Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rystet etter stalking-frifinnelse: - Slik skal det ikke være

Drøyt ti minutter etter Dagbladets sak, ringte Høyre og Arbeiderpartiet. Begge ber om lovendring.

FRIKJENT: Mannen i 40-åra ble frikjent i Høyesterett for stalking. Årsak: Kvinnene var ikke klar over stalkingen da det skjedde. Nå vil politikerne endre loven. Foto: Politiet
FRIKJENT: Mannen i 40-åra ble frikjent i Høyesterett for stalking. Årsak: Kvinnene var ikke klar over stalkingen da det skjedde. Nå vil politikerne endre loven. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet publiserte onsdag en sak om serieovergriperen som ble frikjent for å ha tittet inn gjennom unge kvinners vindu, og for å ha tatt bilder av enkelte.

Denne uka fastslo nemlig Høyesterett at stalking og kikking ikke er ulovlig, dersom de fornærmede ikke er klar over stalkingen.

Nå reagerer landets fremste justispolitikere umiddelbart på saken.

- Mitt budskap er klart. Denne loven må endres. Vi forventer det og vi står klare til å vedta det i justiskomiteen og Stortinget, sier andre nestleder i justiskomiteen Peter Frølich (H).

Spørsmål til statsråd

BER OM ENRING: Lene Vågslid (Ap). Foto: Dagbladet
BER OM ENRING: Lene Vågslid (Ap). Foto: Dagbladet Vis mer
BER OM ENDRING: Peter Frølich (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BER OM ENDRING: Peter Frølich (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Justiskomiteens leder, Lene Vågslid (Ap), er enig.

- Jeg vil sende spørsmål til justisministeren i dag for å få svar på om det er aktuelt for regjeringen å endre stalkingparagrafen, sier Vågslid til Dagbladet.

En 40 år gammel mann som tidligere er dømt for grove voldtekter, seksuell omgang med mindreårige, voldtektsforsøk og blotting ble mandag frikjent av Norges øverste domstol for kikking på unge jenter gjennom vinduer på studenthybler i Trondheim.

I både tingretten og lagmannsretten ble 40-åringen dømt til tre års forvaring, med Høyesterett slår fast at dagens straffelov bare forbyr stalking dersom det ligger innenfor gjerningsmannens forsett at fornærmede skal oppfatte hun blir overvåket, og at hun faktisk blir kjent med kikkingen.

Politiet tok mannen på fersken i Trondheim da han var ute på prøveløslatelse Han oppsøkte en studentby på kveldstid og kikket inn i flere vinduer samtidig som politiets spanere tok bilde av ham.

I minst ett av tilfellene filmet han en kvinne som bare var iført truse. For dette ble han av Høyesterett funnet skyldig i brudd på straffeloven § 298 om seksuelt krenkende atferd, men forvaringsdommen ble opphevet.

Skriver lovforslag

Statsadvokat Kaia Strandjord er allerede i gang med å skrive et lovendringsforslag til Riksadvokaten. Selv om innholdet i forslaget ennå ikke er kjent, får det bred støtte.

Peter Frølich i justiskomiteen mener det nå er riktig for politikerne å gå inn for en endring i straffeloven.

- Dette er et lærebokeksempel på samspill mellom domstol og Stortinget. Stortinget laget lover, og når de blir testet i praksis i domstolen, slår det ikke ut som ønsket. så korrigerer vi i etterkant, sier Frølich til Dagbladet.

- Sånn her skal det ikke være. Det er ikke en kritikk av Høyesterett, fordi de skal tolke loven restriktivt ut fra legalitetsprinsippet. Uklar ordlyd skal komme tiltalte til gode. Dette er et politisk spørsmål. Loven anvendes snevert, og da utvider vi den, sier han.

Klar beskjed

- Jeg mener vi skal lytte til den klare beskjeden fra statsadvokaten og mener vi bør justere stalkingparagrafen slik hun spiller inn, sier Arbeiderpartiets Vågslid.

Stalking, eller personforfølgelse, fikk en egen tilleggsparagraf i straffeloven som trådde i kraft 1. juli i 2016.

I motsetning til Danmark og Sverige, hadde ikke Norge en egen lov mot stalking før det, og var derfor vanskelig å straffeforfølge.

Det politiske initiativet var stort, men den første testen i rettsstaten viser at den ikke har slått ut slik politikerne ønsket.

- Vernet og beskyttelsen av personer utsatt for stalking er viktig for Ap. Vi etterlyste en egen stalkinglov lenge før regjeringen til slutt kom til Stortinget med forslag. Det var viktig, sier Lene Vågslid til Dagbladet.

- Hvor fort en endring skje, Frølich?

- Det kan ikke gjøres over natta, heldigvis. Det skal skje på en ryddig måte med faglig tyngde. Når det kommer til Stortinget skal det få en rask og resolutt behandling, lover han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!