Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sa «farvel» til vennene i bryllupet til nær venn

Terrorkonvertitten tok avstand fra vennenes livsførsel og reagerte på at de drakk alkohol.

KONVERTERTE: Etter at han hadde konvertert mistet vennene kontakten med den terrormistenkte mannen. Foto: Privat
KONVERTERTE: Etter at han hadde konvertert mistet vennene kontakten med den terrormistenkte mannen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har mistet en kompis. Men det gjorde vi for noen år siden allerede. Dette er ikke noen behagelig situasjon i det hele tatt, sier en venn av den nå terrormistenkte konvertitten til Dagbladet.

Etter at den nå al-Qaida-trente mannen konverterte til islam i 2008 så kompisene en brå overgang hos den nå 33-årige mannen. Han hadde fra før kjøpt med seg bønneteppe fra Jemen, og selv om han sjelden gikk i bare religiøse klesplagg lot han skjegget gro og iførte seg det muslimske hodeplagget kufi.

Og i et bryllup i mai 2008 skjedde noe som beskrives som et viktig vendepunkt i den terrormistenkte mannens radikalisering:

- Sa «farvel» Dagbladet får opplyst at det ble oppfattet som overraskende at mannen i det hele tatt kom i bryllupet.

- Han gikk rundt og sa «farvel» til flere han hadde kjent godt. Jeg husker han sa at «det var trist å se hans gamle venner i beruset tilstand». Han selv hadde sluttet å drikke. Han ville endre på tilværelsen sin og kutte ut «normal» vestlig kultur, sier en kilde som var til stede i bryllupet.

Venner av mannen oppfattet ham som om han sto litt og lo av det hele, og ikke tok dem seriøst lengre.

- Han var to forskjellige personer før og etter konverteringen. Han hadde også tidligere vært skeptisk til det blaserte og overfladiske med vestlige kultur, men det virket helt usannsynlig at han skulle vie seg til en religion og tro på en gud, får Dagbladet opplyst.

For kameratgjengen var det en hard beskjed å takle da nyhetsmeldingen fra Associated Press smalt forrige mandag — der det sto at deres gamle venn skal ha fått terrortrening hos al-Qaida og skal være «ferdig utdannet» som terrorist.

NAV-penger I årene etter at han forsvant fra arbeidslivet og brøt med omgangskretsen, har 33-åringen fått penger fra flere norske trygdeordninger. Dette har også omfattet det siste halve året, som han etter alt å dømme har tilbrakt i Jemen.

Han ble i februar 2008 registrert som arbeidsledig og fikk dagpenger.

Dagbladet kjenner til at han seinere fikk vedtak fra NAV om arbeidsavklaringspenger - ordningen for personer som har fått arbeidsevnen nedsatt med minst halvparten på grunn av sykdom eller skade.I denne perioden skal ha ha klagd over ryggsmerter til bekjente.

Etter dette har utbetalingen vært rundt 600 kroner per dag. Så seint som for tre uker siden ble vedtaket fornyet. Ingenting tyder på at han meldte fra til NAV om utenlandsoppholdet.

NAV: Mannen fikk penger fra NAV etter at han sluttet å jobbe i 2007. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NAV: Mannen fikk penger fra NAV etter at han sluttet å jobbe i 2007. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling