Cordyceps i «The Last of Us»:

Så farlig er parasittsopp

I den zombieinfiserte seriesnakkisen «The Last of Us» er menneskeheten knust av sopp. Og soppen er høyst virkelig – inkludert her i Norge.

KANTARELLZOMBIER: Seriversjonen av et av tidenes beste dataspill lykkes bedre enn man skulle tro var mulig, mente Dagbladets anmelder. OBS: Traileren inneholder spoilere. Video: HBO Nordic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Året er 1968. I et TV-studio sitter to velkledde epidemiologer i hver sin stol og diskuterer hvilke trusler som kan utslette oss mennesker. Den ene av dem er ikke bekymret for at et virus en dag skal utløse global epidemi og gjøre hele verden syk.

Nei, han mener det er en annen form for mikroorganismer som utgjør den store trusselen:

Sopp.

ZOMBIE: Har du hørt om cordyceps? Soppen har et helt unikt angrep. Video: National Geographic/Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Milliarder av soppzombier

Epidemiologen doktor Neuman (spilt av en gråhåret John Hannah) forklarer at enkelte sopparter er i stand til å infisere insekter, ta full kontroll og gjøre dem til zombier. Dersom forholdene ligger til rette for det, kan menneskene være den neste sårbare arten.

For eksempel hvis kloden blir litt varmere.

POSTAPOKALYPTISK: «The Last of Us» er serieversjon av et av tidenes beste dataspill. Foto: HBO Nordic
POSTAPOKALYPTISK: «The Last of Us» er serieversjon av et av tidenes beste dataspill. Foto: HBO Nordic Vis mer

- Et gen muterer, og en sekksporesopp – Candida, meldrøye, Cordyceps, Aspergillus – kan bli i stand til å bore seg inn i hjernen vår og ta kontroll over milliarder av oss, advarer Neuman med et alvorlig tonefall.

- Milliarder av marionetter med forgiftede sinn, med ett permanent, samlende mål: Å spre infeksjonen til hvert eneste levende menneske, med alle mulige virkemidler.

Flere tiår seinere skal den dystre profetien ramme kloden med skremmende kraft.

Kampen for tilværelsen

20 år er gått siden parasittsoppen Cordyceps forvandlet verden slik vi kjenner den.

Nå er det er ikke lenger bare de infiserte man skal passe seg for. Andre overlevende er nemlig villige til å drepe for å få tilgang til det du måtte ha med og på deg.

SOPPENES HERREDØMME: Menneskeheten er tilnærmet utslettet i en pandemi. Foto: HBO Nordic
SOPPENES HERREDØMME: Menneskeheten er tilnærmet utslettet i en pandemi. Foto: HBO Nordic Vis mer

Eks-militære Joel (Pedro Pascal) og partneren Tess (Anna Torv) tar motvillig på seg oppdraget å skulle smugle en 14 år gammel jente (Bella Ramsey) ut av en militær karantenesone.

Det skal snart utvikle seg til dyptgripende overlevelsesreise på tvers av et postapokalyptisk USA.

Den nye HBO-serien «The Last of Us» - basert på spillsuksessen fra 2013 - har tatt både seerne og kritikerne med storm. Det har haglet med høye terningkast, blant annet trillet Dagbladet en sekser.

Men visste du at den parasittiske Cordyceps faktisk eksisterer, og at vi har flere arter her i Norge?

Graver seg ned

Ifølge Store norske leksikon blir Cordyceps kalt åmeklubber. Sammen med tre andre slekter som finnes i Norge og som omfatter i underkant av ti arter, hører den inn under snylteklubbe.

Snylteklubbe er kjernesopp (også kalt sekksporesopp), hvis gufne overlevelsesstrategi innebærer å parasittere insekter og underjordiske sopper.

UHYGGELIG: Nærbilde av Ophiocordyceps sinensis (Cordyceps sinensis), en sopp som vokser på insekter. Foto: Shutterstock/NTB
UHYGGELIG: Nærbilde av Ophiocordyceps sinensis (Cordyceps sinensis), en sopp som vokser på insekter. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Når et insekt er parasittert, påvirker soppen dyrets hjerne slik at de oppfører seg til størst fordel for soppen.

Ifølge Store norske leksikon innebærer det for de norske soppartenes del at de stakkars infiserte insektene graver seg ned i jorda. Der nede oppnår soppens fruktlegeme den rette fuktigheten slik at de kan begynne å vokse ut av vertskroppen.

- Det er ekte

I et ferskt intervju med The Hollywood Reporter, forteller serieskaper Craig Mazin at åpningsscenen med epidemiologens dystre profeti er basert på høyst reelle fakta.

- Det er ekte i den grad at sopp gjør alt det som epidemiologen sier at de gjør. De gjør det akkurat nå, og de har alltid gjort det, sier Mazin, som også er mannen bak seriesuksessen «Chernobyl».

VIDEO: I dette klippet kan du se parasittsoppen i aksjon, dypt inne i Amazonas.

IMPONERENDE: En forsker ved Vanderbilt University har studert kakerlakkens forsvarsmekanismer i møte med den morderiske «zombie»-vepsen. Video: Vanderbilt University, Entomological Society of America. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Han understreker at advarselen om hva som kan skje dersom soppene utvikler seg og kommer inn i hodene på oss, stammer fra et rent vitenskapelig perspektiv.

- Ville de gjort akkurat mot oss slik de gjør mot maur? Det tviler jeg på. Men på den annen side kommer jo LSD og psilocybin fra sopp.

Ingen trussel mot mennesker

En rekke eksperter Forbes har snakket med, er enige seg imellom om at det ikke er noen fare for at vi kommer til å bli soppzombier slik tilfellet er i «The Last of Us».

SPENNING: «The Last of Us» handler om å leve og overleve i en verden uten håp. Til gjengjeld finnes det nok av soppzombier. Foto: HBO Nordic
SPENNING: «The Last of Us» handler om å leve og overleve i en verden uten håp. Til gjengjeld finnes det nok av soppzombier. Foto: HBO Nordic Vis mer

João Araújo er assisterende kurator og forsker på sopp ved New Yorks botaniske hage. Han mener det er «veldig usannsynlig» at noe slikt kan skje, i og med at det er stor forskjell på biologien til insekter og mennesker.

- De er ikke i stand til å invadere, etablere seg i og overføre sporer fra en menneskekropp, sier Araújo,

- De har parasittert insekter i mer enn 130 millioner år og kan ikke engang etablere seg i noen pattedyr eller ikke-insektdyr, utdyper han.

Utelukker menneskelig hjernekontroll

David Hughes er professor i matsikkerhet ved Penn State, leder av PlantVillage og noe så eksotisk som en zombiesoppekspert. Han var dessuten konsulent på videospillet som ligger til grunn til suksess-serien.

- Det er ikke så fantasifullt å forestille seg en infeksjon som går inn i mennesker. Dyresykdommer krysser ofte over til mennesker, forklarer han til Forbes.

GRUSOM SKJØNNHET: Soppen gror ut av insektkroppen. Foto: Robert Kozak/NTB
GRUSOM SKJØNNHET: Soppen gror ut av insektkroppen. Foto: Robert Kozak/NTB Vis mer

- Men en zombiesopp ville utvilsomt miste sine hjernekontrollerende krefter i prosessen, beroliger Hughes.

Han får støtte av Charissa de Bekker, ekspert på parasittiske sopp og assisterende professor ved Universitetet i Utrecht i Nederland.

- De fleste zombiesopper infiserer et svært begrenset utvalg av insekter, ofte bare én art. Dette er bare mulig etter at de har utviklet seg ved siden av hverandre i millioner av år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer