Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så brutal er bandekrigen i Rio

- Det er sju år til OL-lekene skal arrangeres der. Jeg er ikke bekymret, sier Gerhard Heiberg i den internasjonale OL-komiteen.

DREPT: Skuelystne strømmet til da en mann ble funnet død i ei handlevogn i dag. Mannen skal ha blitt drept av en rivaliserende narkobande. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes/Scanpix
DREPT: Skuelystne strømmet til da en mann ble funnet død i ei handlevogn i dag. Mannen skal ha blitt drept av en rivaliserende narkobande. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Sist helg mistet minst 17 personer livet, som følge av narkotikavolden. I går var Brasil-president Luiz Igancio Lula da Silva på banen, og meldte at regjeringen vil stille med omkring 325 millioner kroner til rådighet for politiet i Rio.

Se Dagbladets bildeserie fra bråket i Rio her.

Skaper problemer
- Guvernøren må bare be om det han trenger. Vi er klare til å gjøre de ofre som må til, for å rense opp i problemene som disse folkene skaper for Brasil og resten av verden, sa Lula, med en sterk henvisning til narkotikabandene.

Ifølge Reuters patruljerte minst 2000 mennesker Rios gater i går, for å forhindre at volden brøt ut igjen. To av de 17 drepte i kampene var politimenn som befant seg i et helikopter som ble skutt ned da det fløy over favelaen Morro dos Macacos i de nordlige åsene i utkanten av Rio de Janeiro. I dag ble en mann funnet drept i en handlevogn i slummen.

Kaos
Slummen - «favelaen» - er en av flere tusen fattige områder i millionbyen, der myndighetene bare delvis har kontrollen. Områdene styres av gjenger, som ofte kjemper med hverandre om kontroll over bydeler og narkotikahandel.

Bråket i helga startet da to av gjengene barket sammen. Gruppen «Amigos dos Amigos» - Venners venner - kjempet med gjengen «Rød Kommando» om kontrollen i Morro dos Macacos - «Apebakken». Da politiet prøvde å bringe ro, ble det kaos.

- Ikke bekymret
Problemene, som langt ifra er de første i byen, har skapt engstelse før verdens øyne snart rettes mot byen. I 2014 skal Rio arrangere verdensmesterskapet i fotball, og to år seinere er det klart for sommerlekene.

Den internasjonale OL-komiteen (IOC) uttrykte, ifølge nyhetsbyrået AP, tillit til at brasilianske myndigheter ville sørge for et trygt OL-arrangement i 2016. 

- Det er sju år til OL-lekene skal arrangeres. Forhåpentligvis vil de klare å rydde opp i problemene. Jeg er ikke bekymret, sa norske Gerhard Heiberg, som er styremedlem i OL-komiteen, til AP.

IKKE BEKYMRET: IOK-medlem Gerhard Heiberg tror Brasils myndigheter vil klare å rydde opp i urolighetene til OL i 2016.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
IKKE BEKYMRET: IOK-medlem Gerhard Heiberg tror Brasils myndigheter vil klare å rydde opp i urolighetene til OL i 2016. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling