Rystet over norske medier

Psykologiprofessoer Gisli Gudjonsson sier han ikke kjenner seg igjen i norske medier. Han mener at det bare er i Norge at det han sier blir til de grader forvrengt og feiltolket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag gjentok psykologiprofessor Gisli Gudjonsson sitt frontalangrep på norske medier, akkurat slik han gjorde onsdag.

- Jeg tror dere har et seriøst problem med mediene i Norge. Når jeg ser hva som skrives om meg selv så kjenner jeg det ikke igjen selv. Det virker som om mediene har sin egen dagsorden, sa Gudjonsson, som mente at mediene spekulerer i stedet for å gjengi det som faktisk skjer.

- Jeg tror det kunne være til hjelp om de kunne notere ned hva man skriver mer nøyaktig. Dette underminerer tiltroen til mediene, sa Gudjonsson som igjen med ord viste at han var rystet over måten han var omtalt på i norske medier.

Ifølge Gudjonsson har dette aldri skjedd ham i noe annet land.

Også onsdag sa han at det kun var i Norge at han var så til de grader forvrengt og feiltolket av mediene.

Denne episoden førte til at førstelagmann Odd Jarl Pedersen spontant grep ordet og takket psykologiprofessor Gudjonsson for at han refset mediene.

Undersøkelser om drap uten motiv?

I dag fortsatte utspørringene av Gudjonsson i trippeldrapssaken.

Hvem dreper folk de ikke kjenner og uten noe motiv, spurte aktor i Orderud-saken, statsadvokat Olav Helge Thue, psykologiprofessor Gisli Gudjonsson i dag.

Spørsmålet kom etter at Gisli Gudjonsson lenge og vel hadde snakket om at det svært sjelden skjer at barn tar livet av sine egne foreldre, og at hvis det skjer, så skyldes det som regel enten sinnssykdom eller en historie av mishandling og misbruk.

- Har du gjort noen undersøkelse på hvem det er som dreper folk de ikke kjenner, og tilsynelatende uten motiv, spurte statsadvokat Olav Helge Thue.

- Nei, svarte Gudjonsson. Han hadde heller ikke undersøkt hva slags folk, eller hvor ofte det skjer, at noen går inn og dreper mennesker i deres eget hjem, tilsynelatende uten motiv, og uten at dette skjer i selvforsvar eller for å skjule en annen forbrytelse, for eksempel tyveri.

- Men noen ganger hvor det ikke er etablert et motiv, kan jo dette skyldes for eksempel at det ikke er tilgjengelig data, sa Gudjonsson.

- Har du undersøkt, eller kjenner du undersøkelser om hvem det er som dreper sine svigerforeldre, spurte Thue.

- Veldig interessant spørsmål, men det er ikke nok informasjon om dette, heller ikke nok data, jeg har ingen studie av det, svarte Gisli Gudjonsson.

(ntb)

MENER HAN BLIR FEILSITERT: Psykologiprofessor Gisli Gudjonsson.