Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så bjeffet rocken igjen

«He's dead, but won't lay down». Gjentatte dødsannonser til tross, rocken dukket opp igjen på Rockefeller i går kveld, da det ellevte NM i Rock ble arrangert. Norgesmester ble gruppa «Tørst?» fra Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra kjellere, garasjer, fritidsklubber, bomberom og gutterom har det summet i lang tid. Forsterkere og mikrofoner har vært i beredskap rød.

Så smalt det.

Tilsammen møtte nærmere 400 band fra hele landet opp til kvalifiseringsrunder i sine hjemdistrikter, og i går møttes de 11 beste til slaget ved Rockefeller.

Vinner ble altså Kristiansand-bandet «Tørst?». Som består av fem unge gutter som har spilt sammen i to år.

- Helt utrolig! Dette gir et flott puff i ryggen for oss på veien mot en videre karriere, sier bassist Stein Roger Sordal (21).

- Ekstra betydningsfullt er det fordi det sitter såpass profesjonelle folk i juryen, sier Sordal.

Ikke verdensberømmelse

- Dette er unge musikere som mener alvor, sier NM-rockarrangør Tore Lande. Han arrangerte det første NM i rock i 1979. Arrangementet tok en pause på åtte år etter 1981, men siden har Lande vært i gang igjen.

- Utviklingen i norsk rock har vært meget positiv. Nå er det mange seriøse musikere, med et bredt register. Spesielt merkes det på gitaristene.

- Hva betyr NM i rock for musikerne?

- Det betyr kanskje ikke verdensberømmelse. Men det gir dem en mulighet til å spille i en større sammenheng enn vanlig, og de får vist seg fram for platebransjen.

Sex Pistols

Tore Lande er åpenbart begeistret for musikk-kåringer. Allerede i 1973 var han igang med NMs forløper, Trøndersk Mesterskap i Studentersamfundet i Trondheim. Til samme sted skaffet han for øvrig Sex Pistols i 1977.

- Det var helt utrolig. De var bannlyst i England, og måtte komme seg ut av landet. Så jeg fikk dem til Trondheim for 4 500 kroner. Innlosjerte bandet på det styggeste hotellet jeg fant - for at de ikke skulle ødelegge så mye. Men gutta var snille som lam. Rabiate ble de først da en journalist kom til hotellet. Rock'n roll-løgn hele greia, forteller Lande.

Mange kjente

Broadway News med Lage Fosheim og Eivind Rølles vant det første NM i 1979. Året etter fikk Vazelina Bilopphøggers sitt store NM-gjennombrudd. The Kids har også vært NM-deltaker, det samme har artister som Tor Endresen, Sigvart Dagsland og Lars Lillo-Stenberg.

- Dette er en bra mulighet for mange å bli oppdaget. Så det var mange nervøse gutter her i kveld. Drømmen til de fleste er at noen skal oppdage at de har et talent, og at musikken blir levebrødet deres.

- Men det er mange som ikke skjønner at det også må god markedsføring og image til, for å nå til helt til topps i markedet, sier NM-generalen.

Lande nevnte det - nervøse gutter. Jenter er det få av i dette hjørnet av sirkusteltet.

- Av 400 band i kvalifiseringen var det bare 2-3 rene jenteband. Jeg vet rett og slett ikke hvorfor det er slik, sier Tore Lande.