Rystet over møkkapakke

SVs Øystein Djupedal forstår ikke hvorfor noen ville sende ham en pakke med avføringsliknende innhold. Det ble slått full alarm da pakken sprakk på Stortingets postkontor like før besøket til nobelprisvinner Kim Dae-jung. - Overraskende ubehagelig, sier Djupedal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Postkontoret er stengt i hele dag på grunn av rengjøring.

- Jeg synes dette er både ubehagelig og trist. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle oppleves så kontroversiell. Men jeg har ikke tenkt å bli mer forsiktig, sier Djupedal til Dagbladet.no.

Han skjønner ikke hvorfor noen skulle sende ham en slik pakke.

- Jeg har ingen formening om hvorfor noen har sendt pakken. Jeg har heller ikke noe spesielt ønske om å vite det, men jeg antar at jeg blir informert av politiet, sier Djupedal.

Han ble varslet om at pakken var til ham, da han var på vei til Oslo ved 10-tida i formiddag. Da ble han ringt opp av sekretæriatet i Stortinget.

- Denne dagen ble veldig forskjellig fra det jeg hadde trodd. Jeg har aldri fått noe slikt i posten før, og har aldri mottatt trusler, sier Djupedal.

Sikkerhetstjenesten på Stortinget tok ingen sjanser da det ble funnet en illeluktende postlevering med rennende væske i en posthylle. Det kan ta dager eller uker før politiet med sikkerhet finner ut hva pakken inneholdt.

- Det lukter, men vi tror ikke det er ekskrementer, opplyser operativ uteleder ved Oslo Politidistrikt, Geir-Erik Rønningen, til Dagbladet.no.

Djupedal har aldri tidligere fått kritikk på denne måten, men lar seg ikke skremme.

- Jeg vet ikke hva som er årsaken til at jeg får sånt. Men jeg har ikke tenkt å legge inn årene på noe vis og vil være like profilert på viktige politiske spørsmål i framtiden, sier han.

Pakken kommer heller ikke til å skremme han vekk fra posthylla. Det hele er et mysterium.

- Jeg er jo bare en snill gutt fra Byåsen, konkluderer trønderen.

Politiet vil forsøke å oppspore avsenderen.

- Pakken kom på ordinær måte på lørdag, sier sikkerhetssjef Gerrip Løberg til Dagbladet.no.

En rutinemessig røntgengjennomlysning viste at pakken ikke inneholdt sprengstoff eller noe strømførende.

- Den har ligget til i dag. En gjæringsprosess eller en annen kjemisk prosess har ført til at pakken sprakk, sier Løberg.

Han understreker at det ikke er snakk om en eksplosjon slik det først ble meldt i 08.30-tida.

- Vi fikk melding om at en pakke med ekskrementer hadde eksplodert og at det var ekskrementer over hele postkontoret. Dette viste seg å være noe overdrevet, sier operasjonsleder Jan Wessel ved Oslo politidistrikt.

Pakken besto av en tett plastpose med foreløpig ukjent innhold.

- Gassutvikling gjorde at pakken sprakk. Ut rant noe som kan være menneskelige ekskrementer, sier vaktleder Inge Hognes ved Oslo-politiet.

Pakken ble oppdaget da de ansatte kom på jobb på postkontoret inne på Stortinget i dag tidlig. De så og luktet at noe var galt.

- Det har tidligere hendt at representanter har fått tilsendt ekskrementer i posten. Verden er full av rare mennesker. Når slikt skjer, tar vi ingen sjanser og tilkaller politiet, sier sikkerhetssjef Løberg.

Den sør-koreanske sikkerhetstjenesten har hatt tett kontakt med Stortingets sikkerhetstjeneste for å få rede på hva pakken inneholdt og om den utgjorde noen fare for fredsprisvinner Kim Dae-jung som var ventet til Stortinget klokka 10.

Han skal blant annet treffe stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl som ble informert om pakken i 09.30-tida. Hendelsen får ingen konsekvenser for president-besøket.

VOND LUKT: Operativ uteleder Geir-Erik Rønningen vet ikke hva som var i pakken, men luktet godt gjorde det ikke.
FULL ALARM: Politiet tok ingen sjanser da de fikk melding om at en ekskrement-bombe hadde rammet postkontoret på Stortinget.