Så farlig er softgun

Polititjenestemenn frykter den dagen de kan bli tvunget til å skyte en 15 år gammel gutt som truer andre med softgun. De er laget som kopier av skarpe våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): For å teste skuddkraften i et softgun-gevær, brukte to politibetjenter en tom cola-boks som blink. Prosjektiler fra våpenet gikk rett gjennom boksen. De løsnet skuddene fra ett par meters avstand.

Politibetjentene Fredrik Schulze-Krogh og Torbjørn Trommestad jobber i forebyggende avdelingen ved politiet i Arendal. De kjenner til flere skremmende hendelser der unge gutter har truet andre med softgun og gasspistoler. De som googler ordet softgun vil få opp en rekke artikler i norsk presse om politiaksjoner mot unge gutter som truer andre med slike våpen.

Skjøt mot skolebarn
- Vi hadde et tilfelle der en ung gutt hadde gjemt sitt våpen i skogen ved en skole i Arendal. Dagen etter var han på plass i skogen like ved skolegården. Han hadde kikkertsikte og en rifle og siktet og skjøt mot skolebarna. Det er klart at en slik hendelse kan føre til at politiet rykker ut med bevæpnede styrker. Vi må ta slike trusler på alvor, og da kan det føre til at vi må løsne skudd på en 15 år gammel gutt og skade ham for livet, sier Fredrik Schulze-Krogh.

Torbjørn Trommestad legger til at han frykter for den dagen han kommer hjem til sin kone og må fortelle at han har skutt en ung gutt som truet andre med et lekevåpen.

For en stund siden hadde fem unge gutter i alderen 15 til 18 år med seg gasspistol i en bil og skjøt mot en kvinne med barnevogn. Hun ble vettskremt av hendelsen.

Alvorlig traume
- Vi hentet inn alle guttene til et møte med kvinnen og hennes mann for at de skulle få snakke sammen om det som hadde skjedd. Hvis mannen hennes hadde funnet disse guttene før oss, kan det være at alvorlige ting hadde skjedd med dem. Kvinnen hadde hatt angstproblemer tidligere, men var blitt bra. Nå fikk hun et alvorlig tilbakefall og måtte bruke medisiner. De fortalte guttene om det alvorlige traumet de hadde levd med etter hendelsen, forteller Torbjørn Trommestad.

Fredrik Schulze-Krogh sier at politiet i Arendal ikke har fått inn rapporter om alvorlige skader, men de har fått inn en del anmeldelser.

- Sist vinter beslaglagla vi en gasspistol med stålkuler. Det ble brukt av en 16 år gammel gutt til å skyte mot vindusruter. Skadeverket ble etterpå beregnet til rundt 200 000 kroner. Han hadde kjøpt gasspistolen i en sportsforretning. De ansvarlige i forretningen forklarte at salget måtte ha skjedd ved en glipp. Aldersgrensen for kjøp av slike våpen er 18 år.

STOR KRAFT: Prosjektiler fra en softgun gikk rett gjennom denne tomme cola-boksen.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
STOR KRAFT: Prosjektiler fra en softgun gikk rett gjennom denne tomme cola-boksen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

En softgun er et våpen som skyter små runde plastkuler som veier 0,12-0,40 gram, og har en diameter på 6 eller 8 millimeter. I Norge  kan hvem som helst over 18 år kjøpe, eie og bruke en softgun. Personer under 18 år kan bruke softgun under oppsikt av en over 18 år, men kan ikke kjøpe eller eie. Politiets erfaringer er at barn fra ung alder kan ha slike våpen i skolesekken. I tillegg brukes de av kriminelle for å skremme andre personer.

- Bør bli forbudt
Politibetjentene sier at de opplever en økning i antall tilfeller der unge gutter skremmer befolkningen med softgun og gasspistoler, og at de erfarer en holdning blant unge som tilsier at dette er greit. Softgun og gasspistoler kan kjøpes enkelt i nettbutikker eller i sportsforretninger.

- Det blir galt for oss når 15 år gamle gutter kan gå til en bod på 17. mai og kjøpe enklere former for softgun for noen hundrelapper. Personlig mener jeg det burde ha blitt forbud mot slike våpen. Det må i allefall reguleres på en måte. Dessuten er disse våpnene farlige. Hvis du får en kule fra en gasspistol i øyet, er det stor sannsynlighet for at du blir blind, sier Fredrik Schulze-Krogh.

- Et forslag kan være at alle slike lekevåpen skal være farget rosa. Da vil vi vite hva ungdommene vifter med, men da blir det kanskje ikke like gjevt å ha slike våpen. Vi er også opptatt av at foreldre må følge med på hva deres barn har av slike lekevåpen. Jeg vet mange har fått sjokk når de har funnet slike våpen i podens sekk. De har kommet til oss, vi har vist dem hvor farlige de kan være, og de har tatt affære, sier Torbjørn Trommestad.

KOPIER: Pistol og ammunisjon ser nesten helt identiske ut som skarpe våpen.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KOPIER: Pistol og ammunisjon ser nesten helt identiske ut som skarpe våpen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer