- Rystet i mine grunnvoller

Kjell Inge Røkke tar selvkritikk for millionlånet til Tore Tønne, og vil nå ha nye regler for habilitet i Kværner. Der stopper selvkritikken i Tønne-saken. Isteden blir han personlig. - Saken har rystet meg i mine grunnvoller, sier milliardæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tore Tønne er en hedersmann og advokatfirmaet BA-HR 100 prosent etiske, var budskapet fra Kjell Inge Røkke i dag.

- Jeg brenner etter å renvaske Tønne og andre, men respekter at det er en etterforskning underveis. Når den er ferdig skal jeg kommentere det, sa Røkke til et 40-talls journalister og fotografer.

Noen timer tidligere hadde han i raseri kastet flere fotografer ut fra lokalene til Aker Kværner med begrunnelsen at det var privat eiendom.

De måtte pent gå ut, men selskapets informasjonssjef inviterte dem inn igjen og bød dem på kaffe og kaker.

Klokka 12.50 startet han da også pressekonferansen med å beklage «tumultene ved inngangsdøra».

- Det gjør ikke jeg, sa Kjell Inge Røkke og lo sin karakteristiske latter.

Dermed var stemningen satt.

Beklager Tønne-lånet

For nye lesere. Dette er saken:

Dagbladet har avslørt at tidligere helseminister Tore Tønne krevde 1,5 millioner kroner for arbeid han utførte i forbindelse med Aker Maritimes kjøp av Kværner. I samme periode fikk han urettmessig utbetalt etterlønn fra staten. Advokatfirmaet BA-HR blåste opp en faktura for å få inn 1,5 millioner kroner ekstra. Pengene skulle etter avtale med Røkke utbetales til Tønne i all hemmelighet. Tønne har også lånt tre millioner kroner av Røkke, noe som har vært sett på som problematisk ettersom Tønne var nestleder i Kværner-styret, og den som skulle steppe inn dersom Røkke var inhabil.

I går kveld trakk Tønne seg fra Kværner-styret, noe Røkke sier at han aksepterer.

- Men det forandrer ikke min oppfatning om at Tønne har vært og er en hedersmann, legger Røkke til.

I dag beklaget Røkke at han ikke informerte resten av styret i Kværner om lånet, og benekter at han på noen måte bevisst har holdt tilbake å fortelle om lånet.

- Vi hadde bare ikke reflektert over, eller tenkt over at det kunne være et habilitetsspørsmål med Tore Tønne på grunn av dette lånet, sa Røkke.

Nå tar han selvkritikk for at han ikke informerte styret, og beklager også som følgene dette har fått for Tønne og hans familie.

Heller ikke advokatfirmaet BA-HR har gjort noe kritikkverdig, mener Røkke.

- BA-HR står for 100 prosent etisk håndtering av saken. Jeg har ikke endret oppfatning av BA-HR, sa Røkke, som nå varsler at saken likevel vil få innvirkning på Kværner.

- Saken har gitt meg en aha-opplevelse som jeg aldri kommer til å glemme, sa Røkke og la til at de nå vil gjennomgå habilitetsreglene i selskapet.

Styret i Kværner ble i dag informert både av Røkke og advokatfirmaet BA-HR, og styret skal være fornøyd med forklaringen. Ny nestleder i styret etter Tønne ble Reidar Lund, som kommer fra Røkkes Aker-system.

- Jeg er en hissigpropp

I starten på Tønne-saken omtalte Dagbladet et internt notat fra advokatfirmaet BA-HR som handlet om et privat lån som Tore Tønne skal ha hatt hos Kjell Inge Røkke mens han var statsråd.

BA-HR gikk ut og sa at innholdet i notatet var feil, og Røkke vil ikke kritisere dem.

- Jeg er også en hissigpropp, men også et menneske. Dette var en feil et menneske hadde begått, sa Røkke, som gjentar at han har 100 prosent tillitt til advokatkontoret.

Han har heller ikke tenkt tanken på å forlate styreformannsposten i Kværner.

- Hvis noen har seks milliarder til å ta over min aksjepost...

Røkke legger til at han mener det er naturlig at han er styreformann etter å ha brukt så mye penger på selskapet.

- Rystet i mine grunnvoller

Etter å ha avvist eller benektet alle spørsmål om Tønne, private lån, inhabilitet og bindinger til Tore Tønne mens han var statsråd, ble Røkke personlig.

Det er her Røkke skiller seg ut fra andre styreformenn.

En journalist spør:

- Er denne saken en storm i et vannglass?

- Jeg vil gjerne karakterisere den som det, men det har virkelig skremt meg og det får meg til å tenke langt framover hva jeg skal bruke tiden til, sa Røkke.

Han la til:

- Jeg har brukt ganske nøyaktig 7000 dager på å komme dit jeg er i dag, har 14-15.000 igjen - hvis jeg er heldig, sa Røkke - og la til at hele saken har fått ham til å tenke over hva han skal bruke livet til.

- Saken har rystet meg i grunnvollene om hva jeg har trodd på.

Pressekonferansen var så over, uten at Røkke hadde gitt noe informasjon som kan kaste lys over Tønne-saken.

TAR SELVKRITIKK: Kjell Inge Røkke beklager at han ikke informerte om lånet til Tore Tønne.