-Så de dro ut

Pensjonist Reidar Jenssen satt sammen med en nabo og drakk kaffe, da han oppdaget de seks danske mennene kastet loss og dro ut på fjorden onsdag ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||MANDAL/FARESTAD (Dagbladet): -Jeg så de dro ut og tenkte, hva skal de ut og grave etter. Det går jo hvitt på fjorden, forteller Jenssen.

Reidar Jenssen leier ut båtplass til de danske familiene som eier hytta de savnede hører til. Båten, som er en eldre 14 fot tysk type uten flytetanker, ble brukt til fiske. Ifølge Jensen var nok det de danske mennene også skulle, da de dro ut i styggeværet.

-Ingen reiser ut Sjøl valgte han å holde seg hjemme på grunn av kuling og regn. Pensjonisten driver med fiske etter krabber på hobbybasis, men måtte altså la teinene stå et døgn ekstra som følge av været.

-Ingen reiser ut i slikt vær. Det er bare turister som gjør slikt, sier Jensen.

-Du gjorde ingen forsøk på å stanse dem?

-Hadde jeg vært utenfor i det de dro, ville jeg nok ha sagt at det er farlig å reise ut. Men jeg trodde at de kanskje ville inn til Tregde. Der er det roligere farvann.

Ble advart Reidar Jenssens antagelser viste seg å være feil. De reiste i motsatt retning. En skjebnesvanger beslutning.  Jensen kunne se at karene ikke bar redningsvest og båten hadde svært lite fribord. Noe som førte til at den kantret da den grove sjøen brøt over båten og fylte den med vann. Dagbladet har fått informasjon fra flere hold at danskene en rekke ganger ble oppfordret til å bruke flytevest.

Vurderer type søk Samtlige la på svøm for å ta seg til land. To klarte dette takket være Søren Thuesens (24) kolossale kraftanstrengelse. Fire er fortsatt savnet.  Ifølge politistasjonssjef Bjart Gabrielsen fortsetter letingen under den forutsetningen at de fremdeles kan finnes i live. I løpet av natten vil det bli gjort vurderinger om søket skal gå over til å lete etter omkomne, eller om søket skal utvides.

Hytta De seks danske karene  holdet til på ei hytte som ligger idyllisk til å åsen over tettstedet Farestad, helt ute i skjærgården ved Mandal. Feriestedet eies av fire danske familier i fellesskap. Ifølge politiet har en av de som ble funnet i live, tilknytning til hytta. Karene var på ferietur for å fiske og bade.

IDYLLISK: Hytta der de savnede danskene holdt til ligger idyllisk til på heia opp fra Farestad. FOTO: PER FLÅTHE
IDYLLISK: Hytta der de savnede danskene holdt til ligger idyllisk til på heia opp fra Farestad. FOTO: PER FLÅTHE Vis mer