Rystet helseminister vil stanse overgrepsleger på grensa

Strøm-Erichsen jobber for felles europeisk legeregister.

VIL HA EUROPA-REGISTER: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Espen Røst / Dagbladet
VIL HA EUROPA-REGISTER: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NICOSIA ( Dagbladet): Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen reagerer sterkt på Dagbladets avsløringer om seksuelle overgrep begått av leger i Norge.

Dagbladet skriver i dagens papiravis at 12 leger mistet legeautorisasjonen i 2008, 2009 og 2010 for seksuelle overgrep mot 39 kvinner. Flere saker havnet i retten og endte med fengselsstraff for legene.

- Dette er veldig alvorlige saker. Det er særdeles alvorlig at 12 leger har mistet sin autorisasjon som følge av å ha begått seksuelle overgrep mot pasientene sine, sier helseministeren til Dagbladet.

Helsetilsynet tok også autorisasjonen til en psykolog, fordi han hadde et seksuelt forhold til en tidligere pasient.

Dagbladets kartlegging av Helsetilsynets vedtak for de tre årene og dommene de aktuelle straffesakene er den første i sitt slag. Sju av de tolv legene Dagbladet omtaler i dag har utenlandsk statsborgerskap. Disse legene stod bak overgrepene mot hele 32 av de 39 kvinnene.

Flesteparten av de sju er europeiske statsborgere.

Tar opp saken Strøm-Erichsen er i disse dager på et møte for EU-landenes helseministre på Kypros. Ministeren forteller at hun akter å ta opp situasjonen Dagbladet avslører med sine ministerkolleger på møtet.

- Jeg kommer til å ta opp dette med de andre delegatene. Vi ser at helsepersonell reiser fra land til land, og i Norge er vi avhengige av å få leger fra andre land. Derfor er jeg veldig opptatt av å få til et felles europeisk register over leger og en varslingsmekanisme. Utfordringen er at landene har ulikt autorisasjonslovverk, men det er likevel ikke umulig å få på plass et slikt europeisk register, sier helseministeren

Hun er spesielt opptatt av problem-leger som «shopper» stillinger ved å dra fra land til land.

Arbeidsgivers ansvar Strøm-Erichsen peker samtidig på helseforetak og legesenteres ansvar.

- Det er enormt viktig å kjenne bakgrunnen og få referanser om helsepersonells tidligere praksis. De som ansetter leger må gjøre en full bakgrunnssjekk av referanser og historikk. Det er et ansvar arbeidsgiver har. Selv om det er mangel på leger mange steder i Norge, må dette arbeidet tas på alvor. I Norge har vi utarbeidet en sjekkliste for ansettelser av helsepersonell, og jeg forutsetter at denne følges, spesielt ved ansettelse av utenlandske leger, sier Helseministeren.

Europeisk register Strøm-Erichsen poengterer at det ikke er vanskelig for leger å reise rundt fra land til land, fordi det er så stort behov for dem.

Hun reagerer særlig på Dagbladets sak i dagens avis, der en slovakisk lege er dømt for 16 seksuelle overgrep i Haugesund. Legen forteller at han kan reise til et annet land for å jobbe som lege der. «Norge er ikke det eneste landet jeg kan jobbe som lege i», sier han.

- Det er alvorlig dersom leger som er fradømt autorisasjonen i Norge, kan reise til andre land og jobbe der. Nettopp derfor er et europeisk register viktig. Vi må vite at legene som kommer til Norge er trygge, og at de ikke har noe på sitt rulleblad. Leger skal ikke kunne reise rundt å «shoppe» jobber, når de er fradømt autorisasjonen i et land. Da må man kunne stille spørsmålet om regelverket og systemene både nasjonalt og internasjonalt er gode nok, sier Helseministeren.

- Vil være pådriver Strøm-Erichsentror det er mulig å få til et felleseuropeisk legeregister.

- Dette har vi tatt opp tidligere, og vi vil fortsette å være pådriver for å få det til. Vi vil vite hvilken bakgrunn helsepersonell som kommer til Norge har, sier Strøm-Erichsen.