Rystet etter stalking-frifinnelse: - Slik skal det ikke være

Drøyt ti minutter etter Dagbladets sak, ringte Høyre og Arbeiderpartiet. Begge ber om lovendring.

FRIKJENT: Mannen i 40-åra ble frikjent i Høyesterett for stalking. Årsak: Kvinnene var ikke klar over stalkingen da det skjedde. Nå vil politikerne endre loven. Foto: Politiet
FRIKJENT: Mannen i 40-åra ble frikjent i Høyesterett for stalking. Årsak: Kvinnene var ikke klar over stalkingen da det skjedde. Nå vil politikerne endre loven. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet publiserte onsdag en sak om serieovergriperen som ble frikjent for å ha tittet inn gjennom unge kvinners vindu, og for å ha tatt bilder av enkelte.

Denne uka fastslo nemlig Høyesterett at stalking og kikking ikke er ulovlig, dersom de fornærmede ikke er klar over stalkingen.

Nå reagerer landets fremste justispolitikere umiddelbart på saken.

- Mitt budskap er klart. Denne loven må endres. Vi forventer det og vi står klare til å vedta det i justiskomiteen og Stortinget, sier andre nestleder i justiskomiteen Peter Frølich (H).

Spørsmål til statsråd

Justiskomiteens leder, Lene Vågslid (Ap), er enig.

- Jeg vil sende spørsmål til justisministeren i dag for å få svar på om det er aktuelt for regjeringen å endre stalkingparagrafen, sier Vågslid til Dagbladet.

En 40 år gammel mann som tidligere er dømt for grove voldtekter, seksuell omgang med mindreårige, voldtektsforsøk og blotting ble mandag frikjent av Norges øverste domstol for kikking på unge jenter gjennom vinduer på studenthybler i Trondheim.

I både tingretten og lagmannsretten ble 40-åringen dømt til tre års forvaring, med Høyesterett slår fast at dagens straffelov bare forbyr stalking dersom det ligger innenfor gjerningsmannens forsett at fornærmede skal oppfatte hun blir overvåket, og at hun faktisk blir kjent med kikkingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer