Avslørte tortur - måtte flykte:

Rystet Putin: - Ville drepe meg

Torturvideoene rystet selv Putins innerste krets. Nå står varsleren som blir kalt den «hviterussiske Snowden» fram.

BRUTALT: En menneskerettsgruppe i Russland som heter gulagu.net har delt videoer med flere medier som viser hvordan innsatte i russiske fengsler systematisk skal ha blitt torturert av fengselsbetjenter i en årrekke. Dagbladet har kun valgt å publisere sensurerte bilder fra videoen. Vi advarer mot sterke bilder. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen og Magnus Paus Vis mer
Publisert

Det grove bilde- og videomaterialet slo ned som ei bombe i Russland tidligere denne måneden.

Sammen med en rekke russiske og internasjonale medier fikk Dagbladet tilgang til deler av en enorm videolekkasje som skal vise hvordan innsatte i russiske fengsler er blitt systematisk torturert i en årrekke.

Menneskerettsgruppa Gulagu.net delte videoene med pressen og på nettet, og mottok videoene fra en varsler de kalte «den hviterussiske Snowden».

Nå står varsleren selv fram, og forteller om hvordan han fikk tilgang til videoene, hvordan han ble avslørt av russiske myndigheter før videoene ble publisert og om hvordan han deretter flyktet fra Russland.

Smuglet ut videoer

Fra før var det kjent at varsleren var nettopp hviterussisk og at han var tidligere innsatt i fengselet i byen Saratov, som ligger langs elva Volga, om lag 730 kilometer sørøst for Moskva.

Hans navn er Sergej Savaljev, han er 31 år gammel og i 2013 ble han dømt til fengsel i en narkotikasak. I februar i år ble han løslatt.

Fordi han var IT-kyndig fikk den hviterussiske mannen lov til å jobbe i administrasjonen i fengselet, mens han sonet. Da Savaljev først fikk tilgang til IT-systemet, fant 31-åringen et digitalt arkiv med grufulle videoer og bilder.

Bildene og videoene sjokkerte ham, selv om Savaljev hevder at også han ble slått av fengselsbetjentene da han først ble satt inn.

- Vi vet alle at det er vold og voldtekt på innsida av fengsler, men du kan ikke forestille deg hvordan det er før du ser det med egne øyne, sier Savaljev til BBCs russiske avdeling.

BLIR SLÅTT: Video av en russisk fange som blir torturert i fengsel har vekket sterke reaksjoner i Russland. Video: Novaya Gazeta Vis mer

Ble oppdaget

Etter at Savaljev ble løslatt i februar i år, tok han kontakt med menneskerettsgruppa Gulagu.net og gruppas grunnlegger Vladimir Osetsjkin.

Savaljev hadde klart å smugle ut videoene av Saratov-fengselet på en minnepinne, og nå ville 31-åringen dele videomaterialet med omverdenen.

Gulagu.net har siden 2011 arbeidet for å forbedre forholdene i russiske fengsler. Siden den gang har Osetsjkin og hans organisasjon, ved jevne og ujevne mellomrom, avslørt kritikkverdige forhold i ulike russiske fengsler.

- Disse hemmelige og umenneskelige torturmetodene må stanses umiddelbart, sa Osetsjkin til Dagbladet tidligere i oktober.

Over flere måneder overførte Savaljev i alt rundt 1000 videoer til Osetsjkin. De skal stamme fra flere ulike russiske fengsler, deriblant fengselet i Saratov, hvor Savaljev var innsatt.

Kontakten mellom Savaljev og Osetsjkin skal ikke ha gått upåaktet hen hos russiske myndigheter.

PUTIN I SKOGEN: Vladimir Putin viser seg igjen, med nye bilder. - Dette er machokultur sier seniorforsker på NUPI, Julie Wilhelmsen til Dagbladet. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet TV / AP / NTB Vis mer

Hevder han ble truet

24. september i år, ikke lenge før Gulagu.net begynte å dele de første videoene, ble 31-åringen truet av russiske myndigheter, hevder Savaljev.

Hviterusseren var på vei fra Minsk, hovedstaden i Hviterussland, til Novosibirsk, en av Russlands største byer, og mellomlandet i St. Petersburg.

Ved innsjekkskranken ble han tatt til side av flere menn i sivil og ført til et avhørsrom på flyplassen.

- De la kortene på bordet og sa: «Vi er klar over ditt samarbeid med Osetsjkin de siste seks månedene», sier Savaljev.

Videre forteller Savaljev at han skal ha blitt tilbudt en avtale: Enten skulle 31-åringen gå med på å samarbeide med russiske myndigheter og bare bli tiltalt for å ha delt statshemmeligheter med en strafferamme på fire år.

Fordi Savaljev er hviterussisk statsborger, ikke russisk statsborger, skal myndighetene ha fortalt ham at hvis han ikke samarbeidet, ville han bli tiltalt for spionasje, med en strafferamme på 10 til 20 år.

- Hva slags valg er det? De fortalte meg umiddelbart at de ville sende meg i fengsel, og at de ville drepe meg der. Så ga de meg valget mellom å sitte fire år i fengsel og bli drept eller 20 år i fengsel og bli drept. Er det ikke mer humant å bli skutt med en gang?, sier Savaljev til BBC.

USA: Tre innsatte i Gwinnett County fengsel blir nå kalt helter etter at de klarte å redde livet til en fengselsbetjent. Video: KameraOne, Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

- Valgte å leve

Varsleren forteller at han deretter skrev under på noen papirer som bekreftet at han ville samarbeide med russiske myndigheter.

Så lot mennene Savaljev gå.

Da sto det bare én ting i hodet på ham:

- Da hadde jeg et valg. Å leve eller dø. Jeg valgte å leve, og begynte å lete etter måter å få det til på, sier Savaljev.

Han fortsatte ferden til Novosibirsk, og bestilte en returbillett til Minsk med mellomlanding i Moskva. Savaljev forteller at han var sikker på at russiske myndigheter ikke ville la ham forlate landet, og valgte derfor å flykte.

Istedenfor å gå til innsjekkskranken etter å ha mellomlandet i Moskva, der han forrige gang var blitt tatt, forlot han flyplassen.

Med buss kom han seg omsider over til Hviterussland, og flyktet deretter til Frankrike via Tunisia.

Da han landet i Paris, søkte han asyl, og han befinner seg nå i den franske hovedstaden. Nå behandler franske myndigheter asylsøknaden til Savaljev, ifølge AFP, som også har intervjuet 31-åringen.

VEKKER OPPSIKT: En video av Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko omtales nå verden over. Video: AP / Twitter. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Skal vise voldtekt

Videoen som har skapt størst oppstandelse i Russland, skal stamme fra et fengselssykehus i byen Saratov.

Videoen, tatt i 2020, skal vise hvordan en naken mann, fastbundet til en seng, hyler av smerte mens han blir voldtatt med det som ser ut til å være et langt rødt kosteskaft.

På senga er det lagt ned tjukk plast, og det som skal være fangevoktere som dekker til den innsattes ansikt.

Dagbladet har fått tilgang til blant andre denne videoen, men har ikke klart å verifisere hvorvidt innholdet i dem, er reelt. Det har heller ikke russiske myndigheter.

- Hvis det blir bevist at materialet er ekte, er det selvfølgelig grunnlag for en omfattende etterforskning, sa president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov tidligere i oktober, ifølge Moscow Times.

Lederen og flere ansatte ved fengselssykehuset i Saratov fått sparken, og russiske påtalemyndigheter har igangsatt flere etterforskninger.

STORE SKADER: Ivan Krutsjenkov (25) og Stanislav Dziadow (23) er blant de mange tusen hviterusserne som har blitt arrestert siden demonstrasjonene brøt ut i landet. De forteller til Dagbladet at de ble pågrepet og banket opp, tilsynelatende uten grunn. Foto: Privat Vis mer

Sammenliknes med Gulag

Gulagu.net-grunnleggeren Osetsjkin bor selv i Frankrike, og har gjort det siden 2015.

Gulagu-navnet er i seg selv en henvisning til de beryktede straffe- og arbeidskoloniene i Sovjetunionen under Josef Stalins regjeringstid. Minst 7,6 millioner fanger skal ha passert gjennom Gulag-systemet mellom 1921 og 1953, men tallet er omstridt og kan være langt, langt høyere.

Til sammen antas det at mellom 1,5 til 1,7 millioner mennesker døde under eller som følge av opphold i Gulag-leirene, ifølge Store norske leksikon.

- Disse Gulag-tilstandene har aldri forsvunnet fra de russiske fengslene. Man bare byttet ut navnet SSSR (Sovjetunionen, journ.anm.) med Russland, men hele systemet, med sine svake punkter og totalitære tilbøyeligheter, ble bevart, sa Osetsjkin til Dagbladet tidligere i oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer