- Rystet

Uføretrygdede Marit Tømmerås: «Jeg tror det vil bli enda vanskeligere for folk å oppsøke sosialkontoret etter dette»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uføretrygdede Marit Tømmerås (61) er rystet over sosialministerens utspill. - Jeg kan ikke skjønne hvordan hun kan bli sittende etter noe sånt, sier hun.

- Jeg syns jeg ser en masse sosialklienter som ikke tør å gå på sosialkontoret fordi de er redde for at folk vil tro at de er narkomane. Det er helt utrolig at vi har en sosialminister som ikke er bedre orientert, sier Tømmerås, som selv har vært sosialklient.

- Guri sprer myter

Samfunnsforskere reagerer sterkt på sosialminister Guri Ingebrigtsens påstander om landets sosialhjelpsmottakere. Hun møter motstand ikke bare i det politiske miljøet.

- Det er ganske utrolig at en sosialminister går ut å stigmatiserer folk som er helt avhengig av sosialstønad.

Statsråden sier at svært mange sosialklienter har mye penger mellom hendene slik at ekstra sosialhjelp ikke vil hjelpe. Mener hun at de skal bruke penger ervervet på ulovlig vis til mat og hus? spør Sissel Seim, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo.

- Når du har jobbet et helt liv, og så blir syk, er ikke sosialkontoret det første stedet du går. Selv solgte jeg unna malerier, bøker og smykker for å klare meg.

Medsøstre

Hun måtte gjennom to store hofteoperasjoner og ble henvist til sosialkontoret.

- Jeg tror det vil bli enda vanskeligere for folk å oppsøke sosialkontoret etter dette.

Tømmerås jobber i den frivillige organisasjonen «Fattighuset». Hun forteller om 70 år gamle damer som har vært hjemmehjelp hele livet, og som nå må gå på sosialen for alt de trenger helsemessig.

- Tenk deg det, dette er Ingebrigtsens medsøstre. Mange får rekvisisjon på fotpleie eller tannlege, men klarer ikke å komme seg dit, for de har ikke råd til 20 kroner i egenandel på taxi engang.

Hun synes det er rart at Jagland skriver brev om hjerteløshet når hans egen sosialminister går rundt med slike holdninger.

- Jeg synes synd på den dama. Jeg håper det blir storm rundt dette. Slike holdninger kan vi ikke godta i et opplyst demokrati som Norge.