Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så død sønn på Internett

I videoen han hentet fra Internett, kjente Randy Kiehl igjen den døde amerikanske soldaten som ble dratt fram fra et hjørne i likhuset i Nasiriyah. Den døde var James, hans sønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

COMFORT, TEXAS (Dagbladet): - Men jeg fortalte det ikke til min kone Janie. Jeg ville ikke ta det siste håpet fra henne om at James fremdeles var i live, sier Randy Kiehl til Dagbladet.

Vi sitter i stua. På veggen henger skolebilder, bryllupsbildet og det siste som ble tatt av sønnen, i uniform og mørke solbriller.

Samme dag som Randy fant videoen, kom den militære kapellanen, en oberst, sammen med to andre offiserer til huset i Comfort. De kom med den offisielle meddelelsen om at menig av første klasse i den amerikanske hæren, James Kiehl, var MIA, savnet i kamp. Fredag fjerde april kom de tilbake til ekteparet.

Ble ikke vist på TV

- På fredag fikk vi bekreftet det jeg hadde sett i videoopptaket. Da ble det offisielt erklært at James var drept i kamp. Han var KIA (killed in action), sier Randy Kiehl.

Den omstridte Al-Jazeera-videoen hentet Randy på nettet fordi amerikanske TV-selskaper ikke ville vise den. Forsvarsminister Donald Rumsfeld kalte det den viste for «et brudd på Genève-konvensjonen». Foruten bildene fra likhuset var det opptak av truende avhør av fem amerikanske krigsfanger som overlevde angrepet på ingeniørtroppen til James Kiehl. De fem krigsfangene er fortsatt savnet.

Omsorg fra venner

Telefonen ringer. Det er en av Randys arbeidskamerater på bakeriet i San Antonio som leverer bakervarer til forsvaret i dette området. Arbeidskameratene skifter på å ringe for å holde kontakten med Randy og Janie. 18-årige Jason kommer til huset mens vi er der. Han var kompis med James og har besøkt familien hver dag siden James ble savnet.

Så ringer James' enke, 21-årige Jill, fra Des Moines, Iowa. Hun har termin 4. mai.

- Da blir jeg bestefar og får mitt første barnebarn. James og Jill har bestemt at han skal hete Nathaniel Ethan Kiehl.

Det er ennå ikke klart hvordan ingeniørstyrkene havnet i det bakholdet som tok livet til James Kiehl. Den første versjonen gikk ut på at avdelingen kjørte feil i Nasiriyah og ble overfalt. Men Randy Kiehl har funnet en annen versjon som ei avis i El Paso ved Fort Bliss der James Kiehl var stasjonert, har offentliggjort.

- Forsvarte seg

- Avdelingen var på vei til et batteri Patriot-raketter. De stanset for å hjelpe til da noen av kjøretøyene fikk tekniske problemer. Der ble de angrepet, og de forsvarte seg, sier Randy.

Randy sier at han «er tidligere militær» og tjenestegjorde i tre år som «papirflytter i Washington».

Siste gang Randy og Janie var sammen med James og Jill, var i El Paso i vinter, like før James ble sendt til Midtøsten.

Teddybjørnene

- Vi gjorde sånne hyggelige ting som foreldre gjør sammen med voksne barn. Men da vi skulle dra, trakk James meg til side, og vi hadde en far- sønn-samtale. Da sa James at han var glad for å bli sendt ut. Han sa: «Jeg vil ikke at min sønn skal vokse opp under terrortrusler. Saddam Hussein må fjernes,» forteller Randy.

Janie forteller om de tre hvite teddybjørnene fra El Paso-turen. - Den ene hadde James med i krigen. Den andre var til Jill. Og den tredje har en opptaksmekanisme. I den snakket James inn ordene «Pappa er glad i deg». Den er til babyen, sier Janie.

Randy og Janie Kiehl finner trøst i at James lot seg voksendøpe i et improvisert basseng i sanden i Kuwait, dagen før han ble meldt savnet i Irak.

- Vi vet at han er kommet til himmelen, sier Randy.

MISTET EKTEMANNEN: James og Jill Kiehl giftet seg for halvannet år siden.
SØRGER: De søker trøst i hverandre, Randy Kiehl og hans kone Janie, etter at de mistet sin sønn James i krigen i Irak. Han var lenge oppført som savnet. Sist fredag kom bekreftelsen de håpet de aldri skulle få, om at James var falt, 22 år gammel.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media