- Så fire lik bli fylt med søppel

BODØ (Dagbladet): Ambulansesjåføren Per Willy Hegge overvar fire obduksjoner ved Nordland sentralsykehus i 1998 og 1999. - Alle ganger ble likene fylt opp med plasthansker og annet søppel. Ved to anledninger lå det også kniver igjen som personalet ikke orket å hente ut av kroppene, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hegge understreker at han ikke har bred erfaring, all den tid han overvar bare fire obduksjoner. Men for ham så det ut som «standard prosedyre»:

- Det gjaldt forskjellige patologer. Og det ble ikke gjort i ubetenksomhet. Gjenfyllingen av likene med søppel var bevisste handlinger, sier Han.

- At operasjonskniven ble liggende igjen to ganger, skyldtes glemsomhet. Men da de oppdaget blunderen, hadde de allerede fylt igjen likene. De ble enige om å la kniven ligge.

Reagerte

Dersom det er hold i påstandene 26-åringen nå framsetter i Dagbladet, kan flere ansatte ved Nordland sentralsykehus ligge tynt an:

I går sa helseminister Tore Tønne at personell som eventuelt har opptrådt så respektløst, vil miste retten til å utføre obduksjoner.

Per Willy Hegge er sikker. Han kjenner navnet på minst én av de døde. Og han er ikke alene: I går morges brakte NRK Nordland et radiointervju med en anonym helseansatt som fortalte om sine opplevelser.

- Jeg hørte intervjuet og kjente meg momentant igjen. Jeg hadde hatt negative følelser om det jeg så lenge nok. Så der og da bestemte jeg meg for å fortelle hva jeg opplevde på samme sykehus.

Mange så på

Hegge var ambulansesjåfør i Steigen da han overvar de fire obduksjonene, fra sommeren 1998 og et drøyt år fram i tid.

- Samtlige ganger hadde jeg ledig tid i Bodø mens jeg ventet på å kjøre tilbake. Å følge obduksjoner er den beste måten å lære kroppens anatomi på. Det er vanlig at helsepersonell observerer obduksjoner. Vi var inntil 12 mennesker som så på mens tre personer utførte obduksjonen, forteller Hegge.

- Hva slags søppel ble fylt i de døde kroppene?

- Det skal benyttes cellestoff for å fylle opp etter fjernede organer. Mens jeg så på, fylte personellet også på med brukte engangshansker, emballasje fra disse og papir som var brukt under obduksjonen.

  • Avdelingsoverlege Rolf Steen på patologisk avdeling ved Nordland sentralsykehus uttalte i går til flere medier at han stiller seg tvilende til at dette kan ha skjedd.
STÅR FRAM: Tidligere ambulansesjåfør Per Willy Hegge reagerte momentant da nyheten sprakk i går.
BLIR GRANSKET: Avdelingsoverlege Rolf Steen på patologisk avdeling ved Nordland sentralsykehus er helt ukjent med praksisen som skal ha vært gjennomført i dette obduksjonsrommet. Og han stiller seg tvilende til påstandene.