REAGERER: Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service, er lite imponert over renholdsavtalen som Forsvarsbygg har inngått. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
REAGERER: Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service, er lite imponert over renholdsavtalen som Forsvarsbygg har inngått. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

«Så billig at de burde ha skjønt at det var useriøst»

NHO-direktør er oppgitt over vaskingen av Statsministerens kontor og Forsvarsdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Etter hva jeg forstår har Forsvarsdepartementet inngått en avtale som er 40 prosent lavere enn forrige renholdsfirma. Det er så billig at de burde skjønt at det var useriøst, sier Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service.

Bryter loven Dagbladet avslørte i forrige uke at renholdfirmaet Abo Renhold som vasker en rekke sentrale bygninger for Forsvarsbygg, blant annet Statsministerens kontor, har brutt arbeidsmiljøloven. 

Renholderne har ikke fått overtidsbetalt, til tross for at enkelte har jobbet mer enn tolv timer i døgnet og over hundre timer ekstra i løpet av én måned.

Jakter laveste pris - Jeg må si jeg er overrasket og fortvilt over at selv statlige representanter inngår sånne avtaler, sier Petter Furulund.

- Slike forhold oppstår fordi kunder jakter laveste pris og leverandører ikke helt vet hva de begir seg inn i av forpliktelser.

- Ensidig fokus på laveste pris har vært en trussel for fag og omdømme siden jeg startet med renholdsbransjen i 1986, sier NHO-direktøren.

Tredje størst Petter Furulund har bygd opp NHO Service fra grunnen.
- Vi er nå den tredje største landsforening i NHO organiserer en rekke bransjer som kjennetegnes ved sin personalintensitet. Ofte er 70-80 prosent av omsetningen knyttet til personkostnader, sier Petter Furulund.

- De dyktige gjør seg konkurransedyktige på edle ting som rekruttering, opplæring, lav turnover, lavt sykefravær og riktige valg av metoder. 

- Men spesielt innen renhold hvor kvalitetsforståelse hos kundene har vært lav, har bedrifter enkelt kunnet etablere seg og ta ut gevinst ved dårlig lønns- og arbeidsvilkår og omgåelse av lovpålagte kostnader. Dermed har det dessverre vært fritt fram for tvilsomme aktører, sier Petter Furulund i NHO.

SMK krever opprydding Statsministernes kontor (SMK) plasserer ansvaret hos Forsvarsdepartementet, som er ansvarlig oppdragsgiver for renholderne. Dette siden SMK leier lokalene, inkludert renhold, av Forsvarsdepartementet. Forsvarsdepartementet opplyser at de kjøper tjenester av Forsvarsbygg, og plasserer ansvaret der.

- Som mottaker av renholdstjenestene burde Erna Solberg og statsministerens kontor selv sjekket hvordan renholderne hadde det. Altfor ofte toer de ansvarlige sine hender når ansvaret skal plasseres, sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen. LO-forbundet organiserer norske renholdere.

Statssekretær Sigbjørn Aanes (H) ved SMK mener lovbruddene er uakseptable og forutsetter at det ryddes opp umiddelbart.

Røvere NHO Service samarbeider med Norsk Arbeidsmandsforbund for å bedre forholdene i renholdsbransjen.

- Vi har fått til de beste tiltak vi kan tenke oss for å demme opp mot røvere.

- Det er lovfestet minstelønn, offentlig godkjenning som gransker lovlighet, ID kort som sikrer arbeidstillatelse og arbeid i godkjent renholdsbedrift, lovpålagt Bedriftshelsetjeneste og regionale verneombud betalt av arbeidsgiver, sier Petter Furulund.

Overvåker - Men ingen av disse tiltakene er vanntette, og fremfor alt ingen garanti for kvalitet. Kundene må læres opp til å bli kritiske. Derfor ansatte vi forrige uke en tidligere innkjøper som utelukkende skal jobbe med overvåkning av konkurranser innen renhold og bistå kunder med innkjøpsfaglige råd, sier NHO-direktøren.

- Det er forskjell på rimelige tilbud og urimelig lave priser. Det er også mange oppdrag som er mer kritiske og vanskelige enn andre, som oppdrag for utenrikstjenesten hvor det kreves vandelsattest er eksempel på dette. Da henter du i hvertfall ikke folk inn fra gata på kort varsel.

Lukker øynene - Den saken som nå bringes opp av Dagbladet og som berører statsminister og forsvar er en spisset versjon av det vi ser alt for mye av.
- Slike oppslag er triste for bransjen og faget, men kommer opp fra tid til annen og jeg håper alle parter lærer at renhold er en profesjon undergitt visse naturlover, sier Petter Furulund i NHO.