Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så farlig er viruset

Eldre, syke og røykere har størst risiko for å ikke overleve covid-19. - Ingen har immunitet, sier overlege.

ISOLAT: Dersom en corona-smittet pasient kommer til Norge, vil vedkommente høyst sannsynlig havne her - på isolatavdelinga på Ullevål sykehus. Reporter: Trym Mogen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Det nye coronaviruset, covid-19, registreres i stadig flere land, både i Europa, Asia og Midtøsten.

Onsdag ble det første tilfellet påvist i Norge, da en norsk kvinne, bosatt i Tromsø, avla en positiv prøve. Hun ankom Norge fra Kina før helga, og er nå i hjemmekarantene i Tromsø.

Ifølge Folkehelseinstituttet er risikoen for smittespredning lav, og kvinnen skal ikke ha noen symptomer.

I andre land har flere omkommet av viruset. Ifølge de siste oppdaterte tallene har rundt 2700 personer omkommet.

- Men hvor farlig er egentlig dette viruset?

- Mye tyder på at det nye coronaviruset er mer alvorlig enn en vanlig influensasykdom, sier fagdirektør ved FHI, Frode Forland til Dagbladet.

Ingen immunitet

- Men det er flere under en influensaepidemi som sannsynligvis blir rammet, utdyper han.

- Dette er et nytt virus som vi har liten eller ingen erfaring med, som gjør at vi øker vår beredskap. Sammenliknet med et vanlig influensavirus er det ikke noen tvil om, etter mitt syn, at dette viruset er farligere. Dødeligheten er høyere, kanskje ti ganger mer, sier overlege ved Ullevål sykehus, Arne Broch Brantsæter til Dagbladet.

Overlege Torgun Wæhre ved Ullevål universitetssykehus sier at de tror det nye viruset er farligere enn vanlig influensavirus nettopp fordi det er nytt.

- Det er ingen i befolkningen som har immunitet mot viruset - verken fra tidligere sykdom eller vaksine, som vi tror vil bidra til mer alvorlig sykdom, sier Wæhre til Dagbladet.

I BEREDSKAP: En sykepleier tar på seg verneutstyr på isolatavdelingen på Ullevål sykehus. Eventuelle syke corona-smittede i Norge kan ende opp her.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I BEREDSKAP: En sykepleier tar på seg verneutstyr på isolatavdelingen på Ullevål sykehus. Eventuelle syke corona-smittede i Norge kan ende opp her. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Alvorlig syke

Ifølge Forland ved FHI gir det nye viruset alvorlig sykdom hos et visst antall personer.

- Cirka 80 prosent blir smitta uten å bli alvorlig syke. 20 prosent blir syke og 5 prosent alvorlig syke.

- Vi ser også, ut fra de tallene vi har i dag, at det er en dødelighet på rundt to prosent, basert på dem som har blitt testet, sier han, men utdyper:

- Dødeligheten er sannsynligvis mye lavere, fordi det antakelig er mange som har mild sykdom som ikke har blitt testet, sier Forland.

- Har dere noen råd til de i sårbare målgrupper (eldre, personer med dårlige immunforsvar etc)?

- Faren for å bli syk er større blant de sårbare gruppene. Om man har andre helseplager er det en ekstra god grunn til å ikke dra inn i et risikoområde.

CORONAVIRUSET I NORGE: Coronaviruset kan allerede være i Norge, sier fagdirektør ved FHI, Frode Forland. Video: Per Ervland og Madeleine Liereng /Dagbladet TV Vis mer

Eldre

I en studie, utført av et smittevernsenter underlagt Kinas nasjonale helsekommisjon og publisert i tidsskriftet Chinese Journal of Epidemiology, konkluderes det med at det nye coronaviruset er farligst for eldre og syke.

Viruset ser ikke ut til å utgjøre noen stor fare for yngre mennesker.

Ingen barn under ni år skal ha mistet livet. Og for personer mellom 10 og 39 år, er dødsraten bare på 0,2 prosent, viser studien.

For mennesker som er over 80 år, er dødsraten 14,8 prosent.

Svært gammel person

Professor i medisinsk biologi, Ørjan Olsvik, mener oversikten ser valid ut.

- De som er over 80 år har her en dødelighet ved coronasykdom på over 14 prosent, og de som er mellom 70 og 80 år har en dødelighet på 8 prosent. For de under 50 år er dødeligheten 0,5, sier han, og påpeker at det er svært stor avstand fra de eldste.

DØDE: Wuhan-legen Li Wenliang varslet om corona-viruset før nyttår. Han ble selv smittet og døde 6.februar. Foto: skjermdump CNN/Li Wenliang. Video: CNN, AFPTV, CCTV, WEIBO - Klipp: Per Ervland Vis mer

- Å være 80 år i Kina betyr at du er en svært gammel person. Det er ikke det samme som å være 80 år i Norge, sier han.

- Våre 80-åringer kan gå Birken, mens i Kina har 80-åringene opplevd krigen og en stor belastning knyttet til den, utdyper han.

- Dessuten røyker kinesere mer enn oss, som er en faktor som reduserer oksygenopptaket og ødelegger flimmerhårene, legger Olsvik til.

Ulik grad av eksponering

Folkehelseinstituttet har utarbeidet egne risikovurderinger knyttet til det nye viruset. I disse vurderingene vises det til studier fra Kina.

IRAN: WHO kaller situasjonen i Iran for «svært urovekkende. Så langt er 15 personer døde og 95 personer smitta offisielt i landet. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- I studiene fra sykehus i Kina har det vært flest middelaldrende og eldre og veldig få barn. Det kan skyldes ulik grad av eksponering, at viruset er mer virulent hos eldre eller at eldre oftere får tatt prøve, heter det i risikovurderingen, som ble oppdatert tirsdag.

DØDELIG: Overlege ved Oslo universitetssjukehus, Arne Broch Brantsæter, sier coronaviruset kan være ti ganger mer dødelig enn vanlig influensa.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DØDELIG: Overlege ved Oslo universitetssjukehus, Arne Broch Brantsæter, sier coronaviruset kan være ti ganger mer dødelig enn vanlig influensa. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

I en rapport med alle tilfeller registrert i Kina fram til 11. februar, var 51 prosent av de bekreftede tilfellene menn.

Omdiskutert

Andel døde er omdiskutert, skriver instituttet i risikovurderingen, og viser til at tallet på omkomne kan underestimeres dersom ikke alle pasientene er fulgt opp til de er blitt friske

Samtidig kan tallet på døde overestimeres dersom man ikke har fått med alle med milde infeksjoner, skriver instituttet.

I risikovurderingen vises det til at den prosentandelen som ikke overlever viruset varierer i de ulike kinesiske studiene.

Kinesiske myndigheter har f.eks. antydet at dødeligheten er 4,9 prosent i Wuhan, men bare 0,16 prosent i andre deler av Kina.

Verdens helseorganisasjon anslår dødeligheten til 0,3 – 1,0 prosent.

Risikofaktorer

I tillegg til alder kan livsstil og helse påvirke hvor hardt sykdommen slår ut.

- Risikofaktorer for alvorlig forløp ser ut til å være røyking samt kroniske sykdommer som høyt blodtrykk, koronar hjertesykdom, hjerneslag, diabetes, kreft og kols, skriver FHI.

Andre, sjeldnere sykdommer kan også være risikofaktorer.

Tid fra sykdomsdebut til død er i gjennomsnitt 14–15 dager.

Hele Norges coronakart