- Så falt den første kroppen

500 brannmenn forteller fra 11. september. Les om kaoset og skrekken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter kamp i retten har myndighetene i New York endelig offentliggjort brannmennenes fortellinger fra dagen da to tårn falt. 2749 personer omkom - 343 av dem brannfolk.


- Det er veldig følelsesmessig tungt å lese dette, men ikke verre enn å vite hver eneste dag at sønnen min er borte, sier Sally Regenhard som mistet sin 28 år gamle brannmannsønn.

Retten avgjorde i mars

Over 450 påførende får i helga tilsendt de 12 000 sidene med muntlige fortellinger fra over 500 brannfolk. I ukene og månedene etter angrepet fortalte de om sine opplevelser til etterforskerne som skulle finne ut hva som hadde skjedd, skriver nyhetsbyrået AP. 

Tross krav fra pårørende som ville vite mest mulig, nektet byens myndigheter å offentliggjøre materialet. De henviste til de intervjuedes rett til privatliv, og frykten for å skade saken mot terrormedskyldige Zacarias Moussaoui.

Utskriftene bekrefter beskyldningen om at dårlig kommunikasjonsutstyr bidro til det høye dødstallet. Etter at det første tårnet falt, var det mange som ikke mottok evakueringsmeldinga i nordtårnet. 15 timer med sambandstrafikk er også med i materialet som delstatens høyeste rett i mars fastslo at skulle frigis.

Panikken spredte seg

Dramaet startet klokka 08.46 lokal tid med en behersket beskrivelse over radiosambandet til brannvesenet.

DAGEN VI ALDRI GLEMMER: 11. september 2001 styrte terrorister to fly inn i World Trade Center, og verden ble aldri den samme. Foto: SCANPIX/REUTERS
DAGEN VI ALDRI GLEMMER: 11. september 2001 styrte terrorister to fly inn i World Trade Center, og verden ble aldri den samme. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- World Trade Centers tårn 1 står i brann.

Litt seinere går det opp for flere hvor alvorlig situasjonen er, og panikken fyller stemmene.

- Send alle tilgjengelige ambulanser, alt du har til World Trade Center. Nå!

Snudde seg vekk

Maureen McArdle-Schulman hørte rop om at noe falt ut fra tårnene. Først regnet hun med at det var arbeidspulter.

- Så falt den første kroppen, og da forsto vi hva det var. Jeg ble kvalm. Jeg følte som om jeg trengte meg på et sakrament. De valgte å dø, og jeg så på, og det skulle jeg ikke ha gjort. Så jeg og en annen mann snudde oss vekk og kikket på veggen mens vi hørte at kroppene fortsatte å falle i bakken bak oss.

• Les flere av de rystende fortellingene hos nyhetsbyrået Associated Press.

<B>FÅR LESE HISTORIENE: I går fikk Sally Regenhard og hundrevis av pårørende tilsendt intervjubunkene. Tidligere upublisert materiale gir nye detaljer om de dramatiske morgentimene for snart fire år siden.