- Rystet over Syden-turen

16-åringen som var sammen med Benjamin Hermansen (15) da han ble drept, reagerer kraftig på at den 17 år gamle nynazistjenta, som er siktet for medvirkning til drapet på Benjamin, har fått reise til Syden på ferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ble rystet, da jeg leste Dagbladets artikkel om den 17 år gamle jenta i går, sier 16-åringen.

Han mener det er et særlig dårlig signal i kampen mot nynazismen å sende en som er sikter i forbindelse med drapet på Benjamin til Barcelona på ferie i regi av barnevernet.

Sjøl har han som eneste vitne til drapet som rystet hele Norge, måttet leve et liv i frykt, ikke bare for sitt eget liv, men også for sin kjære familie.

Kameratene forteller til Dagbladet at 16-åringen har forandret seg mye på de tre ukene som er gått etter tragedien på Holmlia.

- Den før så muntre gutten har fått et dempet blikk og et fortvilt utrykk i ansiktet. Sorgen hans er tydelig.

Han er redd for å gå ut alene, og når mørket kommer, er det umulig å få ham ut av huset, forteller kameratene.

16-åringen bekrefter at det alltid er en eller flere med ham, når han er ute, og at han blir mer og mer fortvilt for hver dag som går.

- Mine venner har vært til god støtte for meg. Det samme har vi vært for hverandre. Men jeg føler at politiet burde ha håndtert mitt tilfelle annerledes. Politiet gjør for lite. Vi må ikke glemme av nynazistene forsøkte å drepe meg samtidig som Benjamin ble drept, sier 16-åringen.

En annen nær venn av Benjamin har de siste to uker blitt truet over mobiltelefon. Den første som ringte, sa at han tilhørte Boot Boys.

- Jeg er redd, og har anmeldt saken til politiet. Det har vært fire-fem oppringinger. Jeg anmeldte saken etter første oppringing. Den siste var tordag kveld. Den kom fra et fastnummer i Stavanger. Politiet har fått nummeret, og undersøker nå saken.

Det har vært en mann og en kvinne som har ringt. Begge snakker sørlandsdialekt. Truslene vil jeg ikke gå nærmere inn på, men de har med min innvandrerbakgrunn å gjøre, sier han.

Gutten føler at politiet ikke gjør nok med telefontruslene. Da han anmeldte saken for to uker siden, fikk han beskjed om at politiet tok saken veldig alvorlig.

Men etter hvert oppdaget han at det ikke var satt etterforsker på saken. Deretter at det ble byttet etterforsker flere ganger.

- Nå har jeg fått beskjed at etterforskeren skal på ferie i neste uke, sier 15-åringen.

Guttene etterlyser et bedre støtteapparat for voldsofre generelt, sammen med konkrete tiltak for å forebygge utviklingen av nynazimiljøer, og medvirkning til å få oppløst de nynazi-miljøene som allerede eksisterer.

- Vi mener at rettsapparatet gjør for lite i forhold til å hindre at kjente voldsutøver gis anledning til å begå nye overgrep. Vi etterlyser en klarere holdning fra politiet, når vold og trusler blir anmeldt.

Vi fryker at Benjamin og de holdninger som kom til uttrykk i den forbundelse fort blir glemt, og at det dessverre kanskje må nye voldshandlinger til, før konkrete tiltak blir iverksatt, sier vennene.

REDDE: Venner av Benjamin ble opprørte da de leste i Dagbladet om den siktede nynazistjenta som fikk Syden-ferie. Vennene til Benjamin er bekymret for egen sikkerhet etter flere trusler, angivelig fra nynazister.