Så døden i øynene

KØBENHAVN (NTB): Da Michael Larsen (37) så den store, mørke tankeren sige ut av tåken, var han sikker på at han skulle dø. Dagen derpå sitter lukten av diesel og olje fortsatt i nesen, og han ser stadig for seg skipet som kommer ut av tåken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blir Rødseth frikjent i ettermiddag?

Larsen er en av de overlevende etter kollisjonen mellom den danske fiskekutteren «Peder Wessel» og den norske gasstankeren «Clipper Skagen». Det som skulle vært en hyggelig søndagsfisketur endte i tragedie. Larsen mistet to kamerater, og også kapteinen og matrosen på lystbåten omkom i ulykken.

Store deler av dagen har Larsen tilbrakt på Brøndshøj Borger Kro nordvest i København. Det var kamerater fra denne kroen og en annen kro som arrangerte fisketuren, slik de pleier å gjøre en søndag iblant.

- Vi skulle bare ut og hygge oss og ha en deilig søndag, sier Larsen til NTB.

Førerhuset forsvant

Han blir taus en stund og stirrer i bordet før han forteller hva som skjedde:

- Vi har akkurat dratt fiskesnørene opp. Så ser vi det store skipet komme ut av tåken. Det er for sent. Vi vet at den rammer. Jeg og flere av de andre løper foran i båten, fordi vi tror frontpartiet vil rekke forbi før tankeren rammer. 20 sekunder senere forsvinner førerhuset og de som sto bak. Hele skitten ble skåret av, forteller 37-åringen, og tar ettertenksomt et drag av sigaretten.

Luftlommen som oppsto der førerhuset var, holder fiskebåten flytende i rundt 30 minutter. Larsen og de ni andre som sto i baugen, forsøkte å hjelpe kameratene opp av vannet. De blåste opp to gummibåter og hev ut redningsvester.

- Vi så at en var død. Ham måtte vi bare la ligge. Vi måtte konsentrere oss om de levende. De drev bort fra båten, sier Larsen.

En av lystfiskerne hadde med seg mobiltelefon og fikk varslet Lyngby Radio. 20 minutter etter kom to fiskebåter og et svensk redningsfartøy dem til unnsetning.

- Uskyldig

- Fem minutter etter at vi var reddet, sank båten vår, forteller Larsen.

Han sier han er litt trøtt og fortsatt i sjokktilstand.

- Vi kunne vært døde alle sammen. I dag er jeg den gladeste mann på jorden. Jeg lever, smiler han matt.

Han gjentar stadig hva som skjedde og gir uttrykk for at det godt å snakke om den uhyggelige opplevelsen. 37-åringen roser redningsarbeidet og hjelpen de overlevende fikk etter ulykken. Han er helt sikker på at kapteinen på den norske gasstankeren er uskyldig.

- Det var ikke tankerens skyld. Det sa jeg til politiet, og det holder jeg fast ved. De fleste av oss som var med, er enige om dette. Vi hadde ikke noe i den skipsleia å gjøre, fastslår Michael Larsen.

Han ønsker å advare andre mot å dra ut på fiske når det er tåke og dårlig fisk.

- Jeg håper andre kan lære av det vi opplevde.