Så du dette på himmelen i natt?

Sverm av stjerneskudd når komethale kommer inn i atmosfæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  I natt kunne store deler av Sør-Norge bli vitne til et spektakulært stjerneshow på himmelen. Partikler fra kometen Swift-Tuttle kolliderer med atmosfæren i stor fart, og resultatet blir en fest av stjerneskudd. 

Folk i skyfrie områder kunne se opp mot hundre stjerneskudd i timene fra nattemørket senker seg. Stjerneskuddene var synlige over hele Sør-Norge.

Fenomenet oppstår hvert eneste år, og har fått navnet Perseidene. Stjerneskuddene har vært mulig å observere siden juli. Men natt til i morgen når meteorsvermen sitt høydepunkt.  
 
- Dette er årets fineste meteorstorm, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til Dagbladet.no.

I år er vi også ekstra heldige. 

- Siden det ikke er noen måne for tiden, vil stjerneskuddene være ekstra synlige, sier han.

Stjerneskuddene er bare synlig i Sør-Norge fordi nattehimmelen fortsatt er for lys i nord.

Røed Ødegaard anbefaler stjernekikkere å trekke så langt vekk fra alle lyskilder som mulig.

- Gå ut i skogen. Stjerneskuddene vil være synlig i nordøst. Jeg vi anbefale å bare se rett opp. Det blotte øyet er det eneste som duger. De farer over himmelen så fort at du aldri vil rekke å finne dem i en stjernekikkert, sier han.

Skyer kan også ødelegge for det spektakulære himmelfenomenet slik tilfellet er for Røed Ødegaard i år. 

- Jeg befinner meg i Jotunheimen-området. Dessverre er det ganske mye skyer her, men jeg skal ta meg en tur ut for sikkerhets skyld. Kanskje er det en glippe i skylaget, sier han.

ØNSKER? :  
Sjansen til stede for å få mange hundre ønsker oppfylt når en komethale kommer inn i atmosfæren i kveld. Bildet er tatt i Norge i 1999. Foto: Arne Danielsen
ØNSKER? : Sjansen til stede for å få mange hundre ønsker oppfylt når en komethale kommer inn i atmosfæren i kveld. Bildet er tatt i Norge i 1999. Foto: Arne Danielsen Vis mer
METEORER: Meteorer fanget på video i 1995.