- Så dårlig vitenskap at de ikke burde brydd verden med det

Det sier biologiprofessor om metoden de omstridte flått-forskerne benyttet.

- PÅVISES IKKE VIA MIKROSKOPI: I mars i fjor stanset Statens Helsetilsyn de pensjonerte forskerne, Laane og Mysteruds prosjekt. I mai i fjor ble forskningen likevel videreført ved Folkehelseinstituttet, da de startet sitt eget forskningsprosjekt. Men nå er resultatene her - det er ikke mulig å påvise borrelia i blodet.
Foto: Arne Hoem / Dagbladet
- PÅVISES IKKE VIA MIKROSKOPI: I mars i fjor stanset Statens Helsetilsyn de pensjonerte forskerne, Laane og Mysteruds prosjekt. I mai i fjor ble forskningen likevel videreført ved Folkehelseinstituttet, da de startet sitt eget forskningsprosjekt. Men nå er resultatene her - det er ikke mulig å påvise borrelia i blodet. Foto: Arne Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Metoden som flått-forskerne Ivar Mysterud og Morten Laane mente kunne påvise borrelia-bakterier i blodet, virker ikke.

Det konkluderer Folkehelseinstituttet (FHI) med etter å ha forsket på metoden i samarbeid med de omstridte biologene i nesten ett år.

- Mikroskopimetode er ikke egnet for å påvise Borrelia og Babesia, konluderer FHI.

- Bare støy Professor i biologi, Kristian Gundersen sier til Dagbladet at han ikke er overrasket. 

- Det var lite sannsynlig at de ved å kikke i et mikroskop skulle kunne se disse bakteriene som er så vanskelig å påvise ellers. Studien deres var helt uvitenskapelig. Dette var bare støy som viste seg å ikke holde, og så dårlig vitenskap at de ikke burde brydd verden med det, sier Gundersen.

På Twitter har Gundersen lagt ut flere meldinger om rapporten fra FHI:

« På godt norsk var Laanes/Mysteruds borreliosemetode bare sludder».

Og:

«Kudos til Folkehelseinstituttet for å ha gjort jobben selv om den foregående forskningen egentlig var bare tull. L+M har kastet bort alles tid».

- Håper på en debatt Ivar Mysterud sier til Dagbladet at han verken ønsker å kommentere FHI's konklusjon, eller kritikk han og kollegaen Laane har fått i etterkant av at den ble offentliggjort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer