Så datteren forsvinne i tsunamien

- Jeg prøvde å holde tak i hånda hennes, men mistet grepet da jeg ble dratt med av vannmassene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den japanske kvinnen Etsuko Oyama overlevde da tsunamibølgen skyllet over byen Rikuzentakata i Iwate-distriktet, men ble vitne til at datteren hennes ble dratt vekk av bølgene.

I dag fortalte hun den hjerteskjærende historien til den japanske TV-kanalen NHK.

- Jeg klarte å berge meg selv, men ikke datteren min. Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg håper at hun fortsatt lever et sted, sier hun i et intervju med den japanske statskanalen.

Prøvde å holde tak Etsuko Oyama og datteren befant seg i hjemmet sitt da jordskjelvet med en styrke på 9,0 rammet Japan.

- Tsunamien kom med voldsom kraft inn i huset vårt. Jeg prøvde å holde tak i hånda til datteren min, men jeg mistet grepet da jeg ble dratt med av vannmassene. Jeg var desperat, veldig desperat, sier hun, med tårer i øynene.

- Jeg tenkte at datteren min kanskje var i live et sted, og prøvde å komme meg opp. Men uansett hvor hardt jeg prøvde, og i hvilken retning jeg beveget meg, var det en murstein eller lignende over hodet mitt. Jeg prøvde å komme meg opp fra ruinene, men det føltes som jeg ble dratt nedover. Jeg kjempet for å trekke inn luft og holde meg fast i noe.

355 døde i byen En annen innbygger i kystbyen klarte å redde Etsuko etter at hun var blitt dratt 400 meter av gårde av vannmassene. Datteren hennes er fortsatt forsvunnet.

Byen Rikuzentakata, som hadde 20 000 innbyggere før tsunamien rammet, ble nærmest jevnet med jorden. Hittil er 355 mennesker bekreftet døde i byen, ifølge NHK.

Tallet på bekreftede omkomne og savnede steg søndag til over 3.200, ifølge nyhetsbyrået DPA, men myndighetene frykter at dødstallene kan stige opp til 10 000 i Miyagi-området, ifølge Kyodo News.

I underkant av 600 000 mennesker er evakuert, og 24.000 mennesker fast i isolerte utposter i de tsunamirammede områdene, der de venter på hjelp, melder den japanske TV-kanalen NHK.

- Trodde jeg skulle dø 2,6 millioner husholdninger uten strøm, mens nærmere 3,2 millioner mennesker er i ferd med å gå tom for gass.

Tatsuro Ishikawa, fra byen Natori, sier at han trodde han skulle dø da tsunamien traff huset hans.

LETER ETTER SAVNEDE: En redningsarbeider i Rikuzentakata. Foto: REUTERS/Lee Jae-Won
LETER ETTER SAVNEDE: En redningsarbeider i Rikuzentakata. Foto: REUTERS/Lee Jae-Won Vis mer

- Jeg dykket under balkongen, og kom meg ut av huset gjennom et vindu, for å komme meg opp til overflaten. Jeg trodde jeg skulle dø der og da, men så så jeg for meg ansiktene til familien min, og tenkte at jeg måtte gjøre alt jeg kunne for å holde meg i live, sier han til NHK.

- En megakatastrofe I alt har 70 land nå tilbudt sin hjelp til Japan, ifølge leder for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jan Egeland. Han mener katastrofen i Japan er en av de verste i moderne tid.

- Dette er en megakatastrofe, en multippel katastrofe, sier Egeland til NRK.

Japans statsminister sa tidligere i dag at landet står overfor sin største krise siden andre verdenskrig.

- Dette er Japans alvorligste krise siden krigen sluttet for 65 år siden, sier Naoto Kan.

HARDT RAMMET: 255 mennesker er bekreftet omkommet i byen Rikuzentakata, nord i Japan. Foto: REUTERS/Toru Hanai
HARDT RAMMET: 255 mennesker er bekreftet omkommet i byen Rikuzentakata, nord i Japan. Foto: REUTERS/Toru Hanai Vis mer