Så ektemannens dødskamp

KRISTIANSAND/OSLO(Dagbladet):Hjelpeløs ble den 51 år gamle svenske kvinnen vitne til at hennes tre år eldre ektemann ble kastet over bord fra seilbåten. Han ble hengende etter båten i livlinen og druknet. Det svenske ekteparet var på seiltur og befant seg åtte sjømil sør for Kristiansand da den tragiske ulykken skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dårlig vær og fire meter høye bølger hadde den svenske kvinnen ingen mulighet til å hale mannen sin ombord igjen. Slaget var tapt.

-Det var et forferdelig syn. Den hjelpeløse kvinnen på seilbåten sto og vinket på hjelp mens hennes ektemann hang etter linen bak. Båten var helt ute av kontroll. Den lå bare og drev fra vind og vær, forteller øyenvitner på passasjerferjen MS Silvia Ana L som var på vei fra Kristiansand til Hitshals i Danmark til Dagbladet.

Det var et forferdelig vær med meterhøye bølger da passasjerferjen til Color Line med ett tusen passasjerer ombord oppfattet nødsignal. Etter ei stund greide ferjen å lokalisere båten. Men bølgene var så store at det ble umulig å sette en redningsbåt på vannet. Like etter kom et redningshelikopter. Men også det måtte gi opp å sette en mann ned. Først da redningsskøyta Old Fellow kom fram ved 16.30-tida i går ettermiddag, kunne en mann gå ombord i en gummiflåte og komme seg ombord i seilbåten.

-Kvinnen falt om halsen på redningsmannen, og knuget seg til ham. Hun var helt knust, forteller øyenvitner til Dagbladet. Kvinnen fikk i går kveld krisepsykiatrisk hjelp og ble innlagt på sykehus, sterkt forkommen.

Mareritt

Marerittet startet ved 12.30 tida i går. Allerede da tilkalte kvinnen hjelp via mobiltelefonen. Nødmeldingen gikk til den svenske Sjøredningstjenesten. Men først ved 15.00-tida fikk redningsskøyta Old Fellow beskjed. Politiet i Kristiansand mottok melding om ulykken klokka 14.40, og det er usikkert hvorfor varslingen tok så lang tid. Kvinnen skal også ha sendt ut meldinger på VHF-radioen. Området ble lokalisert ved at de sporet opp posisjon til kvinnens mobiltelefon.

-Vi sendte ut et varsel til alle båter i området om å gå i retning ulykkesstedet, sier Åge Hartviksen om bord på Odd Fellow. Den Color Line eide passasjerferja som går mellom Kristiansand og Hirtshals, og lasteskipet Torild Knutsen, søkte etter ekteparet. Silvia Ana L la seg utenfor seilbåten, for å dempe bølgene og gjøre redningsarbeidet lettere.

Det var fire meter høye bølger, grov sjø og liten kuling i ulykkesområdet.

Styrmannen på Odd Fellow prøvde å hale den omkommede svensken opp fra sjøen, men måtte gi opp. Politi og redningsmannskaper sleit også lenge før de fikk løftet ham opp i seilbåten.

Båten skal ha drevet fort, sjøl om seilene var revet.

Den svenske kvinnen kunne ikke seile eller styre båten. Hun visste heller ikke posisjonen på båten.