Corona

Så bra beskytter naturlig immunitet

Naturlig immunitet etter covid-19 synes å beskytte langt bedre enn fryktet. På sikt kan dette bety at mange vil slippe å ta nye coronavaksiner, håper norske helsetopper.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som gir sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som gir sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP Vis mer
Publisert

Det var jubel å spore hos assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad etter at svenske forskere publiserte nye funn om covid-19 og naturlig immunitet i anerkjente The Lancet Infectious Diseases 31. mars.

Studien, som omfatter hele den svenske befolkningen, viser at gjennomgått coronavirussykdom gir solid beskyttelse mot ny infeksjon i minst 20 måneder.

- Det tyder på at immuniteten er mer varig enn man tidligere har fryktet, uttalte Nakstad til Dagbladet 22. april og la til:

- Jo lenger beskyttelsen mot reinfeksjon og alvorlig sykdom holder seg, jo bedre er det med tanke på pandemiens avslutning.

GODE NYHETER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad omfavner forskning som viser langvarig immunitet etter covid-19. Foto: Shad Madian
GODE NYHETER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad omfavner forskning som viser langvarig immunitet etter covid-19. Foto: Shad Madian Vis mer

Det skal imidlertid mer enn én forskningsstudie til for å etablere enn ny sannhet.

Derfor er en JAMA-studie, publisert 20. april, kjærkomment nytt. Studien bekrefter god og varig beskyttelse mot covid-19 blant uvaksinerte som har vært coronasyke.

IMMUNITET: Har du hatt flere nærkontakter og tatt flere hurtigtester, men fremdeles ikke fått corona? Kan du være immun? Det svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på. Video: Jenny Emilie Aas/Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

Minst like bra

Immuniteten holdt seg stabil gjennom hele den ni måneder lange oppfølgingsperioden i studien, som omfatter 121 615 pasienter i USA.

De amerikanske forskerne konkluderer med at naturlig immunitet etter covid-19 gir like bra eller bedre beskyttelse mot ny coronavirussykdom enn mRNA-vaksine.

Forskerne fant at gjennomgått covid-19 gir en beskyttelse på 85 prosent mot ny coronavirusinfeksjon, 88 prosent beskyttelse mot alvorlig covid-19 og 83 prosent beskyttelse mot mild coronasykdom.

- Denne typen studier er sterkt etterspurt, sier assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI).

OPTIMIST: Assisterende direktør Geir Bukholm i FHI er glad for ny forskning som kaster lys over betydningen av naturlig immunitet etter covid-19. Foto: Lars Eivind Bones
OPTIMIST: Assisterende direktør Geir Bukholm i FHI er glad for ny forskning som kaster lys over betydningen av naturlig immunitet etter covid-19. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Han trekker fram at FHI tidligere har hevdet at den immuniteten man får gjennom naturlig infeksjon er god, og at den immuniteten man oppnår gjennom kombinasjon av vaksine og naturlig infeksjon kan være svært god og bedre enn det man oppnår ved vaksinasjon alene.

- Redusert vaksinebehov

- For uvaksinerte personer i risikogruppene er det ikke en god strategi å la seg bli smittet, men vi ser jo at mange fullvaksinerte nå har gjennomgått naturlig infeksjon i etterkant av gjennomført vaksinasjonsprogram. Det finnes i dag ikke nok data til å si med sikkerhet hvor godt beskyttet disse personene er mot infeksjon med nye virusvarianter som vi vil møte i framtida, påpeker Bukholm, men legger til:

- Teoretisk sett vil vi anta at stadige reinfeksjoner av vaksinerte på sikt vil videreutvikle en økende immunitet i befolkningen, slik at behovet for ny vaksinering etter hvert reduseres for mange grupper av befolkningen.

FHI-toppen mener imidlertid at vi trenger flere studier av denne typen og mer kunnskap om hvilke virusvarianter som vil dukke opp, før vi kan konkludere.

- Men dette er absolutt en problemstilling som vi følger nøye med på.

CORONA: Shanghais 26 millioner innbyggere er inne i tredje uke med full nedstengning, og det begynner å gå utover innbyggerne i byens tålmodighet. Video: Ap/Twitter Vis mer

Gode nyheter

Assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet mener de amerikanske forskerne kommer med gode nyheter.

- Forskningsresultatene antyder at immunitet etter gjennomgått covid-19 hos tidligere uvaksinerte personer beskytter like godt som vaksinasjon mot mild og moderat sykdom, i alle fall når man observerer pasientene i et års tid. Det tyder på at naturlig immunisering, sammen med vaksinering, vil bidra til at vi raskere kommer ut av den globale pandemien, sier Nakstad.

Men også han mener det trengs mer forskning før man kan dra sikrere konklusjoner.

- Det foreligger foreløpig ikke noen statistisk sikker forskjell i immunitet mellom sykdom og vaksine, og det er fortsatt usikkert hvor langvarig beskyttelse man faktisk får av sykdom, eller om en tredje oppfriskingsdose gir en enda mer varig effekt, påpeker Nakstad og fortsetter:

- Vi vet heller ikke om en kombinasjonen av vaksinasjon og gjennomgått sykdom gir den aller beste effekten. Dette er spørsmål som krever ganske lang observasjonstid og der det også er avgjørende hvilke virusvarianter man blir eksponert for og hvilke vaksiner man har tatt og når.

KUNSTIG KOMA: Terje Leer, kjent fra «Farmen» 2019, fikk corona i midten av januar. Han ble så dårlig at han ble lagt i kunstig koma. Video: Se og Hør Vis mer

Preger dødstallene

Nakstad påpeker at det er vanskelig å si hvor stor beskyttelsen mot alvorlig sykdom faktisk er, basert på denne typen studier, i og med at en andel uvaksinerte med alvorlig sykdom ikke overlever covid-19 og dermed ikke inkluderes i tallgrunnlaget.

- Uvaksinerte personer er kraftig overrepresentert i dødstallene etter covid-19. De studiene som foreløpig er publisert, er likevel med på å avklare hvilken grad av vaksinasjon som vil bli nødvendig i framtida.

Han viser til at vi foreløpig bare har ett års observasjonstid av vaksinerte personer i Norge og lite forskning på den varige effekten av oppfriskingsdoser.

Det er dessuten stor usikkerhet rundt nye virusvarianter og hvilken risiko de vil utgjøre i ulike aldersgrupper framover i tid.

- Dette er noe FHI og andre internasjonale fagmiljøer følger nøye med på i lys av nye studier og vedvarende infeksjonsovervåkning, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer