Abbasi-familien håper på ny sjanse i Norge

- Sa det var bedre om de drepte oss

I går fikk Yasin Abbasi (22) vitnemålet fra videregående skole. Nå håper han at UNE vil behandle familiens sak på nytt - og gi dem opphold.

TILBAKE I TRONDHEIM: Yasin Abbasi (22) forteller om sine verste døgn. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): For akkurat to uker siden gikk Yasin Abbasi (22) og en venn hjem fra nattjobben på SuperHero Burger i Trondheim. Ute i gata sto en rekke menn. De la Yasin og vennen i bakken og satte på håndjern.

VITNEMÅL I BOKS: I går hentet Jeylani A Rufa'i (t.v) vitnemålet til kompisen sin, Yasin Abbasi, fra Thora Storm videregående. Karakterene er gode nok til at 22-åringen kan studere til å bli dataingeniør. Favorittfaget er matte. - Nå håper jeg bare at vi får bli i Trondheim. Det er her vi hører hjemme, sier Abbasi. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VITNEMÅL I BOKS: I går hentet Jeylani A Rufa'i (t.v) vitnemålet til kompisen sin, Yasin Abbasi, fra Thora Storm videregående. Karakterene er gode nok til at 22-åringen kan studere til å bli dataingeniør. Favorittfaget er matte. - Nå håper jeg bare at vi får bli i Trondheim. Det er her vi hører hjemme, sier Abbasi. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg trodde det var en gjeng som ville slåss eller drepe folk. Men etter en stund fortalte de at de var politi og jeg skjønte at de ville sende oss ut av Norge, forteller Yasin Abbasi.

- Skyt meg, drep oss

Tre dager etter havnet historien om uttransporteringen av Abbasi-familien i nyhetsbildet: Mor Atefa Rezaie besvimte da politiet kom for å hente dem klokka fem på natta. Hun var bevisstløs fra Trondheim, via Røros, Oslo og til Istanbul. Der ble det bestemt at hun ble for syk, og ble sendt hjem til Norge.

MYE STØTTE: Yasin Abbasi (t.v) er med Einar Vegge, venn og leder av støttegruppa på SuperHero Burger i Trondheim. Denne har Abbasi vært med og starte, og han var også daglig leder her så lenge han hadde arbeidstillatelse. Foto: Frank Karlsen
MYE STØTTE: Yasin Abbasi (t.v) er med Einar Vegge, venn og leder av støttegruppa på SuperHero Burger i Trondheim. Denne har Abbasi vært med og starte, og han var også daglig leder her så lenge han hadde arbeidstillatelse. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Yasin Abbasi var da alene med mora, mens søsknene var på hotell. «Mor skal til Oslo. Dere skal til Kabul», var beskjeden.

- Forferdelig. Jeg sa til dem at det var bedre om de skjøt og drepte oss. Vi kunne ikke bli skilt sånn. Mamma var bevisstløs. Ehsan og Taibeh var et annet sted, og jeg skulle snart være den som var ansvarlig for dem i Afghanistan, et land vi ikke kjenner, sier Abbasi.

SLITNE: Mor Atefa Rezaie er innlagt på sykehus igjen, mens datteren Taibeh (20) og Ehsan (16) er hjemme i leiligheten på Møllenberg. Alle er slitne og preget av den mislykkede uttransporteringen. Foto: Privat
SLITNE: Mor Atefa Rezaie er innlagt på sykehus igjen, mens datteren Taibeh (20) og Ehsan (16) er hjemme i leiligheten på Møllenberg. Alle er slitne og preget av den mislykkede uttransporteringen. Foto: Privat Vis mer

Han ropte og skrek og ba dem drepe dem, mens han ble holdt i bakken.

- Det var den verste tida i mitt liv. Jeg var redd for at mamma skulle dø, samtidig som vi skulle bli sendt til Afghanistan.

- Takknemlige

SLITEN: - Jøss, du trenger massasje, sier vennen Jeylani A. Rufa'i, og tar godt hånd om kompisen sin. - Familien har fått arr for livet. Norge har opptrådd skammelig, sier han. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SLITEN: - Jøss, du trenger massasje, sier vennen Jeylani A. Rufa'i, og tar godt hånd om kompisen sin. - Familien har fått arr for livet. Norge har opptrådd skammelig, sier han. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet møter ham på SuperHero-filialen på Trondheim torg, sammen med vennen Jeylani A. Rufa'i (22) og Einar Vegge, lederen av støttegruppa. De passer på Abbasi-familien, som er slitne etter den mislykkede uttransporteringen. For to dager siden ble mora igjen innlagt på sykehus, bevisstløs.

- Legen sier at jo flere ganger hun blir bevisstløs, jo verre for helsa, sier storebror Abbasi.

- Hele uttransporteringen var vanvittig og en voldsom belastning for familien. Nå jobber vi med å få sendt en omgjøringsbegjæring til UNE igjen, basert på familiens helsetilstand, men også fordi vi mener at det er et brudd på folkeretten å sende familien i Afghanistan, et land to av barna aldri har vært, sier Vegge.

Yasin Abbasi og familien er slitne. De har «fått arr for livet», ifølge vennen Rufa’i, men de er likevel takknemlige.

- Vi er veldig, veldig takknemlige. Her i Trondheim opplever vi hele tida at det finnes medmenneskelighet her. Vi er så glade for støttemarkeringen og støtten, sier 22-åringen.

Ikke sinna

Den mislykkede uttransporteringen til tross: Abbasi er ikke sinna.

PREGET: De siste ukene har vært Yasin Abbasis verste, noensinne. - Nå håper jeg vi får bli, sier Abbasi. Familien vil ikke dra frivillig til Afghanistan. Foto: Frank Karlsen
PREGET: De siste ukene har vært Yasin Abbasis verste, noensinne. - Nå håper jeg vi får bli, sier Abbasi. Familien vil ikke dra frivillig til Afghanistan. Foto: Frank Karlsen Vis mer

- Jeg håper at UNE tar helsesituasjonen til mamma på alvor. Og det er feil å sende oss til et land vi ikke har noe nettverk, sier Abbasi.

- Hva sier du til de som mener at dere er i Norge ulovlig, og at dere tar plassen til andre som faktisk trenger asyl i Norge?

- Vi barna har ikke gjort noen feil. Jeg var to år da vi dro fra Afghanistan og søsknene mine har aldri vært der. Vi føler oss hjemme her, og vil bidar i landet, sier Abbasi.

Samtidig sier han at han «skjønner at politi og andre må følge regler».

- Alle de som gjorde dette, må følge regler som er bestemt av flertallet. Jeg har respekt for det. Samtidig håper jeg at vi til slutt får være i Norge, sier han.

Sover knapt

Siden 2014 har familien visst at de kan risikere å bli sendt til Afghanistan.

- Men vi har forsøkt å gjøre så godt vi kan her. Gå på skole, jobbe og bidra i samfunnet. Men det har ikke vært lett, sier Yasin Abbasi.

Den eneste gangen han har klart å holde frykten borte, er når han har jobbet. Han har knapt fått sove, og siden desember i fjor til februar i år mistet han 12 kilo. Nå risikerer de å bli uttransportert igjen. UNE fastholder overfor Dagbladet at saken er uendret, noe som betyr at de ønsker å uttransportere familien når mor er frisk.

Men familien vil ikke dra.

- Frykten for å dra tilbake til Afghanistan er større enn frykten for at politiet skal hente oss igjen, sier Yasin Abbasi til Adresseavisa.

Fikk vitnemål

BLE PÅGREPET: Yasin Abbasi forteller sin versjon av da han ble pågrepet av politiet. Video: Frank Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

I går hentet vennen Rufa’i vitnemålet til Abbasi. Målet er å bli dataingeniør, og karakterene er ifølge Abbasi gode nok til det.

Abbasi-familien er tilbake i Norge takket være sine mange støttespillere i Norge. Men Yasin tenker på de familiene som ikke har det, og som kanskje har blitt uttransportert som dem, midt om natta. Mens foreldre eller andre var bevisstløse – eller syke.

- Det som skjedde med oss burde ikke ha skjedd. Men det er bra at det kommer ut at myndighetene gjør slikt. Jeg håper det kan føre til at ingen flere blir sendt ut av landet når de er for syke til det, sier Yasin.

Han holder fast i vitnemålet sitt, som han akkurat har fått. Før ville han bli politi, men nå orker han ikke lenger det. Men han håper å studere og jobbe. Betale sin skatt til landet han føler seg hjemme i: Norge.

- Jeg håper og tror at vi får bli her til sist, sier Abbasi.

STØTTE I TRONDHEIM: Tusenvis av mennesker holdt støttemarkering for Abbasi-familien i forrige uke. Med unntak av Frp, har alle politiske parti i Trondheim bedt om at familien må få bli i Trondheim. - Vi er utrolgi takknemlige for støtten, sier Yasin Abbasi. Foto: Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STØTTE I TRONDHEIM: Tusenvis av mennesker holdt støttemarkering for Abbasi-familien i forrige uke. Med unntak av Frp, har alle politiske parti i Trondheim bedt om at familien må få bli i Trondheim. - Vi er utrolgi takknemlige for støtten, sier Yasin Abbasi. Foto: Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer