Så anstendig, så Høyre. Så feilslått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et bilde som har bitt seg fast. Erna Solberg og Siv Jensen i Stortingets vandrehall omringet av journalister og kameraer. Jonas Gahr Støre har akkurat fortalt pressen, hvorfor Norge avslår Natos ønske om norske spesialstyrker til Afghanistan. Jensen liker dårlig at utenriksministeren informerer pressen før utenrikskomiteen. Hun liker det så dårlig at hun rasende skjeller ut en beklemt Støre for åpen mikrofon.

I’m deeply shocked! erklærer Jensen.

Så snur hun på hælen og marsjerer bort derfra, mens hun bjeffer over skuldra: Kom, Erna, så skriver vi et brev!

Solberg, som knapt har sagt et ord under hele den opphetete seansen, følger lydig etter. Få bilder kunne illustrert bedre det endrete styrkeforholdet mellom de to høyrepartiene, eller hvorfor Jensen stiller Solberg i skyggen.

Rettferdig? Kanskje ikke. Noen vil si Jensen oppførte seg bøllete og mistet hodet, mens Solberg holdt sitt kaldt. Likevel etterlot episoden et inntrykk av Høyre som haleheng til Frp, og Jensen som sjefen.

Tre år er gått siden den gangen og inntrykket er bare forsterket, tross at Høyre hadde en enestående sjanse til å gjenvinne en smule balanse da finanskrisen sprakk i fjor høst. I to sekunder kunne Høyre-politikere raljere over Frp’s uansvarlige økonomiske politikk og tøylesløse markedstenkning før Frp igjen sto fram som det mest tydelige og ikke minst friskeste alternativet til de rødgrønne, i den grad at finanstopper startet en støttekampanje for partiet.

Imens hadde Erna Solberg forsikret landsmøtet at hun ikke ville snakke stygt om partier Høyre kan regjere med. Så anstendig, så Høyre. Så feilslått.

Fortell meg hvorfor jeg skal stemme Høyre? Bønnfalte investor Christen Sveaas i Dagens Næringslivs pågående debattserie om Høyres vanskjebne. Svaret var variasjoner over en kjent smørbrødliste; skole, skatt og samferdsel. Ansvarlighet. Regjeringserfaring.

Men alt dette vet jo Sveaas utmerket godt. Han har hørt det ved hvert valg siden han fikk stemmerett. Spørsmålet var egentlig; hvorfor skal jeg ikke like gjerne stemme Frp? Alt Høyre tilbyr synes jo Frp å tilby mer av.

Derfor kommer ikke Høyre utenom å angripe Frp ved å synliggjøre forskjellene på partiene. De er grunnleggende, selv om partiene trekker i samme retning. Det gjelder synet på staten, på bruken av oljepenger, på internasjonalt samarbeid, på det flerkulturelle samfunnet, bare for å nevne noe. Høyre er ikke tjent med å framstå som en Frp-light på disse områdene når det kan tilby originalvare.

Erna Solberg ser ut til å ha innsett det når hun i Dagbladet i går beskyldte Siv Jensen for ikke å være skikket til nasjonale lederoppgaver siden hun ikke vil ta stilling til EU. Jensen var ikke akkurat deeply shocked, men de krasse reaksjonene fortalte at Frp langt ifra har tenkt å frede Høyre i kampen om høyrestemmene.

For høflighetens skyld bør Høyre gjengjelde tjenesten.