Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksperter frykter storkrig:

Så bra kan det hele ende

Mens situasjonen og spillet rundt Syria beskrives som skremmende, er det fortsatt enkelte lyspunkt.

ISFRONT: Presidentene Donald Trump og Vladimir Putin møttes i Vietnam høsten 2017. Når er konflikten blitt så spent at Trump selv hevder at forholdet til Russland er verre enn noensinne, «og det inkluderer Den kalde krigen». Det finnes likevel håp om at de to finner en løsning begge kan være fornøyd med, mener flere eksperter Dagbladet har snakket med. Foto: Jorge Silva / AP / NTB Scanpix
ISFRONT: Presidentene Donald Trump og Vladimir Putin møttes i Vietnam høsten 2017. Når er konflikten blitt så spent at Trump selv hevder at forholdet til Russland er verre enn noensinne, «og det inkluderer Den kalde krigen». Det finnes likevel håp om at de to finner en løsning begge kan være fornøyd med, mener flere eksperter Dagbladet har snakket med. Foto: Jorge Silva / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går rykket Donald Trump nok en gang ut på Twitter for å kommentere de siste dagers hendelser.

Både USA og Frankrike har gjort det klart at de vurderer rakettangrep på Syria, som svar på det antatte giftangrepet lørdag. Trump har flere ganger hintet til at det kan være nært forestående, men med gårsdagens melding skapte Trump forvirring:

- Jeg har aldri sagt når et angrep på Syria vil finne sted. Det kan skje veldig snart, eller ikke så snart i det hele tatt! skriver Trump.

Meldingen tolkes av flere som at USAs president vil ta tiden til hjelp for å finne en militær strategi som vil gjøre minst mulig sikkerhetspolitisk utslag.

- For å finne en løsning bør man få til en større konferanse, hvor alle parter møtes og forhandler fram noe de alle kan leve med. Men det krever at noen beholder roen, mener Ståle Ulriksen, forsker ved Sjøkrigsskolen.

- Går oftest bra

Anders Romarheim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier, mener det beste scenarioet er at et amerikanskledet angrep ikke rammer russiske tropper eller sivile.

- Og at man ikke får en motreaksjon fra Russland, som følge av at angrepet holder såkalt høy legitim standard, sier han og legger til:

- Dersom angrepet først og fremst går på militære strategiske mål, og spesielt alt relatert til kjemisk produksjon og krigføring, så kan det hende at Russland bare lover en grusom hevn - uten at den blir direkte og militær, sier han til Dagbladet.

ANGREP: En syrisk militærflyplass skal ha blitt angrepet, som et svar på en helg der syriske myndigheter har blitt anklaget for å ha brukt kjemiske våpen under et angrep i byen Douma i Syria. Video: NTB Scanpix Vis mer

Han understreker imidlertid at situasjonen er så uoversiktlig at «det er svært krevende å skulle forsøke å spå noe utfall».

- Men det går oftest bra. Partene finner som regel en løsning som gjør at man kan unngå de verste scenarioene. Likevel er det langt vanskeligere enn normalt å skulle forsøke å finne ut hvor nøkkelen til en løsning ligger, mener Romarheim.

- Holder seg i Syria

Professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo, Janne Haaland Matlary, har ingen tro på at et angrep på Syria vil kunne utvikle seg til en global krig.

- Jeg tror begge parter (Russland og USA, red.anm.) vil holde seg i Syria. Den generelle problematikken er at Vesten, med Trump i spissen, har skrudd opp konflikten med Russland så mange hakk på veldig kort tid, sier hun til Dagbladet.

Nettopp derfor mener hun det er positivt at Frankrikes president, Emmanuel Macron, framstår som hovedpersonen i jobben med å drive fram et militært angrep.

-Vi har bevis

I går hevdet Macron at Frankrike har bevis for at regimet i Syria sto bak et kjemisk angrep lørdag.

- Vi har beviser for at kjemiske våpen ble brukt, i det minste klor, og at de ble brukt av Bashar al-Assads regime, sa Macron, ifølge NTB.

Han understreket videre at Frankrikes reaksjon vil komme «på et tidspunkt vi selv velger, når vi bedømmer det som mest hensiktsmessig og effektivt».

DIREKTE: Douma var det siste som gjensto for regjeringsstyrkene, og de har nå kontroll over hele Øst-Ghouta. Video: AP Vis mer

«Knockout»

Den franske presidenten har imidlertid flere ganger sagt at angrepet vil være rettet mot Syrias kjemiske våpen.

- Macron sier veldig tydelig at et angrep ikke er det samme som en krig mot Syria, og i alle fall ikke mot Russland. Intensjonen er et begrenset anslag, som viser at man ikke kan bruke kjemiske våpen uten konsekvenser, sier Matlary.

(Artikkelen fortsetter under grafikken.)

Hun mener likevel man ikke skal underspille alvoret i at Russland og USA «sitter i FNs sikkerhetsråd og skriker løgn og bedrag til hverandre».

- Russerne har fått tre «knockouts» på kort tid. Reaksjoner på (det angivelige, red.anm.) giftangrepet i England, nye sanksjoner som rammer Putins nærmeste økonomisk og nå dette. For den gjennomsnittlige russer, så vil det se ut som om Vesten angriper Russland, mener hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!