Lystgassfesting

Ryster Stockholm

Restene etter en festnatt på Stureplan vekker oppsikt i Sverige. Det siste året har antall sykehustilfeller blitt femdoblet.

PATRONER: Etter festnetter i Stockholm kryr det av ballonger og patroner i gatene. Synet kan man også se i Danmark, som patronene som her er avbildet på en parkeringsplass i byen Rødovre. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
PATRONER: Etter festnetter i Stockholm kryr det av ballonger og patroner i gatene. Synet kan man også se i Danmark, som patronene som her er avbildet på en parkeringsplass i byen Rødovre. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Aftonbladets fotograf som har avbildet Stureplan i Stockholm sentrum morgenen etter en festnatt.

Der kryr det av ballonger og patroner som brukes til å fylle opp ballongene med lystgassen i gatene. Lystgassen brukes som rusmiddel, i størst grad av ungdom og unge voksne.

- Det er ikke akseptabelt, sier Mikael Gontier hos svenske kjemikalieinspeksjonen til Aftonbladet.

For ifølge Aftonbladet har sykehustilfellene knyttet til bruk av lystgass i Sverige blitt femdoblet det siste året. Mellom 2010 og 2020 hadde det aldri vært over 10 innleggelser knyttet til lystgass – i 2021 var tallet skutt opp til 50.

Besvimte

Pasientene har som oftest svimt av etter å ha inhalert gassen, eller fått kuldeskader fra lystgassbeholderne.

Lystgass er en atmosfærisk gass som brukes medisinsk til narkose og smertelindring, samt til industriell bruk. Men de kan også brukes til å ruse seg. Effekten er kortvarig.

Til Aftonbladet sier overlege ved giftinformasjonssentralen, Johanna Nordmark Grass, at bruken ikke medfører skade så lenge man ikke gjør det ofte.

LYSTGASS: Gasspatroner som er ment for å brukes i kremsprøyter ligger strødd utover festivalcampene på Roskildefestivalen i Danmark. Reporter: Sofie Braseth / Video/redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Rusmiddelet er mest populært blant ungdom og unge voksne, og helsepersonell advarer om bieffekter gassen kan ha.

- Vi har hatt tilfeller hvor det påvirker nervene så mye at personer ikke kan gå og må sitte i rullestol. Det kan også sette seg i nervesystemet i hodet og føre til psykose, depresjon eller angst, det kan også gi økt risiko for demens, sier Nordmark Grass til Aftonbladet.

- Ikke bra for deg

Lystgass er ikke ulovlig i Sverige, og selges fritt på nettet, i tillegg til det svarte markedet i Sverige, opplyser politiet til Aftonbladet.

- Jeg tenker det må gjøres noe med. Det har ikke samme effekt som narkotika, men det er ikke bra for deg. Nå ser man de negative effektene, sier politimannen Joar til Aftonbladet.

I Norge er det ulovlig å selge lystgass som rusmiddel, men det regnes ikke som narkotika. Ifølge rusopplysningen har flere butikker sluttet å selge produkter som inneholder lystgass, eller selger bare fra butikk med 20-årsgrense.

Sosialminister i Sverige, Lena Hallengren, sier til Aftonbladet at utviklingen er foruroligende.

- Regjeringen ser på at måter for å motvirke bruk av lystgass som rusmiddel, sier hun til avisa.

Strammer inn loven

Lystgass er også et økende problem i Danmark. På nødtelefonen til Giftlinjen i Danmark opplever de et stigende antall av unge som ringer inn med skader etter de har inhalert lystgass.

- De kan oppleve at det prikker i fingrene og føttene og de kan ha det vanskelig med å koordinere armer og bein. Noen ganger sier de også at de er slappe, har vansker med å konsentrere seg og at hukommelsen deres blir dårligere, sier overlege ved Giftlinjen Dorte Palmqvist, til Danmarks Radio.

Hun fortellere også at rusen kan gi langvarige skader.

- Vi har eksempler på unge som har tatt ganske store mengder på få dager som blir innlagt på sykehuset med tegn på nerveskader, sier Palmqvist.

I 2020 innførte det danske Folketinget den såkalte lattergasloven, eller lystgassloven. Den sier at det er forbudt å selge lystgass til unge under 18 år, og at man ikke kan selge mer enn to patroner av gangen til private. I 2022 strammet Folketinget inn loven som nå sier at det er ulovlig å selge lystgass til beruselsesformål.

Butikker som selger alkohol, tobakk eller e-sigaretter har heller ikke lov til å selge lystgass.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer