte ved fengseslssykehuset i Saratov fått sparken, men på på direkte spørsmål om han tror videoene kan føre til varige endringer i fengselsesvesenet, er Osetsjkins svar konsist:

- Nei.

Deretter begynner Osetsjkin å utbrodere. Han mener det russiske samfunnet er i dvale, og viser til at selv i Saratov, byen hvor voldtekten av den innsatte skal ha funnet sted, har ingen tatt til gatene.

Han håper selvfølgelig på at videomaterialet han har delt vil få konsekvenser, både internt i Russland og i verden for øvrig, forteller han. Den neste tida skal han og organisasjonen jobbe for å få en reaksjon fra Europarådets torturovervåkningskomité og FN.

Så dreier Osetsjkin raskt over i et mer dystert spor.

- Sjansen for forandring er ikke reell så lenge det internasjonale samfunnet mener dette er russernes problem. Samtidig er det russiske folk så fulle av frykt for å havne i fengsel og bli torturert, som i videoene. Da sluttes en ring av vold og undertrykkelse, som helt siden Gulag-tida har traumatisert en hel befolkning og innprentet i dem en frykt for å stå opp for seg selv, sier Osetsjkin.

Det betyr imidlertid ikke at Osetsjkin og hans organisasjon vil gi opp, presiserer han.

- Vi skal gjøre alt i vår makt for å gjøre det russiske samfunnet humant. Som et minimum skal vi fortsette å snakke om dette. Vi skal fortsette å avdekke tortur og voldshendelser, men med dagens regime, forventer vi ingen reelle forandringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer