HÆRVERK: Slik ble gravplassen på Udland gravlund i Haugesund funnet i helga. Foto: Privat.
HÆRVERK: Slik ble gravplassen på Udland gravlund i Haugesund funnet i helga. Foto: Privat. Vis mer

Rystet av hærverk på barnegrav

Én mann i slutten av 30-åra er pågrepet og siktet for hærverk på gravstein på Udland gravlund i Haugesund.

Publisert

I forrige uke oppdaget en ansatt på Udland gravlund i Haugesund at noen hadde utført hærverk og skrevet med svart tusj på en barnegrav.

På graven står det: «Udland gravplass er kristen hellig grunn. Døde muslimske satandyrkere har intet her å gjøre. Fjern dette søppelet. Hvis ikke vil disse symbolene bli jevnet med jorda. Med Guds hjelp.»

Kirkevergen i Haugesund, Kjetil Nordstrøm, mener episoden er trist.

- Det er bare for å spre frykt og skape uhygge, sier Nordstrøm til Dagbladet.

Det var Haugesund avis som omtalte saken først.

- Når man gjør noe så nedrig som å skjende graven til en død person, og et sted for sørgende å gå med sorgen sin, så har man lagt listen utrolig lavt, sier Nordstrøm til avisa.

- Gjort med viten og vilje

- Dette er ikke noe som er gjort på impuls. Noen har hatt med seg en sprittusj eller liknende, og har satt seg ned og formulert dette budskapet. Det er det et voksent menneske som har gjort dette med viten og vilje, og det er bare trist, sier han videre.

Kirkevergen presiserer overfor Dagbladet at gravlunden har et eget felt som er tilrettelagt for muslimsk gravferd, og at det er der hendelsen har skjedd.

- Det er ikke en kristen gravplass. Det er en gravplass for alle, sier han til avisa.

Overfor Dagbladet legger han til at det er første gangen noe slikt har skjedd hos dem.

1400 ÅR: Wadi al-Salam har eksistert i over 1400, og hele tida har døde blitt stedt til hvile her daglig. Video: Reuters Vis mer

Én siktet

Mandag ble saken politianmeldt, og onsdag ble en mann i slutten av 30-åra siktet for hærverket på gravsteinen.

- I forrige uke ble det kjent at en av gravstøttene på Udland gravlund var blitt utsatt for hærverk ved at noen hadde skrevet hatefulle ytringer på den. Mot slutten av forrige uke fant en utenlandsk familie i nærheten av Haugesund sentrum et brev som inneholdt et liknende, rasistisk budskap i postkassa sin, opplyste politiet i en pressemelding ifølge avisa.

- Vitneforklaringer og skriften som er brukt på gravstøtten og i brevet, gir politiet grunn til å tro at det er samme person som står bak de to hendelsene, fortsatte de.

Mannen er mistenkt for hendelsen på gravplassen samt tre tilfeller av trusler, ifølge avisa.

Han framstilles for varetektsfengsling torsdag ettermiddag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer