«Så du forteller meg at du gikk ned i vekt med vilje?»

Harsellas med stereotypier og bistand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har du en venn, et familiemedlem, en kjæreste eller kanskje en kollega som er glad i å dele morsomheter fra internett, har du nesten garantert kommet over bildet av den afrikanske gutten som skuler mistenksomt på kvinnen som sitter ved hans side.

«Skeptical third world kid», eller «Den skeptiske gutten fra den tredje verden», har blitt en kime til harselas med afrikanske stereotyper - at kontinentet er herjet av konstant krig og sult.

Men hvem er gutten egentlig? BBC har forsøkt å finne svaret.

Den første av mange delinger Som de fleste andre bilder som går viralt på internett generelt og sosiale medier spesielt, begynte det hele med et tilsynelatende uskyldig innlegg på Facebook.

Ifølge den britiske rikskringkasteren var det en mann i Texas som sto bak den første delingen. Den første av veldig mange.

En venn av ham hadde publisert bildet på Facebook, og redditbrukeren maute3392 synes det var festlig nok til at han la det ut på nettforumet.

Deretter tok det ikke lang tid før bildet ble supplert med tilhørende tekst. Eksemplene er mange:

«Så du forteller meg at «minesveiper» er et spill i ditt land?»

SKEPTISK: «Skeptical third world kid» har blitt en kime til harsellas med afrikanske stereotypier.
SKEPTISK: «Skeptical third world kid» har blitt en kime til harsellas med afrikanske stereotypier.
SKEPTISK: «Skeptical third world kid» har blitt en kime til harsellas med afrikanske stereotypier.
SKEPTISK: «Skeptical third world kid» har blitt en kime til harsellas med afrikanske stereotypier.
SKEPTISK: «Skeptical third world kid» har blitt en kime til harsellas med afrikanske stereotypier.
SKEPTISK: «Skeptical third world kid» har blitt en kime til harsellas med afrikanske stereotypier.

Eller:

«Så du forteller meg du gikk ned i vekt med vilje?»

Utnyttet? BBC har ikke klart å finne ut hvem den lille gutten er, men de har funnet kvinnen som sitter på huk ved siden av ham. Hun heter Heena Pranav, og er en 28 år gammel lege bosatt i Chicago.

I 2012, da bildet ble tatt, var hun en medisinstudent som reiste til Uganda for å delta i et prosjekt som skulle hjelpe kvinner traumatisert av krigshandlingene i landet. Blant annet grusomhetene gjennomført av krigsherren Joseph Kony og hans «Lords Resistance Army».

Pranav forteller at gutten ikke hadde noen tilkobling til prosjektet, men at hun møtte ham på et lokalt marked i byen Gulu nord i Uganda. At han skulle bli en ufrivillig og uvitende verdenskjendis hadde hun naturlig nok aldri sett for seg.

- Jeg var med en gruppe medisinstudenter da jeg så den lille gutten. Moren hans var like ved. Hun jobbet på markedet. Jeg gikk bort til ham og sa «hei». Han var det mest levende og animerte barnet jeg har møtt noensinne.

- Jeg skulle ønske gutten og moren hans visste om dette, og på en eller annen måte kunne tjent på det. Nå føler jeg heller at de har blitt utnyttet, sier hun.

Humor Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) er en norsk organisasjon som jobber med bistandsorganisasjon. Leder Nicklas Poulsen Viki sier til Dagbladet at det ikke er udelt negativt å bruke et slikt bilde på en underholdende måte.

- Det som er bra med dette bildet, er at uansett hvilken tekst som brukes snakker bildet for seg selv. Det er en underliggende intelligens der. Samtidig er det også noe med disse tekstene. De er forankret i de samme stereotypiene som vi ser ellers, sier han.

ORGINAL: Dette er orginalbildet som for drøye tre år siden ble lagt ut på Reddit. Derfra var veien kort fra en anonym tilværelse i den ugandiske byen Gulu til status som verdenskjendis for den lille gutten. Men selv vet han ingenting.
ORGINAL: Dette er orginalbildet som for drøye tre år siden ble lagt ut på Reddit. Derfra var veien kort fra en anonym tilværelse i den ugandiske byen Gulu til status som verdenskjendis for den lille gutten. Men selv vet han ingenting. Vis mer

Bildet blir likevel ikke bare brukt for å vise stereotypier av Afrika. Det harseleres også med hvordan bistand framstilles, noe SAIH selv har belyst ved flere anledninger.

Viki sier at selv om humor i slike tilfeller kan være vanskelig, er det også en fin måte å ta opp et slikt tema på. Så lenge det faktisk er morsomt.

- Det er noen av dem jeg ikke liker så godt, mens det er noen som er kule. I utgangspunktet synes jeg det er fint at vi bryter noen av de tabubelagte barrierene med humor, men av den med «minesveiper» og den med vekt ligger jeg den andre best. At det er en oppriktig kulturell forundring over at man slanker seg med vilje.

Han påpeker også at SAIH arrangerer en konferanse seinere denne måneden, nettopp for å se på bistandsproblematikken og hvordan denne framstilles.

SAIH: Leder for Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefont, Nicklas Poulsen Viki, sier til Dagbladet at det er viktig å bruke humor for å bryte med tabubelagt tematikk. Det er dog ikke alt som er like morsomt. Foto: SAIH
SAIH: Leder for Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefont, Nicklas Poulsen Viki, sier til Dagbladet at det er viktig å bruke humor for å bryte med tabubelagt tematikk. Det er dog ikke alt som er like morsomt. Foto: SAIH Vis mer