Vitne i Baneheia-saken

- Så blotter dagen før drapene

Rett før jul ble ei venninne av drepte Lena Sløgedal Paulsen avhørt om Baneheia-saken. Hevder hun så en blotter da de badet sammen, dagen før drapene.

DREPT: Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen ble drept i Baneheia i Kristiansand i 2000. Foto: Privat / NTB
DREPT: Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen ble drept i Baneheia i Kristiansand i 2000. Foto: Privat / NTB Vis mer
Publisert

Politiets etterforskning av Baneheia-saken fortsetter, etter at Viggo Kristiansen ble formelt frikjent den 15. desember. 43-åringen fikk i begynnelsen av januar ti millioner kroner på konto, som første forskuddsbetaling fra staten etter frifinnelsen.

For Jan Helge Andersen er situasjonen en helt annen. Han er fremdeles siktet for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10).

Ifølge Dagbladets opplysninger ble det like før jul gjennomført nye avhør av flere av venninnene til Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen (8). Der kom det fram nye opplysninger om tida før de to jentene ble drept i Baneheia.

Blotter i skinnjakke

Kort tid før de to jentene ble drept den 19. mai i 2000, badet de ved brygga i 3. Stampe i Baneheia. Ifølge det ene vitnet som ble avhørt i desember, var hun og Paulsen også til stede ved den samme brygga dagen før drapene.

Vitnet har fortalt til politiet at hun oppdaget en mann mens de var på badeplassen den 18. mai. En mann som, ifølge den nå voksne kvinnen, blottet seg for dem. I avhøret beskrives han blant annet som en mann med svart skinnjakke.

Dagbladet har spurt påtaleansvarlig i Baneheia-saken, statsadvokat Andreas Schei, om det gjøres etterforskningsskritt rundt observasjonen og beskrivelsen av mannen.

- Jeg har ingen kommentarer til etterforskningen, skriver Schei i en e-post.

VENTET: Viggo Kristiansens bror og far ventet utenfor bakdøra til Borgarting lagmannsrett. Video: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

- Vanskelig å se framgang

Bistandsadvokat for de etterlatte i Baneheia-saken, advokat Håkon Brækhus, er imidlertid ikke fornøyd med jobben som er gjort etter at Kristiansen ble frifunnet. Han viser blant annet til at Riksadvokat Jørn Maurud uttalte at etterforskningen i Andersens tilfelle skulle intensiveres ved en frifinnelse av Kristiansen.

- Jeg kan ikke se at det stemmer med de faktiske forhold. Tvert imot er det vanskelig å se noen framgang i etterforskningen etter frifinnelsen overhodet, sier Brækhus.

Advokaten har tidligere uttalt at han mener nye øyne bør se på Andersens sak - en påstand han fremdeles holder fast ved.

- Mistanken om at etterforskerne fra politiet som nå sitter med saken, ikke vil komme lenger, synes å bekreftes, sier han til Dagbladet.

INGEN AUTOMATIKK: Statsadvokat Andreas Schei sier det ikke er noen automatikk i at Jan Helge dømmes for Baneheia-drapene etter at Viggo Kristiansen har blitt frifunnet. Video: Bjørge Dahle Johansen. Reporter: Audun Hageskal. Vis mer

- Reagerer med undring

Bistandsadvokaten har siden gjenopptakelsen av Kristiansens sak, advart mot å komme med en frifinnelse uten å samtidig komme med en avgjørelse mot Andersen. Brækhus mener også at det ikke burde være samme gruppe som etterforsket Kristiansens sak, som nå jobber med Andersens sak.

- Jeg reagerer med undring på at politiet ikke klarer å løse en drapssak, der det hele veien bare har vært to personer som av politiet er pekt ut som aktuelle gjerningsmenn. Vi mener man må overlate etterforskningen til noen andre med kompetanse innenfor gamle saker, og da synes Kripos' Cold case-gruppe å være den mest aktuelle, sier Brækhus, og legger til:

- Mange har tatt til orde for at saken må granskes. Dersom det ender med at man står igjen med et uoppklart drap, så mener jeg en sentral del av granskningen må være hvorfor den nye etterforskningen ender slik.

Dagbladet har vært i kontakt med Andersens forsvarer, advokat Svein Holden. Han ønsker ikke å kommentere saken eller etterforskningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer