- Så blakk at det støvet av meg

56-åringen fra Svelvik eier båten der mye av utstyret fra Nokas-ranet ble funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): - Jeg hadde sonet en dom for spritsmugling og var så blakk at det støvet av meg. Før jeg havnet i fengsel hadde jeg lånt bort 600.000 kroner til en kamerat som skulle investere i en farm i Zambia eller Gambia eller noe sånt, forklarte den 56 år gamle båteieren i Stavanger tingrett i ettermiddag.

56-åringen eier båten «Gamle Henningsvær», der mye av ransutstyret ble funnet. Mannen vil hevde at det var andre som plasserte ransutstyret på båten.

Båteieren er nordlending og fører et fargerikt språk i retten. Som den eneste av de tiltalte hittil, insisterte han på å beholde fotlenkene på under sin forklaring.

Da dommer Helge Bjørnestad spurte tiltalte om han var fisker med god båtkunnskap, svarte mannen at han hadde god erfaring med det meste som flyter.

Traff Toskas kamerat

56-åringen ble involvert i Nokas-saken via et bekjentskap han utviklet mens han sonet en spritdom på Bastøy.

Problemet etter løslatelsen var at 56-åringen ikke fikk tak i mannen som hadde lånt 600.000 kroner til investeringer i Afrika.

-Det var visst noe borgerkrig-greier der nede, og umulig å få kontakt med den skyldige. Men min bekjente fra Bastøy hadde sagt til meg at han kunne formidle kontakt til folk med penger, forklarte den tiltalte. Han kunne selge en leilighet han eide, men hadde problemer med å få ut «det skinnet som bodde der», som han uttrykte det.

Mannen med pengene var William Ellingsen, kameraten til David Toska som ble skutt og drept i Oslo ei god stund før Nokas-ranet. 56-åringen fikk 25.000 kroner av Ellingsen, uten avtaler om tilbakemelding eller hjelpetjenester.

Lånte ut lastebil
Men knappe to uker etter Nokas-ranet ringte en mann til fiskebåteieren og ville låne hans lastebil.

- Jeg var skeptisk. Men oppringeren sa han hadde en avtale med Ellingsen, som jeg skyldte penger. Det var ideelt for meg, en grei måte å gjøre opp gjelda på, sa 56-åringen.

Bilen ble hentet dagen etter. Nøklene ble lagt på venstre forhjul, og lastebilen forsvant. Mannen sa han skulle nedover Sørlandet og hente noen varer. Men 56-åringen måtte kjøre etter til Stavanger 18. april fordi de som hadde lånt lastebilen meldte fra om problemer med motoren.

- En mann som ikke presenterte seg ved navn kom til meg og ba meg vente et par timer, det skulle ordne seg. Vi gikk på ei kaisjappe og jeg spanderte mat, for han hadde glemt pengeboka si, sa 56-åringen.

Like etterpå fiikk han beskjed om at han bkunne kjøre tilbake til Svelvik ved Drammen, lastebilen manglet bare girolje. Tiltalte måtte også låne penger til sjåføren av lastebilen, som fortalte at han hadde gått fra pengeboka og det var lite diesel på bilen.

56-åringen kjørte nærmere 1000 kilometer uten å få se lastebilen sin. Etter to dager fikk han beskjed om at bilen var levert tilbake.

BÅTEIER: 56-åringen fra Svelvik eier fiskebåten der politiet fant bager med ransutstyr.