Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drepte 59-åring i lysløype:

Så fant politiet de uhyggelige telefon­samtalene

89-åring ble oppringt av ukjent mann midt på natta. Hun hørte ham bare hviske i den andre enden.

ÅSTEDET: Her er et bilde av åstedet hvor en 20-åring drepte en 59 år gammel kvinne med kniv. Drapet fant sted i ei lysløype ved byen Ulricehamn i Sør-Sverige. Foto: Thomas Johansson / TT
ÅSTEDET: Her er et bilde av åstedet hvor en 20-åring drepte en 59 år gammel kvinne med kniv. Drapet fant sted i ei lysløype ved byen Ulricehamn i Sør-Sverige. Foto: Thomas Johansson / TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var 24. oktober i fjor at en 59 år gammel kvinne ble funnet drept ved en lysløype i byen Ulricehamn i Sør-Sverige. Opplysninger fra politietterforskningen avslører at offeret neppe var tilfeldig.

Kvinnen ble drept med kniv, før hun ble forsøkt gjemt bort under kvister og mose. Politiet sto helt uten ledetråder i starten, men klarte ved hjelp av DNA-spor å finne fram til gjerningspersonen etter tre måneder.

Det viste seg å være en svensk 20-åring med en helt spesiell dragning mot eldre kvinner. Flere av mannens venner ble sjokkerte da de fikk høre at det var han som var utpekt som gjerningsmann.

- Han er den mest normale personen du kan tenke deg. Han var absolutt ikke voldelig, ble nesten aldri sint og om det oppsto konflikter, trakk han seg som oftest unna, forteller én av mannens tidligere venner overfor Expressen.

DNA-treff

Svensk politi avslørte gjerningspersonen da de i januar i år kom på døra til 20-åringen for å ta en DNA-prøve. Men før de rakk å få svar på prøvene, hadde mannen allerede tatt sitt eget liv. Mannens ekskjæreste forteller at det fortsatt ikke har gått opp for henne at han kunne gjøre noe sånt.

- Det har vært kjempevanskelig. Vi var kjempegode venner. Han var veldig underholdende, hadde bra humor og var omtenksom. Han var snill tvers gjennom og brydde seg om andre, beskriver hun overfor den svenske avisa.

Bak fasaden hadde mannen derimot utviklet et narkotikaproblem, ifølge svensk politi. I tida før mordet skal han også ha trakassert hundrevis av eldre kvinner.

565 samtaler

I midten av april opplyste politiet først om at mannen har gjort flere søk på eldre kvinner på telefonopplysningssider. De skal også ha funnet ut at mannen ringte flere av disse kvinnene.

- Det høres helt vilt ut. Det høres virkelig ikke ut som han, kommenterer ekskjæresten.

Ifølge Aftonbladet rakk 20-åringen å ringe hele 565 eldre kvinner i løpet av en måned. Felles for kvinnene var at de var født mellom 1920 og 1955, og samtalene ble alltid utført med skjult nummer mellom klokka 22 og 03.

Som regel rakk mannen å gjennomføre rundt 25 til 60 samtaler, men én natt i starten av oktober ringte han hele 181 ganger.

Ble oppringt

Avisa nevner en episode som utspant seg like før midnatt den 17. oktober i fjor - altså ei uke før drapet. Da skal ei 89 år gammel kvinne ha blitt ringt av mannen.

Selv hadde hun lagt seg til å sove, og da hun besvarte anropet kunne hun høre en ukjent mannestemme hviske i den andre enden. Så la mannen på, og ringte henne opp igjen. Dette gjorde han fem ganger, ifølge politietterforskningen.

Flere måneder etter den uhyggelige natta ble kvinnen gjort kjent med at det var den mistenkte gjerningspersonen som hadde ringt henne, akkurat som han hadde gjort med et halvt tusen andre kvinner i landet.

Seksuelt motiv

Ettersom politiet aldri fikk gjennomført avhør av mannen, har det også vært veldig vanskelig å finne ut av motivet. På det nevnte pressetreffet i april, uttalte derimot politiet at de mistenker at mannen hadde seksuelle baktanker.

- Offeret ble ikke voldtatt, men gjerningsmannen har håndtert klær på en måte som tyder på seksuell atferd, sa talsmann for politiet, Göran Arvidsson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media