UNGARN-PSYKOLOGENE

Rystet over at utenlands-studenter nektes godkjenning

- Jeg synes Helsedirektoratets saksbehandling er oppsiktsvekkende, sier jurist Lars Swanstrøm, som har lang erfaring i å autorisere internasjonal utdanning.

UFORSTÅELIG: Lars Swanstrøm, jurist i Rettshjelp for alle, var med og utarbeidet EØS-forskriften som Norge bruker som hjemmel for behandling av autorisasjon for utenlandsstudentene. Han fatter ikke hvorfor psykologistudentene i Ungarn nektes godkjenning. Foto: Gunnar Ringheim / DAGBLADET
UFORSTÅELIG: Lars Swanstrøm, jurist i Rettshjelp for alle, var med og utarbeidet EØS-forskriften som Norge bruker som hjemmel for behandling av autorisasjon for utenlandsstudentene. Han fatter ikke hvorfor psykologistudentene i Ungarn nektes godkjenning. Foto: Gunnar Ringheim / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Lars Swanstrøm har bakgrunn som assisterende direktør i Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell i 2001-2012.

- Jeg var med på å utarbeide EØS-forskriften som Norge bruker som hjemmel for behandling av autorisasjon for utenlandsstudentene.

- Jeg synes Helsedirektoratets saksbehandling er oppsiktsvekkende. De har ikke fulgt de mest elementære rettslige regler, sier Lars Swanstrøm til Dagbladet.

160 ungdommer

160 nåværende og tidligere psykologistudenter står bak en klage som er sendt til ESA. De søkte seg til psykologstudier i Ungarn med utgangspunkt i en godkjenningspraksis som har vedvart siden 2003.

Opplegget gikk ut på at studentene kunne jobbe på lisens som psykolog i ett eller to år etter hjemkomsten til Norge, under veiledning av autorisert psykolog. I september 2016 var det stopp.

Da fikk samtlige uteksaminerte Ungarn-studenter som søkte om lisens avslag.

Uviss framtid

Advokat Per Andreas Bjørgan fører saken for de norske psykologistudentene.

Han er en av Norges fremste EØS-eksperter og jobbet i 14 år som jurist i EFTAs overvåkingsorgan ESA i Brussel fra 2001 til 2014.

Bjørgan er sterk kritisk til hvordan norske myndigheter behandler to-tre hundre ungdommer som går ei uviss framtid i møte etter å ha satset studielån og fem år av livet sitt for å bli psykologer.

Drømmen trues

UVISSHET: Marianne L. L. Melgård, siste års psykologistudent i Budapest, forteller om usikkerhet og fortvilelse blant de norske studentene i Ungarn. Foto: Maria Skarpaas Andersen
UVISSHET: Marianne L. L. Melgård, siste års psykologistudent i Budapest, forteller om usikkerhet og fortvilelse blant de norske studentene i Ungarn. Foto: Maria Skarpaas Andersen Vis mer

- Saken er en stor belastning for nåværende og tidligere studenter i Ungarn, sier Marianne L. L. Melgård, masterstudent på siste året ved universitetet ELTE i Budapest.

- Over ett år har gått siden avslagene, som uten forvarsel truer psykologdrømmen for rundt 200 nordmenn. Av de som fremdeles studerte ga flere opp og reiste hjem, og blant oss som fortsatte er usikkerheten stor. Blant ferdigutdannede har flere mistet jobben, fått avslag på jobbsøknader eller blitt sykmeldte av den stressende situasjonen, opplyser Melgård.

Sverter utdanningen

Hun mener at Helsedirektoratet flere ganger har endret argumentasjonen sin for avslagene.

- De har spredt feilinfo og svertet utdanningen vår, som ble vurdert jevngod med de norske profesjonsløpene i 13 år. Samtidig står 70 000 nordmenn i kø for psykisk helsehjelp, og spesielt i distriktene sliter de med å fylle utlyste psykologstillinger.

- De menneskelige kostnadene gjelder ikke bare oss fra ELTE-universitet, men også de som rammes av psykologmangelen, for i følge SSB utdannes det ikke mange nok i Norge for å dekke behovet, sier Marianne Melgård.

- De er kvalifiserte

Lars Swanstrøm hevder at Helsedirektoratet bryter EU-traktaten.

- Dessuten bryter de direktiv 2005/36, som i detalj regulerer hva Norge kan kreve både innholdsmessig og formelt.

- Norske helsemyndigheter står overfor en bratt oppoverbakke hvis de skal argumentere for at Budapest-studentene ikke får en fullverdig psykologutdanning. Dokumenter fra ungarske myndigheter viser at de ferdigutdannede studentene er kvalifiserte til å jobbe som psykologer i Ungarn.

- Fri flyt av arbeidskraft i EU betyr i prinsippet at dersom du er kvalifisert til å være psykolog i Ungarn, så er du også kvalifisert i Norge, sier Lars Swanstrøm.

Juristen mener at Helsedirektoratet ikke har lov til å se bort fra EØS-direktivet. På vegne av en student som er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Nederland har Swanstrøm sendt klage til ESA.

- Problemstillingen er akkurat den samme for de norske psykolog-studentene i Ungarn, utdanningen hennes blir ikke godkjent i Norge, sier Swanstrøm.

Lakmustesten

- Hvordan løse floken for de norske utenlandsstudentene som i god tro har dratt fra Norge for å utdanne seg?

- Staten bør rett og slett fortsette å gi lisenser, fordi det har vært korrekt prosedyre i alle år. Lakmustesten er hvordan det har gått med alle de psykologene som er utdannet i Ungarn de siste årene. Deres arbeidsgivere, som i stor grad er offentlige institusjoner, vil kunne bekrefte at de holder det samme faglige nivå som andre psykologer.

Og legger til:

- Hvis begrunnelsen er pasientsikkerhet, som om ikke det skulle bety noe i Ungarn, må Helsedirektoratet kunne framlegge statistikk som viser at Budapest-psykologene i større grad enn norskutdannete psykologer er innklaget til Statens Helsetilsyn, sier Lars Swanstrøm.

Håp i Polen

Helsedirektoratet opplyste på sine egne hjemmesider fredag ettermiddag at det har endret syn på psykolog-utdanningen i Polen.

«Direktoratet har på bakgrunn av dialog mellom norske og polske myndigheter konkludert med at polsk masterutdanning i psykologi gir rett til lovregulert yrke som psykolog i Polen. (…) Søkere som kan dokumentere en masterutdanning som gir rett til lovregulert yrkesutøvelse som psykolog i Polen, vil dermed kunne oppnå autorisasjon i Norge dersom de gjennomfører de krav helsemyndighetene setter til kompenserende tiltak for eventuelle mangler i utdanningen», heter det.

Helsedirektoratet understreker at endringen ikke gjelder søkere med ungarsk masterutdanning i psykologi.

- Bør si ja

Advokat Per Andreas Bjørgan er uenig i Helsedirektoratets vurdering:

ESA-KLAGE: EØS-eksperten Per Andreas Bjørgan fører saken for 160 nåværende og tidligere psykologistudenter som har klaget inn Norge for ESA. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ESA-KLAGE: EØS-eksperten Per Andreas Bjørgan fører saken for 160 nåværende og tidligere psykologistudenter som har klaget inn Norge for ESA. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det er to muligheter for godkjenning for utenlandsstudentene; godkjenning basert på en regulert yrkestittel eller godkjenning basert på en regulert utdanning. Nå har Helsedirektoratet sagt ja psykologistudentene i Polen, fordi psykolog er en regulert tittel i Polen. De bør også si ja til psykologistudentene i Ungarn, der myndighetene dokumenterer at de har en regulert psykologiutdanning.

- Begge alternativene for godkjenning skal føre til samme resultat, ifølge EØS-forskriften. Det er på grunnlag av forskriften at psykologistudentene i Ungarn i 13 år fikk godkjenning i Norge. Det er fortsatt uforståelig hvorfor norske myndigheter endret det, sier Per Andreas Bjørgan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer