- Så du mener kronprinsen står deg nærmere enn Tschudi?

Og utenriksministeren måtte innrømme at det var Felix Tschudi som tok initiativ til Senter for nordområdelogistikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jonas Gahr Støre møtte i dag til åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Bakgrunnen ligger i Utenriksdepartementets (UD) tildeling til opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk i 2008.

Initiativtaker til senteret, er Støres redervenn, Felix Tschudi. Han er også styreleder, og har selv spyttet inn seks millioner kroner i prosjektet. Støre ba aldri om en habilitetsvurdering, og har vist til at Norges Rederiforbund formelt sto som søker.

- Tschudis idé Av søknaden gikk det fram at initiativtaker var Felix Tschudi. Men etter at Dagbladet avslørte tildeligen 20. mars, har Støre vært opptatt av å understreke at det var Norges Rederiforbund som søkte, og at dette konkrete prosjektet var deres initiativ.

Det gikk han tilbake på i dag.

- Det var Norges Rederiforbund som samlet aktørene, Tschudi Shipping Company, Høgskolen i Bodø og BI - ikke UD, sa Støre, som videre sa at han opplever at initiativet til Senter for nordområdelogistikk kom fra flere hold.

- Det var et initiativ fra Rederiforbundet, sa Støre, før han innrømmet at ideen til senteret kom fra Tschudi Shipping Company.

Han sa også at ideen om et senter «kom i stand mellom næringen og Rederiforbundet før vi fikk søknaden».

Da Norges Rederiforbund søkte UD om penger, var det altså klart at pengene skulle gå til Felix Tschudis logistikksenter-idé.

Tettere vennskap Før Støre svarte på spørsmål, var en delegasjon tilknyttet Rederiforbundet, med direktør Sturla Henrksen i spissen, innkalt for å kast lys over saken.

Henriksen fastholdt at Rederiforbundet tok initiativ til å invitere Tschudi Shipping Company med i et kunnskapsløft, men sa samtidig at Senter for nordområdelogistikk var Felix Tschudis idé, og at Tschudi tok initiativ til dette.

Redermilliardæren Felix Tschudi var også kalt inn til høringen. Under sin redegjørelse utdypet han vennskapet til Støre:

- Støre og jeg gikk i parallellklasse i barne- og ungdomsskolen. I studietiden hadde vi kontakt, men i det voksne liv er det blitt mer sporadisk, sa Tschudi i sin innledning.

Han fortsatte med å si at de to er med i en felles vennekrets, men at de ikke har møter på tomannshånd.

Deretter beskrev han årlige 17. mai-feiringer der Støre har stående invitasjon til å delta. Komitéleder Anders Anundsen (Frp) tok tak i Tschudis 17. mai-forklaring:

- Det er interessant det du sier om 17. mai-feiringen og hvor mange dere er på festen. Støre har tidligere sagt at dere inngår i en vennegjeng på 30-40 stykker. Nå sier du at dere egentlig er 15-20?

- Jeg har ikke stort nok hus til så mange, svarte Tschudi.

Kronprins-venn Tidligere har Støre bedt Justisdepartementet vurdere sin habilitet opp mot kronprinsparet. Saken fikk stor oppmerksomhet i media.

Komitémedlem Trine Skei Grande (V) ville vite om Støre føler han har et nærere vennskap med kronprinsen enn han har med Tschudi.

- Er statsrådens forhold til Tschudi av en sånn karakter og anses så nært at hvis Tschudi hadde søkt, så hadde statsråden sett på seg selv som inhabil? Er det klart, spurte Grande.

- Nei, det er ikke klart. Det jeg har sagt, er at hvis et enkeltselskap søkte denne typen støtte og skulle utløse krone for krone fra staten, tror jeg det er veldig tvilsomt at vi ville gå inn på det, sa Støre

- Jeg spør om habiliteten. Jeg spør ikke om innholdet i søknaden.

- Nei, men så er jo det andre jeg sier at jeg mener at vårt forhold ikke er så nært.

- Så du mener at kronprinsen står deg nærmere enn Tschudi?

- Nei, men jeg mener at den allmenne.., begynner Støre, men blir avbrutt av Venstre-lederen:

- Jo, men du ba jo om en vurdering i kronprinsens tilfelle, men ikke når det gjaldt Tschudi.

- Det skal jeg forklare hvorfor. Det var fordi at etter at han hadde vært i min 50-årsdag, reiste pressen spørsmålet: Kan utenriksministere.., sier Støre, men blir igjen avbrutt av Grande:

- Da er det pressens vurdering som er basis for om du ber andre foreta den vurderinga?

- Da det ble rettet oppmerksomhet på et ganske følsomt og viktig spørsmål — kan utenriksministeren være til stede i regjeringen når kronprinsens apanasje blir vurdert? — mener jeg det var riktig, med den offentlige oppmerksomheten som den hadde, at Lovavdelingen ga meg et innspill på det, sa Støre.