Truffet av lynet

- Så bare en hvit blits

Franskmannen Mathieu (28) er lettet over hvor lite skadd han ble etter å ha bli truffet av lynet lørdag.

MERKET: Slik ser brystet til Mathieu ut, etter at han ble utsatt for lynnedslaget. Selv sier franskmannen han er svært glad for at han ikke ble mer skadd. Foto: Privat
MERKET: Slik ser brystet til Mathieu ut, etter at han ble utsatt for lynnedslaget. Selv sier franskmannen han er svært glad for at han ikke ble mer skadd. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg føler meg faktisk i veldig god form.

Det forteller den franske turisten Mathieu (28) til Dagbladet, etter at han lørdag ble truffet av lynet i dusjanlegget på Kvila hytteutleie i Lom.

Franskmannen, som til vanlig er legestudent, sto i dusjen da hendelsen inntraff. Han holdt dusjhodet mot brystkassa og ventet på at vannet skulle bli varmt nok.

- Klokka var rundt 20. Jeg så bare en hvit blits da jeg ble helt nummen. Det var veldig sterke smerter og føltes ut som jeg hadde fått sjokk. Sekunder seinere hørte jeg torden. Da skjønte jeg hva som hadde skjedd.

Slo ned 800 meter unna

28-åringen kom seg raskt ut av dusjen. Deretter gikk han umiddelbart til Geir Jeilen, som sammen med kona driver hytteutleien.

- Jeg spurte om han visste om noen lynnedslag i nærheten. Han fant ut at lynet hadde slått ned i vannsystemet som lå rundt 800 meter unna dusjene.

Mathieu forklarer til Dagbladet at vannet ble ført gjennom kobberrør, og at lynet hadde tatt samme veien, før det hadde truffet ham.

ULYKKESSTEDET: Det var ved Kvila hytteutleie i Lom at hendelsen inntraff. Foto: Privat
ULYKKESSTEDET: Det var ved Kvila hytteutleie i Lom at hendelsen inntraff. Foto: Privat Vis mer

Friskmeldt etter to dager

Med en sterk, brennende følelse i brystkassa ble turisten hentet med ambulanse. Turen gikk raskt til legevakta i Otta, hvor franskmannen befant seg imellom tre til fire timer.

- Jeg vil gjerne takke dem for hjelpen jeg fikk der. De var svært behjelpelige.

Han forteller at smertene varte i rundt to dager.

- Nå kjenner jeg ikke noe lenger. Det eneste merket jeg har igjen er litt rød hud.

- Maksimalt uflaks

Professor i elkraft ved Universitetet i Sørøst-Norge og ekspert på lynnedslag, Svein Thore Hagen, fortalte mandag til Dagbladet at den franske turisten har vært svært uheldig.

- Dette skjer svært sjeldent. Samtidig er det neppe særlig farlig. Hadde han blitt truffet direkte av lynet, så ville han ha omkommet på grunn av kreftene og temperaturen, forklarer professoren.

Han forteller at det er et indirekte lynnedslag som har truffet franskmannen, og at dette har skjedd som følge av at det oppstår elektromagnetiske felt som forårsaker strøm i nærliggende områder.

LYN: Michaelle May Whalen filmet at lynet slo ned i Tampa Bay, Florida. I bilen foran sitter mannen sammen med tre barn. Video: Storyful. Vis mer

- Venter på superkreftene

Sammen med kjæresten har Mathieu nå tilbrakt litt rundt ti dager på norgesferie. Paret reiser hjem til Frankrike igjen i starten av august.

- Jeg føler meg både heldig og uheldig som ble utsatt for dette. På den ene siden kunne det endt mye verre, samtidig så trodde jeg ikke at det var mulig. Bestemor sa alltid at vi ikke skulle dusje når det tordnet, men jeg trodde at det var en myte. Nå kommer jeg aldri til å være i nærheten av vann om det tordner.

Den ubehagelige opplevelsen til tross, nå ser Mathieu humoristisk på et minne som han vil huske for resten av livet.

- Nå venter jeg bare på superkreftene mine.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer