Lystgassfesting

Ryster Stockholm

Restene etter en festnatt på Stureplan vekker oppsikt i Sverige. Det siste året har antall sykehustilfeller blitt femdoblet.

PATRONER: Etter festnetter i Stockholm kryr det av ballonger og patroner i gatene. Synet kan man også se i Danmark, som patronene som her er avbildet på en parkeringsplass i byen Rødovre. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
PATRONER: Etter festnetter i Stockholm kryr det av ballonger og patroner i gatene. Synet kan man også se i Danmark, som patronene som her er avbildet på en parkeringsplass i byen Rødovre. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er Aftonbladets fotograf som har avbildet Stureplan i Stockholm sentrum morgenen etter en festnatt.

Der kryr det av ballonger og patroner som brukes til å fylle opp ballongene med lystgassen i gatene. Lystgassen brukes som rusmiddel, i størst grad av ungdom og unge voksne.

- Det er ikke akseptabelt, sier Mikael Gontier hos svenske kjemikalieinspeksjonen til Aftonbladet.

For ifølge Aftonbladet har sykehustilfellene knyttet til bruk av lystgass i Sverige blitt femdoblet det siste året. Mellom 2010 og 2020 hadde det aldri vært over 10 innleggelser knyttet til lystgass – i 2021 var tallet skutt opp til 50.

Besvimte

Pasientene har som oftest svimt av etter å ha inhalert gassen, eller fått kuldeskader fra lystgassbeholderne.

Lystgass er en atmosfærisk gass som brukes medisinsk til narkose og smertelindring, samt til industriell bruk. Men de kan også brukes til å ruse seg. Effekten er kortvarig.

Til Aftonbladet sier overlege ved giftinformasjonssentralen, Johanna Nordmark Grass, at bruken ikke medfører skade så lenge man ikke gjør det ofte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer