Så brødrene drukne

KOLBOTN (Dagbladet): De to brødrene (13 og 21) druknet foran øynene på sine egne småsøsken. Først ramlet den yngste ut i vannet. Storebroren forsøkte å dra ham opp, men ramlet selv uti. Ingen av dem kunne svømme. Småsøsknene på svaberget ble dermed hjelpeløse vitner til at begge druknet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenfor synsvidde, ved et badested 100 meter lenger bort, satt de uvitende foreldrene sammen med andre fra familien.

Den iranskkurdiske familiesammenkomsten på idylliske Storøya fikk en brå og tragisk slutt.

Sorgen

På en grasbakke like ved øya lot familien sorgen få utløp på sitt folks vis - uten å ense redningsmannskaper, politi og media.

En liten søster lå hikstende med ansiktet boret ned i graset. Moren gråt høyt og klagende mens hun sakte klorte ogkløp seg i ansiktet - igjen og igjen. Andre kvinner rev seg i håret. Faren stod urørlig, uten en lyd.

Litt bortenfor satte dykkeren Steinar Sørensen seg tungt ned i gresset. Han hadde kort tid i forveien funnet den siste av brødrene, 13-åringen, liggende død på bunnen av vannet.

- Det var ikke noe vi kunne gjøre. Etter å ha ligget så lenge i vannet var det små sjanser for at han kunne ha overlevd, sa den erfarne dykkeren fra brannvesenet.

Tragedien

I det vakre sommerværet hadde 15 medlemmer av den iranske familien tatt på utflukt.

De hadde kjørt fra hjemstedet Oppegård og ut til rekreasjonsområdet Storøya sør i Kolbotn-vannet utenfor Oslo.

- De nå omkomne brødrene gikk på tur til noen svaberg, sammen med småsøsknene som de skulle passe på. Der skjedde ulykken rett før klokka 17.30, opplyser lensmann Karl Breivik i Oppegård.

Etter hva Dagbladet forstår, ramlet den yngste av brødrene i vannet.

- Han som lå i vannet, klarte ikke å få godt nok tak i svaberget til å klatre opp. Den andre forsøkte å komme seg ned til vannkanten og berge ham i land, sier Breivik.

Men på det bratte svaberget slo redningsaksjonen feil. I anstrengelsen for å få opp lillebroren sin, ramlet 21-åringen selv ut i vannet.

Slo alarm

- Småsøsknene klarte å alarmere en mann i båt. Han skal ha fått den eldste av brødrene opp på land, alarmert politiet og satt i gang gjenopplivning. Dette skjedde rett før klokka 18.

Men verken vitnet, redningsmannskaper eller ambulansepersonellet som etter hvert kom til, kunne berge livet til 21-åringen.

Den yngste ble funnet med en gang dykkere fra brannvesenet i Oslo kom til den vesle øya, noen minutter etter klokka 18.

Da hadde flere forsøkt å dykke, men uten å kunne se noe i det grumsete vannet.

- Det er vanskelig uten skikkelig utstyr. Vi fant ham 10 meter fra der han falt uti. Gutten lå på seks meters dybde, opplyser dykker Steinar Sørensen.

Også på 13-åringen var alle forsøk på gjenopplivning forgjeves.

Ifølge et av familiemedlemmene, Ali Liassi, flyttet alle iranerne til Norge for halvannet år siden. Før det bodde de fire år i Sverige.

<B>SKULLE BARE GÅ TUR:</B> Den yngste av brødrene ble funnet av dykkere fra Oslo brannvesen like etter klokka 18 - over en halv time etter at ulykken skjedde.