POPULÆR: Det har blitt trangt om plassen når Ron Paul treffer velgere under nominasjonskampen i Iowa. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
POPULÆR: Det har blitt trangt om plassen når Ron Paul treffer velgere under nominasjonskampen i Iowa. Foto: Vegard Kristiansen KvaaleVis mer

Ryster republikanerne

Outsideren Ron Paul har tatt ledelsen i nominasjonskampen i Iowa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DES MOINES (Dagbladet): Det ryster andre republikanere som mener han ikke har sjans mot Barack Obama.

Kandidatene som kjemper om å bli president Obamas motstander i valget i november, er høyt og lavt i Iowa, delstaten som er mest kjent for sine endeløse maisåkre.

Iowa er nemlig først ut, og det er helt avgjørende for kandidatene å gjøre det bra i nominasjonsmøtene her i dag.

I en fersk meningsmåling fra Public Policy Poll i går, tok overraskende Ron Paul (76) en hårfin ledelse foran de mer tradisjonelle republikanske kandidatene med 20 prosents oppslutning foran Mitt Romney som fikk 19 prosent og Rick Santorum på 18 prosent. Dermed er resultatet svært åpent.

«Tea Partys gudfar» Dagbladet var med da Paul møtte hundrevis av velgere på Marriott Hotel i Des Moines i går.

Paul har aldri vært en del av det «establishment» i det republikanske partiet. Han forsøkte også å bli presidentkandidat i 1988  og i 2008 uten å lykkes. Siden er han blitt kalt «den intellektuelle gudfaren» for den svært høyreorienterte Tea Party-bevegelsen.

Ute er det en bitende kulde og vind. Inne i den overfylte ballsalen er det svett og trangt. Sønnen Rand Paul, som selv er senator, kommer ut på scenen med sin familie for å introdusere faren. Deretter kommer Paul - en spinkel, gammel mann med et mildt utseende.

-  De andre kandidatene representerer status quo. De snakker som om USA skal være verdens politimann, og bryr de seg virkelig om personlig frihet? sier Paul til sin jublende tilhengerskare.

Paul har vært kongressrepresentant fra Texas siden slutten av 1970-tallet. Han blir omtalt som en svært prinsippfast libertarianer. Budskapet hans er enkelt: Han ønsker minst mulig statlig styring og regulering og mest mulig personlig frihet.

SKAPER TRØBBEL: Libertarianeren Ron Paul har tatt teten i meningsmålingene i Iowa. Det skremmer mange republikanere. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
SKAPER TRØBBEL: Libertarianeren Ron Paul har tatt teten i meningsmålingene i Iowa. Det skremmer mange republikanere. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer

Imidlertid er han kontroversiell også i republikanske kretser hvor mange ønsker å spre amerikanske verdier. Paul vil at USA skal involvere seg minst mulig i utlandet og trekke sine soldater raskt ut av Afghanistan. På hjemmebane vil han blant annet legge ned sentralbanken og kutte drastisk i offentlig sektor.

- Hele poenget med grunnloven vår, var å begrense de føderale myndighetenes makt, forklarer Paul og mener dermed at hans politiske linje stammer fra den gangen USA ble USA.

Velgerne klapper igjen. Etter å ha talt i ti minutter, forsvinner Paul raskt ut bakdøra og drar til neste arrangement.

Anklages for rasisme Ettersom populariteten hans har vokst, har flere begynt å grave i fortida hans. Mest trøbbel har han fått med nyhetsbrev han sendte ut fra 1970- til 1990-tallet. Her er formuleringer som mange mener er klart homofobe og rasistiske. Flere anklager ham også for å uttrykke paranoide konspirasjonsteorier om muslimer.

En av konkurrentene hans, Jon M. Huntsman, har angrepet Paul i en rekke negative TV-reklamer.

- La oss være ærlige. Til syvende og sist er han ikke valgbar, sier Huntsman, ifølge Los Angeles Times.

Selv benekter Paul at han har gjort noe galt, og mener tvert i mot at det er de andre kandidatene som vingler. Mens de andre kandidatene har hatt en berg- og dalbanetur på meningsmålingene, har Paul steget jevnt og trutt.

Mange republikanere og kommentatorer vurderer det som svært lite sannsynlig at han kan vinne hele nominasjonen og valget, men ved å delta stjeler han stemmer fra andre. På den måten er han blitt en svært egenrådig joker det er umulig å komme utenom i nominasjonskampen.

Trofaste tilhengere Trolig har også Paul noen av de ivrigste og mest trofaste tilhengerne. Familien Krebs fra landsbyen Roland i Iowa er på sitt tredje valgmøte med Paul. Både foreldrene Joe og Chastity og barna Gabrielle og Grace har klær med Pauls navn.

- Vi trenger forandring i Washington D.C. Paul er den som har hatt den mest stødig stemmegivningen i kongressen de siste 24 åra. Obama vil lett kunne finne ting å angripe de andre kandidatene for. Det vil han ikke klare mot Paul, forklarer pappa Joe til Dagbladet.

Han tviler ikke på at Paul kan bli president.

- Hvis du hører etter på det han sier, innser du at han faktisk bare forteller sannheten, sier Joe.

TROFASTE TILHENGERE: Familien Krebs fra Roland i Iowa støtter Ron Paul. Fra venstre pappa Joe, barna Gabrielle (8), Grace (6) og mamma Chastity. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
TROFASTE TILHENGERE: Familien Krebs fra Roland i Iowa støtter Ron Paul. Fra venstre pappa Joe, barna Gabrielle (8), Grace (6) og mamma Chastity. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer