Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sammenlikner USAs president med en mafiaboss

Rystet av de personlige møtene med Trump

Den sparkete FBI-sjefen James Comey ble rystet og skremt av Donald Trumps opptreden i de personlige møtene dem imellom.

IKKE VENNER: USAs president, Donald Trump, og tidligere FBI-sjef, James Comey, er i en offentlig ordkrig. Foto: REUTERS/Jim Lo Scalzo/Pool, Gary Cameron/File Photo
IKKE VENNER: USAs president, Donald Trump, og tidligere FBI-sjef, James Comey, er i en offentlig ordkrig. Foto: REUTERS/Jim Lo Scalzo/Pool, Gary Cameron/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Comey fikk sparken som FBI-sjef 9. mai i fjor og ble selv underrettet om det via nyhetssendinger på TV. Fram til da hadde han blant annet ledet den såkalte Russland-etterforskningen - noe Trump seinere i et TV-intervju oppga som årsak til at han ga Comey sparken.

Tirsdag kom boka til Comey, «A Higher Loyalty». Allerede to dager tidligere gikk Comey til et voldsomt angrep på Trump i et stort TV-intervju med ABC News. Der sa han blant annet at Trump var «moralsk uegnet til å lede FBI». USAs president har på sin side slått tilbake mot Comey i en rekke twittermeldinger de siste dagene og blant annet kalt ham en «slimål».

Dagbladet har lest boka, som også gir et innblikk i hvordan Comey opplevde de personlige møtene med USAs leder.

- Imponerende striglet

Første gang de to møttes ansikt til ansikt, var i Trump Tower 6. januar 2016 før Trump ble tatt i ed.

- Dressjakka hans var åpen, og slipset var for langt, som vanlig. Ansiktet hans virket litt oransje med lyse, hvite halvmåner under øynene hvor jeg antar at han plasserte små solariebriller. Og håret var imponerende striglet, lyst blondt hår, som etter nærmere inspeksjon så ut til å være hans eget. Jeg husker at jeg tenkte på hvor lang tid det måtte ta ham om morgenen, skriver Comey i boka.

Han møtte opp til det første møtet sammen med lederne for andre etterretningsorganisasjonene for å orientere den påtroppende presidenten om rikets tilstand. Comey benyttet også anledningen til å undersøke den mye latterliggjorte størrelsen på hendene til Trump.

UEGNET: Tidligere FBI-sjef James Comey sier i et intervju med ABCs George Stephanopoulos at Donald Trump er uegnet til å være president. Video: ABC / CNN Vis mer

- Da han strakte ut hånda, gjorde jeg et mentalt notat om å sjekke størrelsen. Den var mindre enn min, men den virket ikke uvanlig liten, skriver Comey.

På forhånd hadde etterretningslederne avtalt at Comey skulle bli igjen sammen med Trump for å fortelle Trump om den nå kjente rapporten fra Christopher Steele, som blant annet omtaler Trumps angivelige interaksjon med prostituerte i Russland i 2013.

- Dypt usikker mann

I boka skriver Comey om hvordan han mener en kombinasjon av selvtillit og ydmykhet er avgjørende for å utøve godt lederskap. I sitt første møte med Trump forteller Comey om hvordan han forsøkte å se hvordan den påtroppende presidenten balanserte de to egenskapene.

- Mitt inntrykk fra valgkampen var at han er en dypt usikker mann, noe som gjorde det umulig for ham å vise ydmykhet, og at det virket svært usannsynlig at han hadde selvtillit til å stille spørsmål om «hva er det jeg går glipp av». Men jeg så ikke nok i Trump Tower den dagen til å vurdere om min vurdering var korrekt eller ikke, skriver Comey.

Imidlertid fikk han raskt en merkelig følelse av at han satt overfor en mann som opptrådte liknende det han hadde opplevd da han etterforsket mafiabosser tidligere i karrieren, skriver han. Trump så ut til å ha et liknende krav om lojalitet.

- Så vilt som det høres ut, fikk jeg plutselig følelsen av at den nyvalgte presidenten forsøkte å gjøre oss alle til en del av den samme familien, og at Team Trump hadde gjort det til «vår ting», skriver Comey.

På italiensk kan «vår ting» oversettes til Cosa Nostra, som også er navnet på den sicilianske mafiaen.

FBI-DIREKTØR: Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey tirsdag 9. mai. Her er en rask innføring i hvem Comey er. Video: CNN Vis mer

Privat middag

Etter det første møtet fikk Comey flere telefoner fra Trump. Dette var svært uvanlig ettersom det tradisjonelt har vært et tydelig profesjonelt skille mellom FBI og presidenter - blant annet fordi FBI ofte er involvert i sensitive etterforskninger, som også kan omfatte medlemmer av administrasjonen.

27. januar, få dager etter at Trump var tatt i ed, fikk Comey nok en oppringning. Trump inviterte ham til middag i Det hvite hus. På forhånd trodde Comey det kom til å være flere til stede, men det viste seg å være bare de to. Det ble en pinlig seanse, ifølge den daværende FBI-sjefen.

- Hele opplegget for middagen, både det fysiske opplegget med et privat måltid, og Trumps påskudd om at han ikke allerede hadde bedt meg om å bli i jobben flere ganger, overbeviste meg om at det var et forsøk på å etablere et beskyttelsesforhold, skriver Comey.

I samtalen skal Trump ha sagt: «Jeg trenger lojalitet. Jeg forventer lojalitet.»

- Surrealistisk

- Dette var surrealistisk. De som støtter Trump bør tenke på hvordan det ville sett ut om president Obama hadde innkalt FBI-sjefen til en én-til-én-middag under en etterforskning av seniorrådgivere i administrasjonen, så diskutert hans jobbsikkerhet, og deretter sagt at han forventet lojalitet, skriver Comey og legger til:

- I mitt minne var kravet som Sammy the Bull's introduksjonsseremoni i Cosa Nostra - med Trump i rollen som familiens boss, som spør meg om jeg har det som trengs for å være en «made man», skriver Comey.

Comey nektet å sverge sin lojalitet til Trump, men lovte at han ville gi sin «ærlige lojalitet». Dette skal Trump ha slått seg til ro med.

- Ettersom vi fortsatte middagen vår - jeg vil ikke bruke ordet samtale fordi det begrepet passer ikke når én person snakker nesten hele tida - forsøkte jeg igjen å hjelpe president Trump til å forstå verdien av separasjonen mellom FBI og Det hvite hus for presidenten, forteller Comey.

Aldri latter

Han forteller også hvordan han flere ganger i deres personlige møter ble slått av alle de unødvendige løgnene til Trump. Dessuten ble han slått av hvordan presidenten aldri ler.

- Jeg kan ikke huske at jeg har sett ham le, noensinne. Ikke under småprat før møter. Ikke i samtaler. Selv ikke her, under en tilsynelatende avslappet middag. Tanken om mannen jeg aldri hadde sett le, ble med meg i flere måneder. Jeg lurte på om kanskje andre hadde lagt merke til det, eller om han hadde ledd i noen av de tusenvis av timene med videoklipp av ham, skriver Comey.

Nysgjerrighet fikk FBI-sjefen til å google og gå gjennom klipp på YouTube.

- I alle mine søk fant jeg én video fra januar 2016 av det som kan sies å vise at Donald Trump ler - og det er en slem latter. Da han spurte et publikum i New Hampshire om hva lyden i bakgrunnen, som hørtes ut som en hund som bjeffet, var, ropte noen: «Det er Hillary», beskriver Comey.

Han tilbyr også sin tolkning av at Trump er den eneste lederen han kjenner til, som aldri ler.

- Jeg mistenker at hans manglende evne til å le, skyldes hans dype usikkerhet, han manglende evne til å være sårbar eller å risikere seg selv ved å sette pris på humoren fra andre, noe som egentlig er veldig trist i en leder, og litt skummelt i en president, skriver Comey.

GRILLET: President Donald Trump må snakke om både Flynn og Comey under intervjuet med NBC Nightly News. Video: CNN Vis mer

- Vrangforestillinger

Gjennom de personlige møtene blir også Comey slått av hvordan Trump forsøker å dominere enhver samtale ved å snakke uavbrutt, og at det er tydelig at han aldri er vant til å bli motsagt.

- Hans påstander om hva «alle mener», og hva som «åpenbart er sant» skyller over deg uutfordret fordi han aldri slutter å snakke … Jeg kan se hvor lett alle andre i rommet blir medsammensvorne i hans fortrukne fakta, eller vrangforestillinger, skriver Comey.

Den tidligere FBI-sjefen forteller om hvordan han tror han ødela sitt personlige forhold til Trump da han våget å kritisere presidenten for uttalelser han hadde gitt til Bill O'Reilly på Fox News om Vladimir Putin. Trump hadde kommet med en av sine lange skrytende monologer i Det ovale kontoret da Comey avbrøt.

- Rystet

- Etter mine kommentarer sluttet Trump fullstendig å snakke. I det kraftig opplyste rommet med skinnende gullgardiner, så det ut til at en skygge la seg over ansiktet hans. Jeg kunne se noe forandre seg i øynene hans. En hardhet, eller mørkhet. I løpet av et øyeblikk smalnet øynene hans seg og kjeven strammet seg. Han så ut som en som ikke var vant til å bli utfordret eller irettesatt av dem rundt seg. Han var den som skulle være i full kontroll, skriver Comey.

Møtet ble raskt avsluttet, og Comey forlot Det hvite hus.

- Møtet hadde rystet meg. Jeg hadde aldri sett noe slikt som dette i Det ovale kontoret. Jeg fant meg selv kastet inn i Trumps orbit, og igjen ble jeg minnet på min tidligere karriere som aktor mot mafiaen. Den stille sirkelen av samtykke. Bossen har full kontroll. Lojalitetsed. Oss-mot-dem-verdensbildet. Løgnene om alt, stort og smått, for å tjene en form for kodeks eller lojalitet som setter organisasjonen over moral og over sannheten, skriver Comey.

IKKE NÅDIG: Trump omtaler FBI sin Russlandetterforskning som en heksejakt etter at hans advokat Michael Cohen fikk sitt kontor ransaket i helgen. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!