Mitch McConnell:

- Sa det ikke veldig kunstnerisk

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, har gått hardt ut og advart selskaper som Coca-Cola og flyselskapet Delta. Nå går han tilbake på egen påstand.

MCCONNELL: Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, advarte selskaper etter at de kritiserte Georgias nye valglov. Nå går McConnell imidlertid tilbake på deler av det han sa. Foto: NTB
MCCONNELL: Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, advarte selskaper etter at de kritiserte Georgias nye valglov. Nå går McConnell imidlertid tilbake på deler av det han sa. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag gikk Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, hardt ut og advarte selskaper som Coca-Cola og flyselskapet Delta etter at selskapene kritiserte Georgias nye valglov.

- Det er ganske dumt å kaste seg inn i et svært kontroversielt tema, sa McConnell da han møtte pressen i hjemstaten Kentucky tirsdag.

- Republikanerne drikker også Coca-Cola, og vi tar fly og vi liker baseball, fortsatte han ifølge The Hill.

McConnell sa også at kritikken av den nye valgloven «irriterer helsikes mange republikanske fans».

Kritiserte ny lov

Advarselen fra den mektige senatoren kom etter at selskaper som Coca-Cola, flyselskapet Delta, og baseballigaen Major League Baseball kritiserte den nye valgloven i Georgia.

Valgloven begrenser velgerens mulighet til å forhåndsstemme. Det blir blant annet krevd at de i framtida legges fram identifikasjon med bilde for at slike stemmesedler skal godtas. Det legges også begrensninger på å gi mat eller drikke til velgere som står i kø utenfor stemmelokaler, samt forbys nå disse lokalene å ta pauser mens de teller sedler.

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

Loven har ført til stor misnøye, og både selskaper som Coca-Cola og flyselskapet Delta har kritisert den.

- Ville holdt meg unna

- De har rett til å delta i den politiske prosessen. Men hvis jeg hadde styrt et stort selskap ville jeg holdt meg unna politikken, advarte McConnell de nevnte selskapene tirsdag.

Han ba også selskapene om å la være å «la seg true av venstresiden».

Nå går McConnell imidlertid tilbake på deler av det han sa.

- Jeg sa det ikke veldig kunstnerisk i går. De har absolutt rett til å være involvert i politikk. Det er de. Min klage over administrerende direktører er at de burde lese det forbanna lovforslaget. De ble skremt til å ha en tolkning av loven som ble gitt av Georgia-demokratene for at de skulle få det på sin måte, sa McConnell på en pressekonferanse i Kentucky onsdag ifølge The Hill.

- Uakseptabel

STØTTER TRUMP: Republikaner-toppen Mitch McConnell støtter Donald Trumps påstander om valgfusk, ifølge CBS News. Vis mer

Også USAs president Joe Biden er blant dem som har uttalt at endringene i loven strider med amerikanske verdier.

Georgias republikanske administrasjonsminister, Brad Raffensperger, har også advart om at utviklingen bærer preg av hastearbeid.

Det samme har som nevnt selskapene Coca-Cola og flyselskapet Delta.

Coca-Cola-sjef James Quincey har sagt til CNBC at loven er uakseptabel og «et steg tilbake», ifølge Forbes. I en uttalelse forrige uke sa han også at han ønsker å være krystallklar og konstaterte at selskaper er skuffet.

- Å stemme er en grunnleggende rettighet i Amerika og vi har lenge jobbet for å gjøre det lettere å stemme.

- Det er tydelig at loven inneholder deler som vil gjøre det vanskelig for mange underrepresenterte velgere, spesielt svarte velgere, å utøve sin grunnlovsrett om å velge sine representanter. Det er galt, har Ed Bastian, sjef i flyselskapet Delta uttalt.

Brus-blemme etter oppfordring

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

Ekspresident Donald Trump har på sin side kommet med en boikott-oppfordring av blant annet Coca-Cola etter at selskapet kritiserte den nye loven.

To dager seinere skapte Trump derimot overskrifter da han hans tidligere rådgiver Stephen Miller la ut et bilde av de to sammen på Trumps kontor i Florida, med teksten «hadde nettopp et flott møte med president Trump!».

Det som skapte overskrifter var at det sto det mange mener er en glassflaske fra Coca-Cola på skrivebordet hans.

Delstaten Georgia sto i sentrum for Trumps anklager om at han tapte høstens presidentvalg mot Joe Biden på grunn av valgfusk, etter at Biden vant delstaten med knapp margin. Det var også en ekstra valgrunde i Georgia som ga Demokratene flertall i Senatet i Washington.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer